Kaupungit matkailukohteina -tutkimus 2017

Neljän kaupungin kärki entistä tasaisempi: Tampere, Porvoo, Turku ja Helsinki

Taloustutkimuksen Kaupungit matkailukohteina tutkimuksessa kaupunkien saamien yleisarvosanojen keskiarvot vaihtelevat tänä vuonna välillä 6,85–8,55 ja painotetuksi keskiarvoksi muodostuu 7,97 (=täsmälleen sama kuin edellisellä kerralla). Parhaan yleisarvosanan saa nyt kolmatta kertaa peräkkäin Tampere, jonka kanssa suunnilleen samalle tasolle yltävät Porvoo (8,50), Turku (8,48) ja Helsinki (8,47).

Porvoossa on lomaillut viimeisen 12 kuukauden aikana kuusi prosenttia ja aikaisemmin 12 prosenttia suomalaisista, vajaa viidesosa siis ainakin joskus. 13 % voisi suositella Porvoota matkailukohteena. Porvoon yleisarvosana on 8,50 ja sijoitus 36 tutkitun kohteen joukossa toinen. Parhaat arvionsa Porvoo saa kaupungin yleisestä viihtyisyydestä (jossa se on kärkijoukossa myös kaikkiin kohteisiin verrattuna), ravintolapalvelujen laatutasosta ja nähtävyyksistä (vaikka niistä saatu arvio onkin nyt aiempaa heikompi), sitten majoituspalvelujen laatutasosta.

Kriittisimmin puolestaan suhtaudutaan liikenneyhteyksiin kunnassa ja harrastusmahdollisuuksien monipuolisuuteen. Omassa vertailuryhmässään (johon Porvoon lisäksi kuuluvat Hanko, Naantali, Raasepori ja Rauma) Porvoo menestyy kokonaisuudessaan hyvin ollen monissa imagotekijöissä kärjessä yhdessä Naantalin kanssa. Ostosmahdollisuudet koetaan Porvoossa selvästi paremmiksi kuin Naantalissa.

Reilu puolet suomalaisista on ollut kaupunkilomalla kotimaassa viimeisen 12 kuukauden aikana ja vajaa puolet aikoo lähteä seuraavan 12 kuukauden aikana. Yleisin matkan kesto on 2-3 päivää (joskin yhden päivän matkojen suosio on kasvussa) ja valtaosa on käyttänyt matkustustapana omaa autoa (linja-auton käyttö kuitenkin kasvanut). Puolet on yöpynyt hotellissa, kolmasosa sukulaisten/tuttavien luona. Idea matkaan on tullut sukulaisilta/tuttavilta tai aikaisemmista kokemuksista. Tietolähteistä käytetyin on Internet-sivustot ja sukulaisten/tuttavien tapaaminen on kohteen tärkein valintaperuste.

Taloustutkimuksen kirjekyselynä toteuttamaan Kaupungit ja kunnat matkailukohteina 2017 –tutkimukseen on vastannut yhteensä 3.569 iältään 15-79-vuotiasta suomalaista tammi-helmikuussa 2017.