Kausi-influenssarokotukset

Rokotukset kausi-influenssaa vastaan käynnistyvät marraskuussa. Tiedot vuoden 2020 rokotuksista tarkentuvat.

Rokotuksen saavat maksutta ne porvoolaiset, joiden omalle tai läheisten terveydelle influenssa on olennainen uhka:

  • raskaana olevat
  • 6 kk – alle 7-vuotiaille lapset
  • 65 vuotta täyttäneet
  • sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset
  • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri

Porvoolaiset, jotka eivät kuulu näihin ryhmiin, saavat halutessaan influenssarokotuksen lääkärin reseptillä. Rokote on silloin maksullinen. Lisätietoja saat terveysasemalta.

Rokote on tehokas suoja influenssaa vastaan

Kausi-influenssa on viruksen aiheuttama hengitystietulehdus, johon antibiootit eivät tehoa. Terveillä työikäisillä ihmisillä kausi-influenssa paranee yleensä kotihoidolla. Joillakin ihmisillä on kuitenkin suurempi riski saada vaikea tauti.

Vaikea kausi-influenssa on raju, se vie nopeasti huonoon kuntoon ja saattaa johtaa sairaalahoitoon. Influenssaan voi liittyä influenssaviruksen aiheuttama keuhkokuume tai bakteerin aiheuttamia jälkitauteja muun muassa keuhkoputkentulehdus ja poskionteloiden tulehdus.

Influenssarokote kannattaa ottaa, koska rokote on paras suoja influenssaa vastaan. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos influenssan kuitenkin saa, on tauti rokotetulla yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Kausi-influenssarokote on tutkimuksissa todettu turvalliseksi. Ylimääräisiä haittavaikutuksia ei ole odotettavissa. Rokotteessa ei ole eläviä viruksia, joten siitä ei voi saada influenssaa.

Influenssarokote vähentää

  • influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja
  • vakavan influenssan ilmaantuvuutta
  • jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta ja keuhkoputkentulehdusta
  • influenssatartuntoja: kun ei sairastu, ei tartuta muita

Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa.

Suojaudu myös pneumokokkitauteja vastaan

Influenssarokotteen kanssa samaan aikaan on mahdollista ottaa myös pneumokokkirokote, joka suojaa influenssan jälkitautina ilmentyvältä keuhkokuumeelta. Pneumokokki on merkittävä taudinaiheuttaja yli 50-vuotiailla. Rokote on maksullinen kaikille asiakasryhmille ja sitä varten tulee pyytää lääkärin resepti. Pneumokokkirokotteen suoja on elinikäinen.

Pneumokokkirokotereseptin voi tilata puhelinnumerosta 0400 608 556 arkisin klo 10–12 ja 13–14 marraskuun alusta alkaen. Pneumokokkirokotteeseen saatte sähköisen reseptin. Rokote on noudettavissa apteekista kahdeksan arkipäivän kuluttua.