Kaupungit matkailukohteina -tutkimus 2015

Porvoo maan parhaimmistoa matkailukaupunkina kotimaisten matkailijoiden mielestä

Porvoo saavutti Taloustutkimuksen Kaupungit matkailukohteina –tutkimuksessa vuonna 2015 toisen sijan heti Tampereen jälkeen. Porvoon yleisarvosanojen keskiarvo on 8,47, Tampereen 8,50. Seuraaville sijoille ylsivät Helsinki (8,37) ja Turku (8,36).

Porvoossa on tutkimuksen mukaan lomaillut 14 % suomalaisista. Muihin kaupunkeihin verrattuna Porvoon vahvuutena on kaupungin yleinen viihtyisyys, josta se sai muita kaupunkeja paremmat arviot. Positiivisia arvioita vastaajilta Porvoo sai myös nähtävyyksien (sij. 3/36), ravintolapalvelujen laatutason (4/36), esitteiden ja matkailuneuvonnan (8/36) sekä matkailun internetsivujen (9/36) osalta. Heikoimmat sijoitukset Porvoo sai majoituspalvelujen saatavuudesta (sij. 30/36) ja majoituspalvelujen hintatasosta (30/36) sekä harrastusmahdollisuuksista (28/36) ja ravintolapalvelujen hintatasosta (jaettu 27/36).

Suosittelun voima on nykyään yksi vahvimmista markkinointikeinoista. Tämä käy ilmi myös tutkimuksesta. 51 % vastaajista ilmoittaa, että on saanut idean kaupunkilomaansa kotimaassa sukulaisilta tai tuttavilta. 
 
Yleisesti tutkimuksen mukaan viimeisen 12 kuukauden aikana kaupunkilomaa kotimaassa on viettänyt 62 % suomalaisista. Useimmiten lomalla matkustetaan omalla autolla ja majoitutaan hotelliin. Loman kesto on 2-3 päivää. Suosituimmat kohteet lomalla ovat Helsinki, Tampere ja Turku. Yleisesti suomalaiset ovat tyytyväisimpiä kaupunkien ravintolapalvelujen laatuun, majoituspalvelujen saatavuuteen ja laatuun sekä viihtyisyyteen. Eniten parantamisen varaa vastaajat kokivat vierasvenesatamien viihtyisyydessä, liikenneyhteyksissä, tapahtumien monipuolisuudessa sekä majoitus- ja ravintolapalvelujen hintatasossa.

Taloustutkimuksen Kaupungit matkailukohteina 2015 -tutkimuksessa selvitettiin 36 kaupunkikohteen yleisarvosana asteikolla 4-10, 16 mielikuvatekijää sekä yleisiä matkailuun liittyviä kysymyksiä. Tutkimukseen vastasi 3384 15-79 –vuotiasta suomalaista. Tutkimus toteutetaan kahden vuoden välein.