Siirry sisältöön

Leena Häkkinen & Timo Väänänen
Kanteleen kielin
30.9. – 23.10.2022

Galleria Vanha Kappalaisentalossa 30. syyskuuta avautuva Kanteleen kielin -näyttely kuljettaa näyttelyvieraat matkalle kanteleen sointiin, kieliin ja mieliin.

Leena Häkkinen ja Timo Väänänen aloittivat työryhmänsä kanssa kansainvälisen kanteleen tutkimisen vuonna 2008. Kenttämatkoja on vuosien aikana kertynyt kaksitoista, lähimpänä matkakohteena on ollut Viro, kaukaisimpana Länsi-Siperian Hanti-Mansia. Matkoilla on kerätty aineistoa 16 kansan kanteleista. Työryhmä kohtasi kaikkialla ystävällisiä, kuuntelevia ja taitavia ihmisiä, jotka antoivat aikansa, ajatuksensa ja soittonsa tutkimuksen ja taiteellisen työn materiaaliksi. Aineistosta on tehty radio-ohjelmia, äänilevyjä, tietokirjoja sekä näyttelyitä.

Galleria Vanha Kappalaisentalon näyttelyn ytimessä on äänitaiteilija, filosofian maisteri Leena Häkkisen ja kanneltaja, musiikin tohtori Timo Väänäsen ääniteos Matkalla. Se kutsuu kuulijansa mukaan Udmurtiaan ja Multialle, tapaamaan tyttärien jo edesmenneitä soittajaisiä, samalla kun soitinrakentajat synnyttävät helisevästä puusta kanteleen. Teos kuuntelee eri puolilla Eurooppaa ja Uralin kupeessa Aasian puolella asuvia kanteleen sointia rakastavia ihmisiä, jotka kertovat, mitä soittaminen ja soitosta syntyvä ääni heille merkitsevät. Matka jatkuu Ukrainan ja Länsi-Siperian museoihin, joissa voi kuulla hantien nars-juh- ja mansien sangyltap-lyyrakanteleita sekä ukrainalaista pöytäkanteletta. Timo Väänäsen säveltämä musiikki soi pitkin taivalta niin ilossa kuin kuolemassakin. Lopulta teos vie kuulijansa kohti tulevaisuutta, jossa pienten tyttöjen mielestä lentää taikapölyä – kanteleen soitosta syntynyttä. Noin 30 minuutin pituisen äääniteoksen matkaan voi hypätä millä kohdalla tahansa, sillä se soi näyttelytilassa jatkuvana virtana.

Ääniteos on gallerian isossa salissa. Muut gallerian huoneet on omistettu kanteleen synnylle, jättikanteleelle ja kohtaamisille.

Timo esiintyy näyttelyn viimeisenä päivänä 23.10. klo 14 yhdessä kanneltaja Hanna Ryynäsen kanssa. Timon ja Hannan Kave-yhtye soittaa konsertissa eri kansojen kanteleita.

Kanteleen kielin -työryhmä
Leena Häkkinen
Timo Väänänen
Kari Dahlblom (1955–2017)
Matti Kontio (1948–2017)

Galleria Vanha Kappalaisentalo, Välikatu 13, Porvoo
Avoinna: ti-su klo 10-16
Vapaa pääsy