Improvisointikurssi

Improvisointikurssi

  • ma 4.6.-ke 6.6.2018
  • Musiikkiopisto, Kaivokatu 37, 6. krs, Porvoo
  • Opetus: päivittäin ma-ke klo 10-15 (lounas klo 11.30)
  • konsertti ke 6.6. klo 16.30
  • opetuskieli pääasiassa suomi
  • Osallistujat: musiikkiopiston oppilaat, kaikki soittimet, ryhmät muodostetaan ikäryhmittäin, alaikäraja 7 vuotta
  • Opettajat: pianisti Elina Heinonen ja klarinetisti Kaisa Koivula


Kurssilla tutustutaan oman soittimen erilaisiin soittotapoihin, tehdään improvisointiharjoituksia ja musisoidaan vapaasti ryhmissä. Pääpaino kurssilla on yhdessä tekemisessä.
Osallistujilla EI tarvitse olla aiempaa kokemusta improvisoinnista!

Improvisointi on soittimella tai omalla äänellä ja äänenväreillä leikittelyä, joka antaa soittajalle valmiuksia toisen kanssa musisoidessa reagoimiseen, kuuntelemiseen, kekseliäisyyteen ja säveltämiseen. Improvisointi voi myös antaa itsevarmuutta oman soittimen käsittelyyn sekä rohkeutta esiintymistilanteisiin ja se on hauskaa.

Tule rohkeasti kokeilemaan!

Kurssin hinta: 60 euroa, sisältää opetuksen ja lounaat

Sähköinen ilmoittautuminen viimeistään ke 16.5.2018

Lisätietoja: musiikkiopiston kanslia p. 019 520 2549, musiikkiopisto@porvoo.fi
apulaisrehtori Maire Aakko p. 040 4899 578, maire.aakko@porvoo.fi
Elina Heinonen elina.heinonen@porvoo.fi, kurssin sisältö

Elina Heinonen on toiminut Porvoonseudun musiikkiopiston pianonsoiton opettajana vuodesta 2012 alkaen. Hän on valmistunut pianomusiikin maisteriksi Viron Musiikki- ja Teatteriakatemiasta ja sitä ennen pianonsoiton opettajaksi Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Hänen opettajiaan ovat olleet mm. Ivari Ilja, Mati Mikalai, Katariina Liimatainen ja Natalia Sakkos.
Elina innostui vapaasta improvisaatiosta erityisesti opiskellessaan kolme vuotta Tallinnassa ja sai tuolloin oppia aiheeseen oman improvisaatiometodin kehittäneeltä Anto Pettiltä, kursseilla (mm. Joelle Leandre, Kanada) sekä lukuisilta kanssamuusikoilta. Improvisointi onkin ollut sittemmin tärkeä osa hänen muusikkouttaan sekä opetustyötään ja on jatkuva kiinnostuksen ja oppimisen kohde. Monenlainen yhteismusisointi on ollut aina läheistä Elinalle ja hän on työskennellyt ja esiintynyt laulajien, eri kamarimuusikoiden sekä musiikkiteatterin parissa kotimaan lisäksi Virossa ja Ruotsissa.

Tällä kaudella hän konsertoi kamarimuusikkona klarinetisti Kaisa Koivulan ja sellisti Katariina Saarikosken kanssa ja tekeillä on monenlaisia konserttiprojekteja, muun muassa vapaasti improvisoivan trion Sointivärinää (Sirkka Kosonen, laulu ja Tapani Heikinheimo, sello kanssa). Sointivärinää-trio käynnisti ja toteutti yhdessä eri taiteilijoiden kanssa Taideyliopiston monitaiteellisen pilottihankkeen Liikutus, jonka työpajoissa työskentely huipentui esitykseen Helsingin Musiikkitalossa. Elinalla on kokemusta improvisoinnin opettamisesta myös työpajoissa eri musiikkioppilaitoksissa (Savonlinna, Kokkola) ja SuomItaly-pianokurssin opettajana.

Kaisa Koivula on aloittanut klarinetinsoiton 10-vuotiaana Lounais-Hämeen musiikkiopistossa. Ammattiopintoihin hän suuntasi ensin Pirkanmaan ammattikorkeakouluun. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta, jossa häntä opettivat Anna-Maija Korsimaa ja Asko Heiskanen. Kaisa on osallistunut mm. Anthony Payn, Yehuda Giladin ja Martin Fröstin mestarikursseille.

Kaisa on esittänyt monipuolisesti kamarimusiikkia eri kokoonpanoissa, mm. puhallinkvintetissä sekä harmonikan ja lyömäsoittimien kanssa. Hän on konsertoinut kotimaan lisäksi mm. Ranskassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa. Orkesterisoittokokemusta Kaisalle on kertynyt mm. Helsingin kaupunginorkesterin riveissä.

Kaisa opettaa Länsi- ja Luoteis-Helsingin musiikkiopistoissa, sekä Espoon musiikkiopistossa. Kaisaa kiinnostaa musiikin moninaisuus, etniset tyylit ja improvisaatio. Improvisointiin hän on saanut opastusta mm. Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolla opiskellessaan sekä Luovat muusikontaidot-kursseilla. Kaisa tutkikin opintojensa lopputyötä varten improvisoinnin hyödyntämistä ryhmäopetuksessa. Hän haluaa kehittää tapoja hyödyntää eri musiikkityylejä ja improvisaatiota opetustyössään. Kaisa innostui vapaasta improvisaatiosta uudelleen viimeksi tammikuussa sellisti Matthew Barleyn kurssilla.