Ekotapapassi

Porvoon Kevätkummun koulun ympäristötiimi on kehittänyt Ekotapapassin, johon viidesluokkalaiset merkitsevät viikon ajan vapaa-ajallaan tekemiään ekotekoja. Teot voivat olla kierrätykseen, energian säästöön ja kuluttamiseen liittyviä, ja merkinnän passiin saa esimerkiksi viemällä lasia lasinkeräykseen tai sammuttamalla turhaan palavan valon.

Tempaus toteutetaan vuosittain kansallisella energiansäästöviikolla Porvoon peruskouluissa. Kevätkummun koulun viidesluokkalaiset haastavat siihen Porvoon kehitysyhtiö Posintran avustuksella muut viitosluokat. Porvoon koulujen säännöllisissä tempauksissa kestävän kehityksen ratkaisut tulevat tutuiksi myös vanhemmille, kun koululaisten avulla myös vanhemmat kiinnittävät huomiota kestävän kehityksen teemoihin: vanhempien on kuittauksellaan hyväksyttävä lapsensa Ekotapapassi ennen sen palautusta opettajalle.

Tempaus yhdistää koteja ja kouluja positiivisessa hengessä. Lasten ekoteot voivat inspiroida kokonaisia perheitä muuttamaan toimintatapojaan ekologisempaan suuntaan. Vuosittain toteutettuna Ekotekotempaus tutustuttaa aina uuden ikäluokan aiheeseen, joten useat perheet pääsevät osalliseksi tempaukseen.

Porvoolaisen Kevätkummun koulun Ekotekotempaus on palkittu kuntien kiertotalouskisassa. Ekotapapassi on creative commons -lisenssillä kaikkien käytettävissä. Climate Leadership Councilin myötävaikutuksella #ecoactchallenge on toteutettu myös New Yorkissa.

Ekotapapassi

Ekotapadiplomi