Skip to content

Hornhattulan päiväkodissa on korjattu lattioita – tiivistystyöt jatkuvat

Kesän aikana on Hornhattulan päiväkodissa toteutettu korjauksia vuoden alussa valmistuneen rakenneteknisen sisäilmatutkimuksen ja sen pohjalta laaditun korjaussuunnitelman mukaan. Tutkimuksella pyrittiin selvittämään syitä käyttäjien oireilulle päiväkodin tiloissa. Sisäilmanlaatuun liittyviä epäilyjä oli saatu osasta rakennusta.

Koko rakennusta koskevan tutkimuksen ja laboratoriotulosten perusteella rakennuksesta ei kuitenkaan löytynyt aivan selkeää syytä, mikä aiheuttaisi oireilua. Rakennuksessa oli tutkimuksen mukaan kuitenkin korjattavia kohteita, ja toimitilajohto päätti ryhtyä niihin korjaustoimenpiteisiin, joilla voitiin arvioida olevan vaikutusta sisäilman laatuun.

­– Osassa rakennusta ilmeni esimerkiksi pahaa hajua. Vaikka lattioista otetut näytteet eivät ylittäneet päästöille asetettuja raja-arvoja, on todennäköistä, että hajun lähde oli lattiapinnoitteessa tai kiinnityksessä käytetyssä liimassa tai mattotasoitteessa. Nyt tehtyjen korjausten jälkeen hajuhaittaa ei ole havaittu, kertoo projektipäällikkö Pekka Koskimies toimitilajohdosta.

Lattioiden pintamateriaaleja on vaihdettu rakennuksen itäsiivessä olevissa ryhmähuoneissa. Väestönsuojassa sijaitsevassa henkilökunnan sosiaalitilassa ja ilmanvaihtokonehuoneessa vaihtotyö on käynnissä. Lisäksi lattiamateriaali tullaan vielä vaihtamaan nk. kotikeittiössä syksyn aikana. Korjaussuunnitelman mukaisesti ennen uusien lattiapinnoitteiden asentamista poistetaan vanhat pinnoitteet, mattoliimat ja tasoitteet ja rouhitaan betonipinta. Väestönsuojan muita tiloja paksumpaa betonilattiaa myös kuivattiin lämmittämällä, jonka aikana betoniin imeytyneet päästöt saatiin haihdutettua. Lattioiden korjauksen lisäksi tiloissa tehtiin tiivistyskorjauksia, halkeamat, kolhut ja raot korjattiin ja sisäseinät maalattiin.

Korjaustyöt jatkuvat syksyn mittaan rakennuksen vaipan tiivistyskorjauksilla. Kaikki rakenteet, jotka ovat yhteydessä ulkotilaan, tiivistetään. Työ tehdään tila kerrallaan ja se valmistuu kokonaisuudessaan arviolta alkukeväällä 2018. Korjausten etenemisjärjestys sovitaan päiväkodin kanssa, tavoitteena on, että työ aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa päiväkodin toiminnalle. Aulatilat ja muut vastaavat, jatkuvasti käytössä olevat tilat tiivistetään päiväkodin loma-aikoina.

Rakennuksen ilmanvaihdon tarkistus aloitetaan 11. syyskuuta. Siihen liittyen tarkistetaan IV-koneiden toiminta, ja tiloissa mitataan mm. hiilidioksidipitoisuutta, ilmamääriä ja painesuhteita. Ilmanvaihtokanavien nuohous ja säätö voidaan kuitenkin tehdä vain silloin, kun päiväkodissa ei ole toimintaa eli se tehdään aikataulun mukaan syyslomaviikolla.

Rakennuksen kantavan alapohjan betonisten ontelolaattojen vedenpoistoreiät tarkastettiin. Niitä todettiin olevan riittävästi ja ne olivat nyt kuivia. Ontelolaattojen onteloihin oli rakennusvaiheessa jäänyt vettä, joka ei ollut päässyt kuivumaan. Reikiä oli porattu jo aiemmin veden poistamiseksi ja betonin kuivattamiseksi. Ontelolaatan yläpuolella olevan lämmöneristeen päällä oleva pintabetonilaatta oli todettu jo aikaisemmin kuivaksi.

Lisätietoja: toimitilajohtaja Börje Boström, puh. 040 580 4131, borje.bostrom@porvoo.fi

Tiedote 16.2.2017

Kaupungin tilojen sisäilma -sivusto

12.9.2017 9:41

Tunnisteet: Päivähoito Sisäilma Hornhattulan päiväkoti sisäilma