Etsimme kotitalouksia kokeilemaan arkipäivän kestävän kehityksen ratkaisuja

Maapallon resurssit niukkenevat ja ilmastonmuutos etenee. Miten se vaikuttaa arkielämään Suomessa ja millaisia kestäviä elämäntapoja helpottavia palveluja ja tuotteita meille tarvitaan? Tätä selvitetään kansainvälisessä Kestävien elämäntapojen kiihdyttämössa. Projektia koordinoivat saksalainen Wuppertal-instituutti ja Suomessa D-mat oy, joiden kanssa Porvoon kaupunki tekee yhteistyötä.

Kokeiluun haetaan mukaan kotitalouksia ns. Majakka-perheiksi

Projektiin etsitään tänä vuonna Porvoosta 5-10 kotitaloutta, jotka haluavat osallistua tulevaisuuden elämäntapojen kokeilemiseen. Tavoitteena on löytää arjen keinoja hiili- ja materiaalijalanjälkien pienentämiseksi. ”Jos kaikki eläisivät kuin suomalaiset, tarvitsisimme viiden maapallon verran luonnonvaroja. Kestävien elämäntapojen kiihdyttämössä kokeillaan, mitä yhden maapallon kokoinen elämä tarkoittaa käytännössä ja millaisin keinoin siihen on mahdollista päästä. Kotitaloudet pääsevät kokeilemaan erilaisia kestävän elämän mahdollistavia palveluja. Silloin nähdään, miten rikasta ja hyvää elämää voi viettää, vaikka jalanjäljet putoavat”, sanoo Michael Lettenmeier, D-mat oy:n toimitusjohtaja ja kestävän kehityksen asiantuntija.

Kotitaloudet pääsevät projektissa ensin seuraamaan kulutustaan. D-mat oy laskee kulutuksen perusteella hiilijalanjäljen, eli elämäntapojen ilmastopäästöt, ja materiaalijalanjäljen, eli luonnonvarojen kulutuksen. Jalanjälkien pohjalta kotitaloudet kehittävät yhteisessä työpajassa omat tiekarttansa kestävään elämäntapaan. Tiekartasta kotitaloudet poimivat asioita, joita haluavat lähteä kokeilemaan kuukauden kestävässä kokeilujaksossa. Aikaisemmissa vastaavissa kokeiluissa kotitaloudet pystyivät pienentämään jalanjälkiänsä kymmenillä prosenteilla. Monilla tämä pienensi kustannuksia ja lisäsi elämänlaatua.

Majakka-perheet pääsevät kokeilemaan erilaisia palveluita

Mahdollisia kokeiltavia palveluja voisivat olla esimerkiksi yhteiskäyttöautot, kotiinkuljetuspalvelut, tehokkaat tilaratkaisut, kestävät ja edulliset liikkumistavat ja uudet proteiininlähteet. Kokeiltavista palveluista päätetään yhteistyössä materiaalijalanjäljen mittaamisen asiantuntijoiden ja kotitalouksien kanssa. Kotitaloudet pääsevät kokeilemaan keskeisiä toimenpiteitä ja kokeilujen päätteeksi keskustellaan kaupungin, palveluntuottajien ja muiden tahojen kanssa toimista, joilla voidaan skaalata kestäviä ratkaisuja laajempaan käyttöön. Kestävien elämäntapojen kiihdyttämön ensimmäinen vaihe toteutetaan tämän vuoden aikana D-mat oy:n, Porvoon kaupungin ja yhteensä seitsemän maan asiantuntijoiden ja palveluntuottajien yhteistyönä.

Hae mukaan ns. Majakka-perheeksi kestävän kehityksen kokeiluun 

Hankkeessa kerätään tietoa kestävämmän Porvoon kehittämiseen sekä jaetaan tietoa kotitalouksille

”Kestävien elämäntapojen kiihdyttämön kautta pääsemme kiinni siihen, mitä kestävä elämä käytännössä tarkoittaa Porvoossa. Kotitalouksille tämä tarkoittaa sitä, että nyt ei tarvitse enää odottaa parempaa tulevaisuutta, vaan sitä pääsee tekemään!” selostaa yhdyskuntasuunnittelija Enni Flykt, joka koordinoi Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöä Porvoon kaupungilla. Hankkeessa kerätään tietoa kestävämmän Porvoon kehittämiseen sekä jaetaan tietoa kotitalouksille.

Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöön voivat nyt hakea mukaan kaikenkokoiset kotitaloudet, niin suurperheet, kommuunit kuin yhden hengen taloudetkin. Kotitalouksien haku hankkeeseen jatkuu 7. elokuuta saakka. Itse toiminta alkaa heti elokuun lopussa ja jatkuu nyt valittavien kotitalouksien kanssa vuoden 2018 loppuun saakka. Kotitalouksia toivotaan hyvin erilaisista asumismuodoista, asuinpaikoista sekä erilaisista perheistä, jotta tuloksia voidaan parhaiten hyödyntää kaupungin kehittämisessä.