Kestävä asuminen

Asumiseen liittyvät ilmastovaikutukset muodostavat suomalaisten kokonaispäästöistä noin 30-40 prosenttia. Voit helposti vähentää asumisen ilmastovaikutuksia ja kustannuksia esimerkiksi

  • laskemalla asunnon lämpötilaa. Lämpötilan laskeminen yhden asteen verran laskee lämmityskustannuksia noin viisi prosenttia! Oleskelutiloissa suositeltu lämpötila on 20-21 astetta ja makuuhuoneissa 18-20 astetta.
  • säätämällä ilmanvaihtoa. Ilmanvaihdon osuus energiankulutuksesta voi olla jopa 40 prosenttia!
  • investoimalla ilmalämpöpumppuun tukilämmityslähteenä. Jos talossasi on suora sähkölämmitys, voi sähkölaskusi pienentyä ilmalämpöpumpun myötä jopa kolmanneksella!
  • vähentämällä lämpimän veden kulutusta. Tiesitkö, että lämmin vesi on hinnaltaan noin kaksi kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi?
  • miettimällä asuinpaikkaa valittaessa myös omaan liikkumistarpeeseen liittyviä kysymyksiä. Kodin sijainti yleensä ratkaisee yksityisautoilun tarpeen ja määrän!

Kodin sähkölaitteet kannattaa valita energiankulutuksen mukaan ja niiden ekotehokkaaseen käyttöön kannattaa perehtyä. Kotitalouksissa eniten sähköä kuluttavat sähkölaitteet ovat valaistus ja kylmälaitteet.

Keinoja vähentää lämmön ja sähkönkulutusta

Porvoon Energian energianeuvonta