Skip to content

Juhlavuosi tanssittaa koko Porvoota – saammeko luvan?

Porvoo tunnetaan energisenä tanssikaupunkina sekä aktiivisista tanssin ammattilaisistaan ja harrastajistaan. Suomi 100 -juhlavuoden yhtenä keskeisenä teemana Porvoossa onkin tanssi.

Porvoossa on myös otettu vastaan valtakunnallinen tanssihaaste Koko Suomi tanssii. Ohjelmassa on kaikkiaan kuusi erilaista koreografiaa, joiden opettelu ei vaadi aiempaa tanssitaitoa. Kuka tahansa voi opetella yksin tai yhdessä Koko Suomi tanssii -koreografian. Kuvaamalla oman esityksen ja lataamalla videon sosiaaliseen mediaan on mukana haasteessa. Mukaan voi myös haastaa haluamansa tahon. Tavoitteena on, että vuonna 2017 jokainen suomalainen tanssii tai kokee tanssia. Ota sinäkin tanssihaaste vastaan! Tutustu haasteeseen www.suomitanssii.fi

Porvoossa tanssihaaste heitettiin ilmoille uudenvuoden aattona Taidetehtaalla. Porvoolaisen tanssija-koreografi Panu Varstalan johdolla opeteltiin tanssiliikkeet Chisun kappaleeseen ”Onni”. Tämän jälkeen haaste on otettu vastaan eri puolilla Suomea, ja se saa edelleen liikkeelle tuhansia iloisia tanssijoita.

Porvoon 3.-luokkalaiset juhlivat ja tanssivat Suomi 100 -juhlavuoden tunnelmissa Porvoon urheiluhallissa tiistaina 28. maaliskuuta klo 12–14. Lasten tanssiaisten esikuvana ovat Porvoon valtiopäivien yhteydessä vuonna 1809 järjestetyt valtiopäivätanssiaiset. Juhlatanssien harjoituksissa koululaiset opettelevat tänä vuonna nykytanssin Chisun biisiin ”Onni”. Muut juhlassa esitettävät neljä tanssia ovat kehruuvalssi, kikapoo, Hamborg sekstur ja letkajenkka. Tanssiaiset on koulujen yksityistilaisuus.

Myös Porvoon päiväkodit ovat ottaneet tanssihaasteen vastaan. Päiväkodeissa harjoitellaan tanssikuvioita ja järjestetään itsenäisyyspäivänviikolla ohjelmallisia juhlia, joihin kutsutaan myös vanhemmat mukaan.

Esityksiä ja yhteisiä elämyksiä

Vuoden mittaan järjestetään lukuisia muita tanssitapahtumia, joihin voi osallistua joko yleisönä tai mukana tanssien. Esimerkiksi Floran päivä sekä 100PARTY -tapahtumissa Taidetehtaalla 13. toukokuuta nähdään komea kattaus kaupungin tanssinharrastajien esityksiä ja juhlapäivän huipentumassa esittelevät nuoret tanssinharrastajat taitojaan.

Taidetehtaan Tanssikoulun kevään oppilasnäytösten teemana on 100-vuotiaan itsenäisen Suomen taival tanssien, noin 900 tanssinharrastajan voimin. Kahden päivän aikana 20.–21. toukokuuta Avanti-salissa nähdään kaikkiaan viisi näytöstä, joihin yleisö on tervetullut.

Kesällä Porvoon museon tiloissa kävijät yllättää Rukous-mediainstallaatio. Teoksen työstäminen tapahtuu yhteisöllisesti, jossa jokainen työryhmän taiteilija tuo mukaan erityisosaamisensa kuvataiteen, musiikin ja tanssin saralta. Taiteilijat ovat Mika Karhu, Raimo Uunila, Aino Peltomaa ja Panu Varstala.

Kulttuuritalo Grandissa tanssitaan 4.–22. joulukuuta järjestettävän kansallispukunäyttelyn yhteydessä. Näyttelyn teemaan liittyen Grandissa nähdään kansantanssiesityksiä musiikin säestämänä. Esityksiin Grand kutsuu mukaan lapsia ja vanhuksia.

Yhteinen juhlavuosi antaa monta syytä ja tilaisuutta tanssiin. Saammeko luvan?

Seuraa Suomi 100 -tapahtumakalenteria!

www.porvoo.fi/tapahtumat

www.porvoo.fi/suomi100

suomifinland100.fi/juhlavuosi-saa-tanssijalan-vipattamaan

Lisätietoja: Sini Kallio, kulttuurikoordinaattori, sini.kallio@porvoo.fi, 040 676 3005.

14.3.2017 10:25

Tunnisteet: Kulttuuri Suomi 100