Joulun energiansäästövinkit

Kinkku kannattaa paistaa yöllä

Sähkölämmitteisissä taloissa asuville yösähkön käyttäminen on edullisempaa, mutta ympäristön ja yleisen energiansäästön kannalta myös muiden kannattaa harkita öistä kinkunpaistoa. Jos perheessä syödään kinkkua, se pitäisi paistaa hitaasti matalassa noin 90–125°C:n lämpötilassa.

Kysy lihakauppiaalta oikeat ohjeet ja paistoajat. Pakastekinkku ja muutkin pakasteet kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa sähköä säästäen pakasteen kylmyyttä hyödyntäen. Älä paista kinkkua sähköuunissa samaan aikaan kun saunan sähkökiuas on päällä.

Jouluruuat kannattaa tehdä hauduttaen

Paista laatikot ja hauduta uunipuurot samalla kertaa. Valmiiksi kuumaa uunia kannattaa käyttää hyödyksi. Laita keittiön patteriventtiili kiinni jos siinä ei ole termostaattia, niin hyödynnät uunin hukkalämmön. Jos kotona on varaava takka tai takkaleivinuuni, voi myös sen jälkilämmön käyttää haudutukseen.

Valmiit laatikot ja muut herkut kannattaa näin talvella jäähdyttää parvekkeella tai kuistilla (peitä kuitenkin hyvin, etteivät linnut ja oravat pääse apajille) ennen jääkaappiin tai pakastimeen laittamista.

Kylmälaukkua voi käyttää myös lämpölaukkuna samaan tapaan kuin heinälaatikkoa. Uunipuuron voi kypsyttää sanomalehteen käärittynä kylmälaukussa tai styroksi-astiassa, jos varsinaista heinälaatikkoa ei ole.

Jouluvaloa kynttilöistä

Jouluna ja muulloinkin kannattaa muistaa, että hämärä luo hyvän tunnelman. Lämmin kynttilänvalo kuuluu erottamattomasti joulun odotukseen ja jouluun. Sammuta ylimääräiset valot ja nauti aidosta kynttilän valosta. Kun kynttilät valaisevat, ei juuri muita valoja tarvitse.

Ulkovalaistuksessa kynttilä ja lyhty luovat tunnelmaa. Valaistuksessa voi käyttää nykyään myös vähän sähköä kuluttavia LED-valosarjoja. Sähkövaloja käyttäessäsi muista ajastaa ne, jotta valot eivät loista keskellä päivää eivätkä yön tyhjyydessä.

Malttia joululiikenteeseen

Joulun alla ja jouluna liikkuminen kannattaa suunnitella tarkkaan. Jos matkustat kauemmaksi jouluna, käytä mieluiten junaa tai linja-autoa. Lyhyet matkat kannattaa tehdä omin jaloin ja omalla energialla. Aivan erityisesti jouluna, jolloin tulee usein syötyä liiankin runsaasti, omat jalat kannattaa ottaa käyttöön vähän pidemmillekin taipaleille. Joulupyhinä voi jo hyvin aloittaa uuden vuoden lupausten toteuttamisen.

Joululiikenteessä ei kannata kiirehtiä – maltti on valttia. Varmimmin pääsee perille, kun seuraa liikennetilanteita ja sopeuttaa tilannenopeudet niiden mukaan.

Matkalle lähdettäessä on hyvä pitää huoli siitä, ettei autossa ole turhaa kuormaa - näin matkatavarat ja lahjat mahtuvat paremmin. Viimeiseltä mökkireissulta takakonttiin jääneet sahat ja vasarat sekä muut tarpeettomat tavarat kannattaa jättää kotiin. Liian painava auto kiihtyy yleensä hitaammin kuin kuljettaja – ja polttoainetta kuluu turhaan

Muistathan myös huolehtia ettei auton esilämmitys jää liian pitkäksi aikaa päälle. Sähköisillä esilämmittimillä puolesta tunnista kolmeen tuntiin on riittävä aika ulkolämpötilan ja esilämmitintyypin mukaan.

Joulusauna lämpiää vähemmälläkin

Joulusauna on yksi tärkeimmistä jouluperinteistämme – ja yksi suurimpia sähkön kulutuspiikkien aiheuttajia. Saunominen kuluttaa sähköä paljon. Ei siis lämmitetä sähkökiuasta turhan kuumaksi, 70–80 °C riittää. Sitten vain isommalla joukolla saunaan. (Älä paista kinkkua sähköuunissa samaan aikaan kun saunan sähkökiuas on päällä.)

Jouluna elävää musiikkia

Jouluna voisi unohtaa television, radion ja levysoittimet ainakin hetkeksi ja laulaa itse kauneimpia joululauluja, virsiä tai muuta tunnelmaan sopivaa, ja ottaa esiin kaikki kodin soittimet, leikkiä itse joululeikit ja väsyä nukkumaan onnellisena joulu-uneen.

Aito kuusi tuo jouluun jouluenergiaa – myös joulun jälkeen

Aito kuusi tuo jouluun väriä ja tuoksua – oikeaa jouluenergiaa. Kuusessa on myös bioenergiaa, hyödynnä se joulun jälkeen polttamalla kuusi takassa tai uunissa. Kuusta ei kuitenkaan kannata muuttaa energiaksi jouluaattona, joten ollaan varovaisia niiden aitojen joulukynttilöiden kanssa.

Jos kuusta ei kotioloissa voi käyttää polttopuuna, kannattaa kuusi viedä oman paikkakunnan joulukuusikeräykseen. Keräyspisteistä kuuset viedään keskitetysti hyötykäyttöön.

Lahjavinkkejä

Parhaita energiansäästäjän joululahjoja ovat kestävät käyttötavarat ja sopivat palvelut. Joululahjaostokset kannattaa suunnitella harkiten, jottei kauppaan tarvitse säntäillä montaa kertaa.

 • Hanki jotain hyvää syötävää, vaikkapa ihania kotimaisia marjahilloja, marjamakeisia, kuivattuja sieniä tai kalasäilykkeitä. Itse tehty on aina parempaa!
 • Pehmeät paketit. Anna laadukas villapaita ja villasukat tai muuta pehmeää ja lämmintä. Jos kotona tarkenee t-paidassa talvella, huonelämpötila on ehkä hieman liian suuri – sopiva lämpötila on 20–21°C.
 • Lapsille mielellään pehmo- ja puuleluja, laadukkaita askarteluvälineitä (hyvät sakset, liimaa, tusseja, värikyniä ja -liituja, hyvää piirustuspaperia).
 • Jos sähköleluja on ihan pakko ostaa, pitäisi niiden oheen hankkia joko joutsenmerkittyjä paristoja tai mieluiten ladattavia akkuja (nikkelimetallihydridi NiMH, vältä nikkeli-kadmium -akkuja NiCd).
 • Elokuva-, teatteri- ja konserttiliput ovat myös hauskoja lahjoja.
 • Palveluja voi myös mainosti antaa lahjaksi, omaa siivousapua, lastenhoitoa, hierontaa tai muuta hoitoa. Myös lahjakortti hierojalle tai kauneussalonkiin on mukava lahja.
 • Laadukkaat LED- tai energiansäästölamput (siis ne kierrekantaiset pienloistelamput) on mieluisa ja säästävä lahja (kysy neuvoa asiantuntevasta sähköliikkeestä).
 • Kirjoja ei myöskään sovi unohtaa, eikä varsin kirja-antikvariaatteja, joista löytyy hienoja, arvokkaita teoksia. Muutenkin vanhojen tavaroiden liikkeistä voi tehdä loistavia lahjaostoksia.

 

Näin vähennät jätettä jouluna

 • Tee hankinnat harkiten.
 • Anna lahjaksi elämyksiä, ei krääsää. Atk-apu, itse tehty illallinen, askarteluhetki, elokuvalippu, retki pulkkamäkeen… Aineeton lahja on usein tavaraa mieluisampi.
 • Ideoi tavaralahjalle paketointitapa, joka jollain tavalla vähentää jätteen syntymistä. Esimerkiksi paketti on tehty kokonaan kierrätys- tai luonnonmateriaalista tai paketti on osa lahjaa.
 • Pakasta ylijäämäruoka.
 • Lajittele jätteet.
 • Litistä pakkaukset.
 • Vie osa pakkauksista jätekatokseen tai ekopisteelle vasta pyhien jälkeen, kun jäteastioissa on taas tilaa.

Hanavettä kannattaa juoda joulunakin, veden hiilijalanjäljen on pienempi kuin esim. kahvin.


Kun jätettä kuitenkin jonkin verran syntyy, tässä lajitteluohjeet joulun ja uudenvuoden jätteille:

FOLIOVUOAT JA KYNTTILÖIDEN METALLIKUORET:
Viedään tyhjinä ja puhtaina metallinkeräykseen kiinteistön omaan jäteastiaan, ekopisteille tai jäteasemalle.

JOULUVALOT:
Kuuluu sähköromuun, saa viedä maksutta jäteasemalle tai niitä myyviin liikkeisiin.

KINKKURASVA:
Käytä kastikkeena tai keiton pohjana. Kinkkurasvan voi laittaa kompostiin tai jäähdytettynä biojätteen keräysastiaan tai sekajäteastiaan. Ei viemäriin! Jos haluat tehdä kinkkurasvalla hyväntekeväisyyttä, Porvoossa voit osallistua Kinkkutemppuun: www.kinkkutemppu.com.

LAHJANARUT JA -PAPERIT:
Sekajäteastiaan, koska sisältävät teippiä, niittejä, narua ja paljon väriaineita, jotka eivät kelpaa uuden paperin tai kartongin raaka-aineeksi.

KARTONKI JA PAHVIPAKKAUKSET:
Suklaarasiat, lelupakkaukset, ruskeat pahvilaatikot ym. ovat kartonkijätettä. Vie kiinteistön kartonkiastiaan, tietyille ekopisteille tai jäteasemalle.

PAKKAUSMUOVIT JA -STYROKSI:
Joko pakkausmuovin keräysastiaan tietyille Rinki-ekopisteille ja jäteasemille tai sekajäteastiaan.

JOULUKUUSET:
Yli 5 huoneiston kiinteistöt: Jätä joulukuusi biojäteastian läheisyyteen. Alle 5 huoneiston kiinteistöt: Vie maksutta jäteasemalle tai Itä-Uudenmaan erillisiin kuusenkeräyspisteisiin.

LUUT:
Pienet luut ja kalanperkeet pistetään biojäteastiaan. Isot luut, kuten joulukinkun luu, sekajäteastiaan.

UUDENVUODEN TINAT:
Säästä seuraavaan vuoteen ja sulata uudelleen. Uudenvuoden tinat sisältävät lyijyä ja ovat siten vaarallista jätettä, jota vastaanotetaan jäteasemilla ja vaarallisen jätteen kaapeissa.

ILOTULITUSRAKETIT:
Ammuttujen rakettien roskat voit laittaa sekajäteastiaan. Huom. Sammuta ja jäähdytä ensin.