Siirry sisältöön

Kestävä asuminen

Tulevana talvena sähkön säästöllä ja käytön ajoittamisella voi olla ratkaiseva merkitys sähköpulatilanteiden välttämiseksi. Voit vähentää asumisen kustannuksia ja ilmastovaikutuksia samanaikaisesti.

Energiamarkkinoiden poikkeuksellinen tilanne jatkuu Euroopassa käytävän sodan vuoksi aiheuttaen epävarmuuksia sähkön saatavuuteen. Sähkön jakelukeskeytykset ovat mahdollisia, kun kulutus ylittää sähkön tuotannon ja tuonnin.

Porvoon kaupunki on käynyt läpi mahdollisia keinoja säästää sähköä tulevan talven aikana. Merkittäviä energiansäästöjä saadaan aikaiseksi alentamalla rakennusten lämpötilaa hieman. Lisäksi sekä kaupungin työntekijöitä että kaupunkilaisia kannustetaan käyttämään sähköä järkevästi.

Kysymyksiä ja vastauksia sähköpulasta

Astetta alemmas -energiansäästökampanja tarjoaa konkreettisia vinkkejä energiansäästöön ja sähkön kulutushuippujen leikkaamiseen kotona, työssä ja liikenteessä.

Vinkkejä kestävään asumiseen

Asunnon lämpötila

Tarkista asuntosi sisälämpötila. Lämpötilan laskeminen asteella pienentää lämmityskustannuksia noin viisi prosenttia. Oleskelutiloissa suositeltu lämpötila on 20-21 astetta ja makuuhuoneissa 18-20 astetta.

Kodin sähkölaitteet

Valitse kodin sähkölaitteet energiankulutuksen mukaan ja perehdy niiden energiatehokkaaseen käyttöön. Kotitalouksissa eniten sähköä kuluttavat sähkölaitteet ovat valaistus ja kylmälaitteet.

Vedenkulutus

Vähennä lämpimän veden kulutusta. Veden lämmittäminen kuluttaa energiaa ja lämmin vesi on hinnaltaan noin kaksi kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi.

Ilmalämpöpumppu

Investoi ilmalämpöpumppuun tukilämmityslähteenä. Jos talossasi on suora sähkölämmitys, voi sähkölaskusi pienentyä ilmalämpöpumpun myötä jopa kolmanneksella.

Ilmanvaihto

Tarkista asuntosi ilmanvaihdon säädöt. Ilmanvaihdon osuus energiankulutuksesta voi olla jopa lähes puolet.

Asuinpaikan sijainti

Mieti asuinpaikkaa valittaessa myös omaan liikkumistarpeeseen liittyviä kysymyksiä. Kodin sijainti ratkaisee yleensä yksityisautoilun tarpeen ja määrän.