Elintarvikevalvonta

Elintarvikevalvonnan tehtävänä on suojata kuluttajaa elintarvikkeiden aiheuttamilta terveyshaitoilta ja taloudellisilta tappioilta.

Valvonta kohdistuu

  • elintarvikkeiden valmistukseen
  • varastointiin
  • kuljetuksiin
  • myyntiin
  • käsittelyyn ja
  • tarjoiltaviin tuotteisiin.

Kuluttajat

Voit ottaa yhteyttä elintarvikevalvontaan, jos

  • epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen
  • sinulla on huomauttamista elintarvikehuoneistoista tai elintarvikkeen laadusta
  • havaitset tupakointikiellon toistuvaa rikkomista tai, että tupakkatuotteita tai tupakointivälineitä myydään myyntipaikassa alle 18-vuotiaille
  • haluat lisätietoa elintarvikevalvonnasta, elintarvikkeista ja hygieniaosaamisesta.

Yrittäjät

Ota yhteyttä elintarvikevalvontaan, kun

  • perustat elintarvikehuoneiston tai sen toimintaan tulee muutoksia
  • keskeytät tai lopetat elintarvikehuoneistotoiminnan
  • elintarvikehuoneiston toimija vaihtuu
  • myyt tai tarjoilet elintarvikkeita liikkuvasta elintarvikehuoneistosta
  • suunnittelet ensisaapumistoimintaa
  • suunnittelet kontaktimateriaalitoiminnan aloittamista
  • suunnittelet alkutuotannon tuotteittesi myyntiä
  • suunnittelet tupakkatuotteiden tai nikotiinivalmisteiden myyntiä
  • epäilet asiakkaan/kuluttajan saaneen tuotteestasi ruokamyrkytyksen
  • haluat lisätietoa elintarvikevalvonnasta.

Yrittäjän tulee myös itse valvoa toimintaansa ja tuotteittensa laatua omavalvontasuunnitelman avulla.

Elintarvikealan toimijoiden on varmistuttava, että kaikki niiden vastuulla olevat tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheet täyttävät elintarvikelainsäädännön vaatimukset. Elintarvikealan toimijan on tunnettava toimintaansa liittyvät terveysvaarat ja elintarviketurvallisuuden kannalta kriittiset kohdat.

Elintarvikevalvonnan yhteystiedot