Alkutuotanto

Alkutuotannolla tarkoitetaan kasvatusta, viljelyä ja sadonkorjuuta, lypsämistä ja kaikkia eläintuotannon vaiheita ennen teurastusta. Siihen kuuluvat myös metsästys, kalastus ja luonnonvaraisten tuotteiden keruu.

Toiminnasta on aina tehtävä alkutuotantoilmoitus ympäristöterveydenhuoltoon.

Alkutuotantoilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä:

  • metsästyksestä
  • luonnonvaraisen riistan luovutuksesta kuluttajalle
  • luonnonvaraisten kasvien tai sienten keräilystä.

Toimijalla on lisäksi oltava kirjallinen kuvaus omavalvonnastaan. Sillä toimija pyrkii varmistamaan, että elintarvike, alkutuotantopaikka sekä siellä harjoitettava toiminta täyttävät niille elintarvikemääräyksissä asetetut vaatimukset.

Kirjallista kuvausta ei kuitenkaan vaadita seuraavilta toiminnoilta:

  • Luonnonvaraisen riistan metsästys.
  • Luonnonvaraisista kasveista ja sienistä saatavien tuotteiden keräily.
  • Kananmunien luovutus alkutuotantopaikalta, ovelta ovelle -myynnissä tai torikaupassa enintään 20 000 kg vuodessa tai muiden linnunmunien luovutus 5000 kg vuodessa.
  • Hunajanmyynti korkeintaan 1 000 kg suoraan kuluttajalle ja/tai vähittäismyyntiin korkeintaan 1 000 kg.
  • Lehtivihannesten < 5000 kg/v tai muiden kasvikunnan tuotteiden < 10 000 kg/v tuotanto, jos tuotteita ei toimiteta pakkaamoon, tukkuun tai raaka-aineeksi elintarviketehtaaseen.

Elintarvikeilmoitus

Jos toimija myy alkutuotannon tuotteita omasta myyntitilasta eli elintarvikehuoneistosta, tulee hänen tehdä elintarvikeilmoitus.