Kausi-influenssarokotukset

Riskiryhmät rokotetaan ensisijaisesti

Maksuton influenssarokotus tarjotaan niille väestöryhmille, joiden terveydelle influenssa on olennainen uhka tai jotka hyötyvät rokotuksesta merkittävästi. Myös kaikki muut porvoolaiset voivat saada kausi-influenssarokotteen, mutta silloin rokote pitää ostaa itse.

Maksuttoman rokotteen saavat

  • raskaana olevat
  • 6 kk – alle 7-vuotiaat lapset
  • 65 vuotta täyttäneet
  • sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset
  • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri

Porvoolaiset, jotka eivät kuulu näihin ryhmiin, saavat halutessaan influenssarokotuksen lääkärin reseptillä. Rokote on silloin maksullinen. Lisätietoja saat omalta terveysasemaltasi.

Ota yhteyttä

Terveysaseman keskitetty ajanvaraus, puh. 019 520 4351

Lapset, perheet ja raskaana olevat rokotetaan neuvolassa

Neuvolaikäiset lapset ja raskaana olevat naiset rokotetaan perheen omassa neuvolassa.

Neuvoloissa annetaan influenssarokotuksia neuvolaikäisille lapsille ja lasten perheille ilman ajanvarausta. Mikäli perheessä on rokotettavia lapsia, vanhemmat voidaan rokottaa samassa yhteydessä lasten rokotusten kanssa neuvolassa.

Koululaiset ja opiskelijat rokotetaan oppilaitoksissa

Koululaiset ja opiskelijat varaavat rokotusajan kouluterveydenhoitajalta. Alle 18-vuotiaat tarvitsevat vanhempien luvan rokotukseen.

Aikuisten rokotukset

Aikuisten influenssarokotukset annetaan tänä vuonna Albert Edelfeltin koululla ja Näsin terveyskeskuksessa alla olevan aikataulun mukaan. Rokotuksiin ei ole ajanvarausta, mutta rokotettavan tulee varautua todistamaan henkilöllisyytensä. Ainoastaan poikkeustapauksessa (sairaus, matka) rokotetaan omalla terveysasemalla erillisellä ajanvarauksella.

Rokote on tehokas suoja influenssaa vastaan

Kausi-influenssa on viruksen aiheuttama hengitystietulehdus, johon antibiootit eivät tehoa. Terveillä työikäisillä ihmisillä kausi-influenssa paranee yleensä kotihoidolla. Joillakin ihmisillä on kuitenkin suurempi riski saada vaikea tauti.

Vaikea kausi-influenssa on raju, se vie nopeasti huonoon kuntoon ja saattaa johtaa sairaalahoitoon. Influenssaan voi liittyä influenssaviruksen aiheuttama keuhkokuume tai bakteerin aiheuttamia jälkitauteja muun muassa keuhkoputkentulehdus ja poskionteloiden tulehdus.

Influenssarokote kannattaa ottaa, koska rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos influenssan kuitenkin saa, on tauti rokotetulla yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Kausi-influenssarokote on tutkimuksissa todettu turvalliseksi. Ylimääräisiä haittavaikutuksia ei ole odotettavissa. Rokotteessa ei ole eläviä viruksia, joten siitä ei voi saada influenssaa.

Influenssarokote vähentää

  • influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja
  • vakavan influenssan ilmaantuvuutta
  • jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta ja keuhkoputkentulehdusta
  • influenssatartuntoja: kun ei sairastu, ei tartuta muita

Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Pneumokokkirokote suojaa jälkitaudeilta

Influenssarokotteen kanssa samaan aikaan on mahdollista ottaa myös pneumokokkirokote, joka suojaa influenssan jälkitautina ilmentyvältä keuhkokuumeelta. Pneumokokki on merkittävä taudinaiheuttaja yli 50-vuotiailla. Rokote on maksullinen kaikille asiakasryhmille (hinta noin 89 euroa) ja sitä varten tulee pyytää lääkärin resepti. Pneumokokkirokotteen suoja on elinikäinen.