Itä-Uudenmaan perheoikeudellinen yksikkö

Kasvomaskin käyttöä suositellaan vahvasti

Sosiaali- ja terveystoimen toimipisteissä on toistaiseksi voimassa vahva kasvomaskisuositus. Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä, jos sille on terveydellinen este, tai asiakas on alle 12-vuotias. 


Palvelee asukkaita Askolasta, Loviisasta, Lapinjärveltä, Porvoosta ja Sipoosta.

Eron ensiapu

Erolla on pitkäaikaisia vaikutuksia kaikille osapuolille. On tärkeä pohtia, mitä eroamalla pyrkii ratkaisemaan. Ratkeaako ongelma vai aiheuttaako ero enemmän ongelmia? Tukea löytyy eri muodoissa, joten älä jää yksin:

Lapsen huolto, asuminen, tapaamisoikeus ja elatus

Lapsen huollolla tarkoitetaan lapsen asioiden hoitoa ja lapsen asioista päättämistä. Mikäli lapsen vanhemmat ovat avioliitossa keskenään, he ovat molemmat lapsen huoltajia. Vanhemmat voivat sopia tulevan lapsen yhteishuollosta neuvolassa isyyden tunnustamisen yhteydessä tai lapsen syntymän jälkeen lastenvalvojalla.

Lue lisää lapsen huollosta, asumisesta, tapaamisoikeudesta ja elatuksesta

Isyyden tunnustaminen ja selvittäminen

Kun lapsen vanhemmat eivät ole avioliitossa keskenään lapsen syntyessä, isyys tunnustetaan ensisijaisesti äitiysneuvolakäyntien yhteydessä jo ennen lapsen syntymää. Neuvolassa ei kuitenkaan voida sopia yksinhuollosta, elatuksesta, tapaamisoikeudesta tai asumisesta. Näistä asioita sekä epäselvissä tilanteissa isyys selvitetään edelleen lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen.

Sinä aikana kun lapsella on virallisesti vain yksi vanhempi, myös ennen kuin toisen vanhemman vanhemmuus on vahvistettu, lapsella on oikeus elatustukeen Kelasta, Elatustuki – kela.fi.

Isyyden tunnustaminen neuvolassa

Esite: Isyyden tunnustaminen

Äitiyden tunnustaminen ja selvittäminen

Lapsen synnyttäneen äidin naispuolinen kumppani voidaan vahvistaa äidiksi lapsen synnyttäjän ohella, kun pari on hankkinut lapsen yhdessä hedelmöityshoidon avulla. Lapsen syntymän jälkeen tai epäselvissä tilanteissa äitiys selvitetään ja tunnustetaan lastenvalvojan luona.

Neuvolassa ei voida sopia yksinhuollosta, elatuksesta, tapaamisoikeudesta tai asumisesta. Näistä asioista voidaan tarvittaessa sopia lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen.

Sinä aikana kun lapsella on virallisesti vain yksi vanhempi, myös ennen kuin toisen vanhemman vanhemmuus on vahvistettu, lapsella on oikeus elatustukeen Kelasta, Elatustuki – kela.fi.

Äitiyden tunnustaminen neuvolassa

Esite: Äitiyden tunnustaminen

Ota yhteyttä

Neuvonta ja ajanvaraus ma–to klo 9–11 ja klo 13–14, puh. 019 520 4991.

Sähköposti i-u.perheoikeudellinen@porvoo.fi.

Lastenvalvojien puhelinaika on ma ja ke klo 9–10,
yhteystiedot löydät tästä

Henkilöllisyyden varmentamiseksi on lastenvalvojalle esitettävä henkilöllisyystodistus (passi/henkilökortti/ajokortti).

Käyntiosoite: Taidetehtaankatu 4 C, 3. krs, 06100 PORVOO. Sopimuksen mukaan vastaanotto myös Loviisassa ja Sipoossa.

Perheoikeudellisen yksikön esitteitä ja lomakkeita

Hyödyllisiä linkkejä aiheeseen liittyviin sivuihin

Esimerkkisopimukset (pdf)