Kuka hoitaa lemmikkisi?

Koronaepidemian aikana on tärkeää muistaa huomioida myös talouden nelijalkaiset perheenjäsenet.

Lemmikinomistajien kannattaa kartoittaa, mihin oma lemmikki voi tarpeen vaatiessa mennä väliaikaiseen hoitoon. Voisiko esimerkiksi sukulainen, ystävä tai naapuri olla avuksi?
On suositeltavaa tehdä asunnosta löytyvistä lemmikeistä lista. Tämän listan voi kiinnittää näkyvälle paikalle ulko-oven läheisyyteen, esimerkiksi eteisen seinään. Näin esimerkiksi pelastusviranomainen pystyy ilmoittamaan mahdollisesti asuntoon ilman hoitajaa jäävistä eläimistä omistajan ilmoittamalle läheiselle tai eläinsuojeluviranomaisille. Eläinsuojeluviranomainen voi listan avulla ottaa huomioon kaikki talouden lemmikit saapuessaan auttamaan niitä.

Samaan listaan kannattaa kirjoittaa myös mahdollisen hoitajan tai jonkun läheisen yhteystiedot. Yhteystietojen avulla saadaan lemmikeistä tarvittaessa lisätietoja sekä voidaan keskustella niiden hoidosta. Olisi myös hyvä varmistua siitä, että asunnon vara-avain on saatavilla (varsinkin omakotitalot), niin että eläimet tarvittaessa saadaan haettua hoitoon.

Olisi tärkeää, että lemmikkien omistajat mahdollisuuksien mukaan löytävät lemmikeilleen varahoitopaikan itse. Tässä poikkeustilanteessa eläinsuojeluviranomaisen resurssit voivat olla rajalliset ja on siis toivottavaa, että ne voidaan säästää eniten apua kaipaaville. Mikäli eläinsuojeluviranomaiselle kuitenkin tulee tieto ilman hoitoa jääneestä lemmikistä, pyritään sille järjestämään väliaikainen hoitopaikka mahdollisimman pian. Hoitokustannukset koituvat normaaliin tapaan omistajan maksettavaksi.

Ilman poikkeustilannettakin vastaava varautuminen on hyvä olla olemassa jokaisessa eläintaloudessa. Erityisesti, jos eläimen hoidosta vastaa vain yksi ihminen.

Lisätietoja saa Porvoon kaupungin valvontaeläinlääkäriltä: valvontaelainlaakari@porvoo.fi
puh. 0400 692931

Ohje COVID-19-tautia sairastaville kissanomistajille

Lue lisää