Kilpilahden suojavyöhykkeisiin tulossa tarkistuksia
Porvoon kaupunki valmistelee parhaillaan Kilpilahden, Kulloon ja Mickelsbölen osayleiskaavaa. Uudenmaan liitto valmistelee puolestaan koko Uudenmaan alueen kattavaa Uusimaa 2050 -kaavaa. Sekä osayleiskaavatyön että maakuntakaavatyön tarpeisiin on nyt valmistunut selvitys, jossa on päivitetty tiedot Kilpilahden teollisuusalueen suuronnettomuusriskeistä. Selvitys kattaa alueen teollisuuslaitokset sekä läheisen ratapihan ja satamatoiminnot.
Edellinen Kilpilahden alueen turvallisuustarkastelu maankäytön suunnittelua varten tehtiin vuonna 2007.
– Kilpilahden alueen toimijat, vaarat, varautuminen ja vaarojen huomioiminen maankäytön suunnittelussa ovat muuttuneet 11 vuodessa. Päivitetty selvitys osoittaa, että nykysäädösten mukaan maankäytön rajoitukset vähenevät teollisuusalueen lounaispuolella ja osittain etelän suunnassa, ja toisaalta kasvavat selvästi luoteessa ja pohjoisessa sekä osittain idän ja etelän suunnassa, sanoo Maija-Riitta Kontio kaupunkisuunnittelusta.
Kilpilahden teollisuusalue on mittakaavaltaan poikkeuksellinen sekä volyymiensa että suuronnettomuusvaarojensa suhteen, mikä tarkoittaa varsin laajoja vyöhykkeitä, joilla joudutaan rajoittamaan maankäyttömuotoja ja haavoittuvien toimintojen sijoittamista. Rajoitukset perustuvat kemikaaliturvallisuuslakiin ja -asetukseen sekä maankäyttö- ja rakennuslakiin.
– Maankäytön suunnittelussa on otettava huomioon eri väestöryhmien kannalta turvallinen ja terveellinen elinympäristö ja ympäristöhaittojen vähentäminen. Samalla on otettava huomioon tuotantolaitosten toiminnan mahdollinen laajeneminen sekä mahdolliset evakuointitarpeet ja pelastuslaitoksen toiminnan edellytykset, Kontio jatkaa.
Suuronnettomuusvaaraa aiheuttavien laitosten ja vaarallisten aineiden kuljetusten ratapihojen tulee sijaita riittävän etäälle asuinalueista, yleisten toimintojen alueista ja luonnon kannalta herkistä alueista. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on määritellyt Kilpilahden suuronnettomuusvaarallisille laitoksille kullekin omat ns. konsultointivyöhykkeet, jotka vaihtelevat puolesta kilometristä kahteen kilometriin.
– Konsultointivyöhykkeellä ei tarkoiteta varsinaista suuronnettomuusvaaran vaaraetäisyyttä, vaan aluetta, jota kaavoitettaessa on selvitettävä tarkemmin suuronnettomuusriskejä ja onnettomuusvaaran torjuntaa, kertoo Maija-Riitta Kontio.
Selvitys on laadittu yhteistyössä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin, Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin, Uudenmaan liiton ja Porvoon kaupungin kanssa. Selvitystyön kuluessa on tutustuttu Kilpilahden teollisuusalueen teollisuusyritysten toimintaan ja muun muassa niiden turvallisuusselvityksiin sekä haastateltu toimijoiden edustajia. Selvityksen on laatinut Gaia Consulting Oy.
Uusi maakuntakaavaluonnos nähtäville loka-marraskuussa, Kilpilahden–Kulloon osayleiskaavatyö etenee myöhemmin syksyllä
Uudenmaan liiton valmistelema Uusimaa 2050 -kaava kattaa koko Uudenmaan alueen, ja sen aikatähtäin on vuodessa 2050. Kaavan valmisteluaineisto oli nähtävillä keväällä 2018 ja saadun palautteen pohjalta kaavaa on valmisteltu edelleen. Valmisteluaineisto, joka sisältää kaavaluonnoksen, on tarkoitus asettaa seuraavan kerran nähtäville ja pyytää siitä lausunnot syksyllä 2018. Nyt valmistunut selvitys otetaan huomioon yhtenä kaavan taustaselvityksenä.
Kilpilahden, Kulloon ja Mickelsbölen osayleiskaavatyö etenee valmistuvien selvitysten myötä syksyllä, jolloin järjestetään osallisille ensimmäinen suunnittelupaja. Suunnittelupajan ajankohdasta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin syksyllä ja muun muassa kaikki maanomistajat saavat kirjeen kotiin osayleiskaavatyön etenemisestä.
Kilpilahden suuronnettomuuksien huomioiminen maankäytön suunnittelussa -selvityksen päivitykseen voi tutustua kaupungin verkkopalvelussa.
Lisätietoja:
Maija-Riitta Kontio, yleiskaavapäällikkö, kaupunkisuunnittelu, puh. 040 489 5751, maija-riitta.kontio@porvoo.fi
Tuomas Raivio, Liiketoimintajohtaja Gaia Consulting Oy, puh 040 509 3545, tuomas.raivio@gaia.fi
11.9.2018 8:11
Tunnisteet: Kaavoitus