Babyns sömnrytm och kolik

Suomeksi

En liten baby har ofta en annan sömnrytm än resten av familjen, och ett barn som sover oroligt kan trötta ut sina föräldrar. Babyerna är individer och därför är det naturligt att det kan finnas stora skillnader också i sovrytmen.

En nyfödd baby sover största delen av tiden, det vill säga omkring tjugo timmar per dygn. Barnet sover i perioder på ungefär en timme och sömnen växlar mellan lättare och djupare sömn. En del barn går över från en sömnperiod till nästa utan avbrott, medan andra lätt vaknar till mellan perioderna. Då kan sömnen bli osammanhängande och bestå av bara korta perioder.

Under de tre första månaderna är det svårt att påverka babyns sömnrytm. Barnet kan ha en helt annan sömnrytm än sina föräldrar, vilket kan tära på de nyblivna föräldrarnas krafter. När barnet är några månader gammalt hjälper en regelbunden dygnsrytm barnet att uppfatta skillnaden mellan dag och natt och gör det lättare att få en bra sömnrytm. Föräldrarna bör se till barnet äter, sover och vistas ute på regelbundna tider, eftersom det utgör grunden för en god nattsömn.

Kolikbarn

Med kolikbarn avses ett barn som kan gråta timmar i sträck, ofta på kvällarna. Babyn sover mycket oregelbundet från att den är några veckor gammal tills den är ungefär fyra månader. Orsaken till koliken är tillsvidare okänd, men problemet blir vanligen mindre när babyn växer.

Du kan läsa mer om barnets sömnrytm och få tips mot sömnlösa nätter på Mannerheims Barnskyddsförbunds webbplats (på finska).

Senast ändrat 20.05.2011 Surkka Sirpa
powered by eMedia