Keskuskoulun sisäilmatyöryhmä kokoontui
Keskuskoulussa sisäilmaa parantavat pienemmät korjaukset ovat valmistuneet. Esimerkiksi liikuntasalin ja kellariportaikon hajuhaittoja on onnistuttu poistamaan. Sisäilmatyö jatkuu ja seuraavaksi tutkitaan esikoulun tiloissa koettua tunkkaisuutta.
Keskuskoulun sisäilmatyöryhmä kokoontui viime viikolla seuraamaan tilannetta. Työryhmä totesi moniammatillisesti, että koulun tilojen osalta tilanne on hyvä ja koulu voi keskittyä perustehtäväänsä.
Täsmäkorjauksia koulun tiloissa
Kesän ja alkusyksyn korjauksista keskeisimmät liittyivät hajuihin liikuntasalissa, D-osan kellariportaikossa ja lasiaulassa.
Liikuntasalin haju saatiin poistettua, kun näyttämörakenteessa sijaitsevan kaapin vanha lattiarakenne purettiin ja korvattiin uudella. Kellariportaikon haju paikallistettiin vanhaan palopostiin, jonka rakenne avattiin ja ilmayhteydet maaperään katkaistiin tiivistämällä. Niin kutsutun lasiaulan lattiasta eli pääsisäänkäynnin yläpuolella olevan lipan sisältä poistettiin kosteusvaurioituneet haisevat lämmöneristeinä käytetyt oljet ja muu orgaaninen aines. Uudet lämmöneristeet asennetaan ulkopuolelle myöhemmin.
Lisäksi kesällä tehtiin muun muassa muutamia tiivistystöitä ja parannettiin ruokasalin akustointia.
– Sisäilmatyöryhmän käsityksen mukaan hajut ovat poistuneet ja muita erityisiä palautteita tai havaintoja koulun tiloista ei ole tullut, projektipäällikkö ja sisäilmatyöryhmän puheenjohtaja Pekka Koskimies kertoo.
Esikoulun tiloja selvitetään puhtaalta pöydältä
Puistopäiväkodin esikouluryhmät muuttivat elokuussa yhtenäisiin tiloihin Keskuskoulun neljänteen kerrokseen. Myös koululla on tiloja käytössä samassa kerroksessa.
Esikoulun tiloista kerrotaan, että ilma tuntuu muutamassa tilassa tunkkaiselta ja riittämättömältä. Työterveys selvittää tällä hetkellä henkilökunnan yhteydenottoja ja tekee yhteenvedon sisäilmatyöryhmän seuraavaan kokoukseen tammikuussa.
– Tilojen sisäilmahistorian takia olemme haastavassa tilanteessa. Emme voi kuitenkaan tällä perusteella todeta, että yläpohjan eristeiden poistaminen ja tiivistyskorjaus olisivat epäonnistuneet. Ongelmat voivat johtua monesta eri syystä ja sisäilmakorjauksen näkökulmasta on tärkeää ottaa huomioon muutkin vaihtoehdot ja löytää oikea syy, Koskimies toteaa.
– On hyvä, että saamme heti tietoa tilojen poikkeavista olosuhteista. Lähdemme puhtaalta pöydältä selvittämään tilannetta ja sulkemaan pois mahdollisia syitä havaittuihin ongelmiin. Niin kuin muuallakin rakennuksessa, selvittäminen on helpompaa, kun ongelma on saatu paikallistettua tiettyihin tiloihin, Koskimies toteaa.
Kuten koko koulussa, esikoulun tilat neljännessä kerroksessa on korjattu tiivistysmenetelmällä eli ilmavuodot esimerkiksi rakenneliittymistä tai katosta sisäilmaan on katkaistu. Tiivistyksen jälkeen huoneilma tulee suodatettuna ilmanvaihtokanavia pitkin eikä korvausilmana esimerkiksi katon ja seinän liittymäkohdasta. Lisäksi tilojen yläpuolelta poistettiin suurin osa vanhoista orgaanisista lämmöneristeistä kesällä 2018.
Toimenpiteet esikoulun tiloissa loppuvuoden aikana:
- hiilidioksidipitoisuuden, ilmankosteuden ja lämpötilan viikon kestävä mittausjakso
- otetaan mineraalikuitulaskeumanäyte ja pintapyyhintänäyte
- ilmanvaihdon säätöjen tarkistaminen, koska tilan käyttö ja käyttöajat poikkeavat koulun toiminnasta
- yläpohjan tiivistysten pitävyys selvitetään merkkiainekokeilla
- työterveyden suosituksesta tiloihin tuodaan ilmanpuhdistimia
Kesän 2020 toimenpiteitä Keskuskoulussa:
- D-osan tuulikaappien korjaus
- kirjaston alakaton korjaus ja tiivistys
- lämmöneristeiden asentaminen pääsisäänkäynnin yläpuolelle
- viimeisetkin vanhat orgaaniset eristeet poistetaan ullakolta ilmanvaihtokoneen alta
Aurinkoenergian varastoimista tutkitaan Keskuskoululla
Sisäilmakorjausten lisäksi Keskuskoulun katot on katselmoitu ja osa katoista maalattu. Keväällä rakennuksen katolle asennetaan aurinkopaneelit, joiden sähkön varastointia akuissa tutkitaan Canemure-hankkeessa. Canemure on Suomen ympäristökeskuksen koordinoima tutkimushanke, jossa Porvoon osahanke etsii parhaita keinoja säästää energiaa ja tuottaa uusiutuvaa energiaa.
Lisätietoja:
Pekka Koskimies
puh. 040 489 1865
1.11.2019 11:22
Tunnisteet: Opetus ja koulutus Sisäilma Keskuskoulu sisäilma