Siirry sisältöön

Digituki


Digituki on sähköisen asioinnin, palveluiden ja laitteiden käytön tukea, jonka tarkoituksena on auttaa kuntalaista itsenäiseen ja turvalliseen laitteen käyttöön ja sähköiseen asiointiin. Sisältö voi vaihdella sähköisen asioinnin opastamisesta sovellusten asentamiseen ja käyttöönottoon.

Digituesta saat neuvoja ja apua tietokoneen, matkapuhelimen, tabletin sekä sähköisten palvelujen käyttöön. Tuki voi olla laitteen tai palvelujen käytön kurssi, neuvontatilaisuus tai henkilökohtaista apua. Digitukea annetaan omalla laitteella tai lainalaitteella. Tukeen voi ottaa yhteyttä verkossa, puhelimitse tai tulemalla paikan päälle.

Opastusta tietoturvallisesti

Tukea antava henkilö opastaa sähköisessä asioinnissa, palvelujen löytymisessä ja laitteiden peruskäytössä, mutta digituki ei tarkoita viallisten laitteiden korjaamista. Hän ei saa asioida puolestasi tai käsitellä palvelujen käyttöön tarvittavia pankki- tai muita tunnuksia. Älä kerro omia tunnuksiasi tukea antavalle henkilölle.

Digitukea monesta paikasta

Tukea voivat antaa esimerkiksi asiointipisteet, yhteispalvelupisteet, kansalaisopisto, kirjastot, vertaisopastajat, vapaaehtoiset, yhdistykset, järjestöt tai yritykset. Digituesta saatetaan käyttää myös erilaisia nimityksiä, kuten esimerkiksi digineuvonta tai digiopastus.

Digiopastusta senioreille

Senioreille on tarjolla etä- ja lähiopastusta tietotekniikan käytössä ja etätietoiskuja. Opastusta antavat ENTER ry:n vapaaehtoiset seniorit, jotka neuvovat puhelimitse tarvittaessa myös etäyhteyden muodostamisessa.

Digitaitoja voi kehittää myös itsenäisesti

Halutessaan voi digitaitojaan kehittää myös itsenäisesti esimerkiksi kurssien, opastusvideoiden ja artikkelien avulla.

Kansalaisopisto KoMbi järjestää vuosittain useita digitaitojen kehittämiseen soveltuvia kursseja. Voit tutustua KoMbin kurssitarjontaan täältä.

Digitukea saat myös osana kirjaston päivittäisi palveluja. Voit lukea lisää kirjaston tarjoamasta digituesta ja muista palveluista alla olevasta linkistä:

Itseopiskelu oman aikataulun mukaisesti on myös hyvin suositeltava tapa kehittää digitaitojaan. Internetistä löytyy runsaasti resursseja tätä tarkoitusta varten. Alta löydät muutaman linkin verkosta löytyvään materiaaliin, digitaitojen itsenäiseen kehittämiseen.