Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvola

Porvoo supistaa palveluita koronaviruksen vuoksi

Ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvola toimii supistetusti. Puhelinneuvonta ja ajanvaraus toimii ma–pe klo 8-13.30 numerossa 019 520 4375. Maksuttoman ehkäisyn jakaminen tapahtuu ajanvarauksella. Sähköinen ajanvaraus ei ole käytössä tällä hetkellä.

Porvoon palvelut koronavirusepidemian aikana


Ota yhteyttä

Ajanvaraus ma–pe klo 8-13.30, puh. 019 520 4375

WSOY-talo, Mannerheiminkatu 20, K-porras/3-kerros

Vastaanotto on avoinna ma-to 8–16 ja pe 8–14.15

Käynti on maksuton. Voit peruuttaa varatun ajan numerossa 019 520 4375 vuorokauden ympäri. 

Porvoo tarjoaa maksuttoman ehkäisyn kaikille alle 25-vuotiaille

Maksuton ehkäisy koskee kaikkia alle 25-vuotiaita porvoolaisia. Maksuttoman ehkäisyn tavoitteena on raskaudenkeskeytysten, sukupuolitautien ja teiniraskauksien vähentäminen. Maksuton ehkäisy kattaa kaikki ehkäisyvälineet, kuten ehkäisypillerit, -laastarit, -renkaat, -kierukat, -kapselit ja kondomit.

Mikäli sinulla on jo ehkäisy käytössä, hän voi siirtyä maksuttomaan ehkäisyyn varaamalla ajan ehkäisyneuvolaan. Kondomeja voi saada ehkäisyneuvolan lisäksi koulu- ja opiskelijaterveydenhuollosta.

Porvoossa opiskelevat, mutta muualla asuvat saavat käyttää Porvoon ehkäisyneuvolan maksuttomia palveluita, mutta he eivät kuulu maksuttoman ehkäisyn piiriin.


Ota yhteyttä ehkäisyneuvolaan, jos jokin seuraavista asioista on sinulle ajankohtainen

 • ehkäisyn aloitus
 • hormonaalisen ehkäisyn tai kierukan seuranta tai vaihto
 • sukupuolitautien testaus ja hoito, jos käytät hormonaalista tai kierukkaehkäisyä
 • lapsettomuus
 • ei-toivottu raskaus.

Lue tästä 10 usein kysyttyä kysymystä Ehkäisyneuvolassa

Ehkäisyn aloitus ja näytteet

Ehkäisyn käytön aloittamiseen on monia erilaisia syitä ehkäisyn lisäksi, kuten aknen hoito, epäsäännölliset, kivuliaat tai runsaat kuukautiset.

Ehkäisy aloitetaan ehkäisyneuvolassa aina hoitajan vastaanotolla. Ensimmäisellä käynnillä selvitetään terveydentilaasi liittyviä asioita haastattelemalla. Lääkärikäynti ja gynekologinen tutkimus on noin vuoden kuluttua ehkäisyn aloituksesta. Käynnin aikana voit esittää kysymyksiä, jos mieltä askarruttaa jokin asia.

Vaikka tutkimus saattaa jännittää, on tärkeää yrittää rentoutua, jotta tutkimuksen tekeminen sujuu niin miellyttävästi kuin mahdollista. Kaikki tutkimukset ovat vapaaehtoisia. Ehkäisyneuvolassa otetaan näytteitä tarpeesi mukaisesti. Jos olet huolissasi voit aina soittaa ja tiedustella lisää, ehkäisyneuvolan kaikki käynnit ja näytteet ovat maksuttomia.

Yleisimmät näytteet

Papa-näyte:

 • Kohdunkaulasyövän riskiä ehkäisevässä seulontatarkoituksessa papa-testiä ei ole tarvetta tehdä ennen 25-vuoden ikää. Sen jälkeen seula suositellaan otettavaksi 5 vuoden välein

Klamydianäyte otetaan aina kun:

 • asiakas pyytää 
 • asiakkaalla on klamydiaan viittaavia oireita (poikkeavaa valkovuotoa, virtsakirvelyä ja ylimääräistä veristä tiputteluvuotoa, alavatsakipua ja epäsäännöllistä kuukautisvuotoa. Miehillä oireena on virtsaputken tulehdus tai lisäkiveksen tulehdus) 
 • kumppanilla on todettu tai epäillään klamydiatartunta
 • asiakkaalla on uusi seksikumppani tai lukuisia seksikumppaneita
 • asiakkaalla on jokin muu sukupuolitauti

Klamydia- ja tippurinäyte voidaan ottaa joko kohdunsuulta tai virtsasta.

Ehkäisymenetelmät

On olemassa monia erilaisia ehkäisymenetelmiä, joista jokainen voi valita itselleen ja elämäntilanteeseensa parhaiten sopivan vaihtoehdon. Ensisijaiseksi ehkäisymenetelmäksi suositellaan aina kondomia, sillä se on ainoa tapa suojautua seksitaudeilta. Lue lisää raskaudenehkäisy menetelmistä sivulta ehkäisy.com tai väestöliiton sivuilta

Jälkiehkäisy

On syytä käyttää jälkiehkäisyä mikäli  

 • kondomi on luiskahtanut pois paikaltaan kesken yhdyntää
 • kondomi on mennyt rikki
 • ei ole käytetty ollenkaan ehkäisyä
 • ehkäisyvalmisteen käytössä on ilmennyt ongelmia

Jälkiehkäisy on tarkoitettu vain hätätapausten varalle. Lue lisää jälkiehkäisystä väestöliiton sivuilta

Raskauden keskeytys - abortti

Mikäli harkitset keskeyttää alkaneen raskauden, ota mahdollisimman nopeasti yhteyttä terveysasemalle tai ehkäisyneuvolaan. Raskauden keskeytys tulisi tehdä ennen 12 raskausviikkoa. Raskauden voi keskeyttää myös myöhemmin, erityisen painavasta syystä. Lue lisää raskauden keskeytyksestä Terveyskirjaston sivuilta

Seksitaudit tai sukupuolitaudit

Seksitaudit ovat joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja, jotka tarttuvat suojaamattomassa seksikontaktissa, pääsääntöisesti limakalvojen kosketuksesta toisiinsa. Ainoa suojaava ehkäisymenetelmä on kondomin käyttö koko yhdynnän aikana, sekä suu ja anaaliseksin aikana.

Kaikki seksitaudit voivat olla aluksi oireettomia. Tutkimuksiin on syytä hakeutua pienenkin epäilyn herätessä jos olet ollut suojaamattomassa seksikontaktissa muun kuin vakituisen kumppanisi kanssa. Lue lisää sukupuolitaudeista Väestöliiton sivuilta.