Siirry sisältöön

Ohjeet ja testaus

Tälle sivulle on kerätty tietoa koronatesteistä sekä ohjeita sairastuneille ja altistuneille.

Sivu päivitetty 17.6.2022

Milloin koronatesti?

Kotitesti

Tee halutessasi kotitesti, jos sinulla on koronaan viittaavia oireita, kuten nuhaa, kurkkukipua, yskää, lämpöä, oksentelua tai ripulia. Kotitesti suositellaan otettavaksi heti ja 2 päivän päästä.

Jos kotitestit antavat negatiivisen tuloksen, jää kotiin vähintään kolmeksi päiväksi niin, että sinulla on vähintään kaksi oireetonta päivää ennen kuin palaat työhön/kouluun/päivähoitoon. Pyydä sairauslomaa ensisijaisesti työterveyshuollosta, jos et voi jäädä kotiin omalla ilmoituksella tai esimiehen luvalla.

Jos kotitesti antaa positiivisen tuloksen, jää kotiin vähintään 5 päiväksi, , ja niin, että sinulla on kaksi oireetonta päivää, ennen kuin palaat työhön/kouluun/päivähoitoon. Ks. alla olevia ohjeita. Pyydä sairauslomaa ensisijaisesti työterveyshuollosta, jos et voi jäädä kotiin omalla ilmoituksella tai esimiehen luvalla.

Jos sinulla on ollut koronvirustauti alle 3 kuukautta sitten ja saat uudestaan oireita, testiä ei kannata ottaa, koska se voi olla positiivinen useita viikkoja sairastetun taudin jälkeen. Noudata tällöin yllä olevia ohjeita, jotka koskevat negatiivista koronatestiä.

Virallinen koronatesti

Sinun tulee hakeutua viralliseen koronatestiin laboratorioon, jos:

 • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastyössä tai olet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelussa
 • Omaolo, Koronabotti tai terveydenhuollon työntekijä ohjaa sinut testiin
 • olet raskaana
 • olet riskipotilas
 • haluat tartuntatautipäivärahaa. Jos testi on positiivinen, todistuksen kirjoittaa ensisijaisesti työterveyslääkäri/työterveyshoitaja.

Miten varaan ajan koronatestiin?

Nopein tapa varata aika koronatestiin on HUS:in Koronabotti. Palvelussa voit itse varata ajan koronatestiin. Ajanvarausta varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Koronabotista voi varata ajan koronatestiin myös lapselle.

Koronaoireisten neuvontanumerot ja puhelinajanvaraus

 • 040 547 7764 tai 040 481 0344
 • Numerot palvelevat ma-pe klo 8.00-11.00

Numeroissa on takaisinsoittopalvelu. Soita siis vain kerran, ja odota, että sinulle soitetaan takaisin Oirearvion perusteella sinut ohjataan joko koronanäytteenottoon tai kiirevastaanotolle.

Kiireellisen hoidon tarpeessa olevat hengitystieoireiset voivat tulla ilman ajanvarausta sisään pääovesta (A- rappu) ja ilmoittautua hoidon tarpeen arvioon itseilmoittautumisautomaatilla viivakoodillisella henkilökortilla. Muista maskin ja käsihuuhteen käyttö.

Koronatestauspisteet Porvoossa

Koronatestiin tarvitaan lähete ja ajanvaraus, joten soita aina ensin koronaneuvontapuhelimeen tai varaa aika koronabotista.

9Lives Näsi

 • Voittajantie 3.
 • Testejä tehdään ma–pe klo 8–14, la klo 10–15. 

Puhelinneuvonta

 • Tee ensisijaisesti kotitesti, katso yllä.
 • Koronaoireisten neuvontanumerot: 040 547 7764 tai 040 481 0344
 • Numerot palvelevat ma-pe klo 8.00–11.00.
 • Numeroissa on takaisinsoittopalvelu. Soita siis vain kerran, ja odota, että sinulle soitetaan takaisin.
 • Oirearvion perusteella sinut ohjataan mahdollisesti joko koronanäytteenottoon tai kiirevastaanotolle.

Päivystysapu iltaisin ja viikonloppuisin

Soita HUS-alueen päivystysapuun iltaisin ja viikonloppuisin numeroon 116 117, kun et pärjää koronavirustaudin oireiden kanssa kotona. Päivystysavussa teemme oirekuvaasi ja vointiisi perustuvan hoidon tarpeen arvion ja ohjaamme sinut tarkoituksen mukaiseen hoitopaikkaan oikea-aikaisesti.

Päivystysapu ei palvele seuraavissa koronaan liittyvissä asioissa:

 • ajanvaraukset koronatestiin
 • koronavirustestitulosten tiedustelut
 • sairauslomatodistukset
 • rokoteajanvaraukset ja koronapassiin liittyvät tiedustelut

Testivastaukset

 • Testivastaukset valmistuvat yhden päivän kuluessa näytteenotosta.
 • Testitulos ilmoitetaan tekstiviestillä.
 • Tulokset saapuvat myös Omakantaan.

Koronatesti ulkomaanmatkan yhteydessä

Jos olet matkustamassa Suomesta ulkomaille, ja sinun tarvitsee sen vuoksi käydä koronavirustestissä, sinun on varattava testiaika yksityisen terveydenhuollon näytteenottopaikasta. Nämä koronavirustestit ovat maksullisia, eikä niistä saa Kela-korvausta.

Jos olet tulossa ulkomailta Suomeen, etkä kuulu Kela-korvauksen piiriin, voit varata ajan koronatestiin Finentry-palvelun kautta. Suomessa tehtävä testi on maahan saapuvalle maksuton.

Ohjeet koronavirustautiin sairastuneelle

Porvoon kaupungin ohjeiden mukaan positiivisen koronatestituloksen saaneen tulee välttää omaehtoisesti kontakteja muihin henkilöihin kuin perheenjäseniinsä vähintään 5 päivän ajan oireiden alusta laskien. Lisäksi edellytetään, että henkilöllä on kaksi oireetonta päivää, ennen kuin hän on kontaktissa muiden ihmisten kanssa. Oireiksi ei lasketa lievää, kuivaa yskää, eikä haju/makuaistin muutoksia. Oireiden alkupäivä on päivä 0. Laske omaehtoisen kontaktien välttämisajan pituus testauspäivästä, jos olet oireeton. Testauspäivä on tällöin päivä 0.

Kun olet olet sairastunut covid-19 -virustautiin, samassa taloudessa asuvat altistuvat tartunnalle. Heitä suositellaan rokotuksista riippumatta välttämään kontakteja muihin henkilöihin 6 vuorokauden ajan. Ilmoita myös muille altistuneille tartunnastasi ja kehota heitä välttämään kontakteja muihin henkilöihin 6 vuorokauden ajan altistumisesta (etätyö, tarvittaessa työnteko hyvin suojattuna). Tartuttavuutesi on alkanut 48 tuntia ennen oireittesi alkua tai jos olet oireeton, 48 tuntia ennen positiivisen testin ottamisaikaa. Porvoon kaupungin ohjeiden mukaan altistunut lapsi voi mennä päivähoitoon/kouluun, mutta suositellaan koronatestiä altistumisen jälkeen ja 5–6 päivän kuluttua.

Jos et voi jäädä kotiin omalla ilmoituksella tai esimiehen luvalla, ilmoita sairastumisestasi ensisijaisesti työterveyshuoltoosi, jotta voit saada tartuntatautipäivärahaa (huom: vain virallisen testin perusteella). Soita Porvoon koronaneuvontapuhelimeen 040 547 7764 tai 040 481 0344 ark. klo 8–11, jos oireet pahenevat ja tarvitset lääkäriaikaa tai sinulla on kysyttävää.

Iltaisin ja viikonloppuisin palvelee HUS-alueen Päivystysapu 116 117. Soita Päivystysapuun vain, jos et pärjää koronavirustaudin oireiden kanssa kotona.

Ohjeet lapsiperheille ja opiskelijoille

Porvoon kaupungin sivistystoimi on luonut ohjeet lapsille, koululaisille, opiskelijoille ja heidän huoltajilleen siitä, miten tulee toimia jos saa koronatartunnan. Ohjetta päivitetään tarpeen mukaan.

Peru tai siirrä aikasi, jos sairastut

Jos olet varannut ajan johonkin Porvoon kaupungin sosiaali- tai terveyspalveluun ja oletkin oletkin sairastunut covid-19-tautiin, peru tai siirrä aikasi. Peruutusohjeet löydät kulloisen palvelun verkkosivulta.

Voit asioida meillä jälleen, kun sinulla on ollut kaksi oireetonta päivää.

Hengitystieinfektiovastaanotto suljettu

Hengitystieinfektiovastaanotto on suljettu ja vastaanotto tapahtuu kiirevastaanotolla.

Kiireellisen hoidon tarpeessa olevat hengitystieoireiset voivat tulla ilman ajanvarausta sisään pääovesta (A- rappu) ja ilmoittautua hoidon tarpeen arvioon itseilmoittautumisautomaatilla viivakoodillisella henkilökortilla. Muista maskin ja käsihuuhteen käyttö.

Porvoossa on luovuttu virallisesta karanteeniin ja eristykseen asettamisesta ja jäljitystä on keskitetty

Jäljitys keskitetään terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin. Muissa tilanteissa, kuten perheissä, työpaikoilla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneiden virallisiin karanteeneihin asettamisesta ja sairastuneiden viralliseen eristykseen asettamisesta on luovuttu.

Koronaviruslääke?

Heinäkuusta 2022 lähtien käytettävissä on lääke (Paxlovid®), jonka tarkoituksena on ehkäistä vaikea-asteista covid-19-tautia. Lääkityksen aloittamisen edellytyksenä on laboratoriossa otettu positiivinen koronavirustesti. Lääkitys tulisi aloittaa 5 vuorokauden sisällä ensioireista ja se on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille, ei raskaana oleville oireisille riskipotilaille, jotka eivät tarvitse lisähappea. Lääkitys on potilaalle ilmainen, ja se annetaan potilaalle erikoissairaanhoidosta, jos potilaalla on hoitosuhde erikoissairaanhoitoon riskitautinsa vuoksi ja hoitokriteerit täyttyvät, tai perusterveydenhuollosta, jos potilaalla ei ole hoitosuhdetta erikoissairaanhoitoon riskitautinsa vuoksi ja hoitokriteerit täyttyvät.

Lääkehoidon kohderyhmät

Kohderyhmä 1 (erittäin altistavan riskiryhmän 18 vuotta täyttäneet potilaat, rokotustaustasta riippumatta):

 • Elin- tai kantasolusiirto 6 kk sisällä tai edelleen jatkuva voimakas hylkimisenestolääkitys
 • Aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti (voimakkaasti immuunijärjestelmää heikentävä syöpä tai hoito)
 • Vaikeat puolustusjärjestelmän häiriöt

Kohderyhmä 2 (erittäin altistavan riskiryhmän 18 vuotta täyttäneet potilaat, joilla on 0-1 covid-19 -rokotusta):

 • Vaikea krooninen munuaissairaus
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä

Kohderyhmä 3 (altistavan riskiryhmän 40 vuotta täyttäneet potilaat, joilla on 0-1 covid-19-rokotusta):

 • Jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • Vaikea sydänsairaus
 • Hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • Immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • Vaikea krooninen maksasairaus
 • Tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
 • Vaikea tai keskivaikea uniapnea
 • Sairaalloinen lihavuus (BMI yli 40), voidaan harkita hoitoa myös rokottamattomille alle 40-vuotiaille

Kohderyhmä 4: omatoimisesti kotona asuvat, 80 vuotta täyttäneet henkilöt, jotka ovat saaneet 0-3 covid-19-rokotusta.

Lisätietoja

Sairastettu covid-19 vastaa yhtä rokotusta.

Jälkimmäisestä osoitteesta löydät myös yhteystiedot erikoissairaanhoidon potilaille. Tarkista, kuulutko potilasryhmään, joka voi saada lääkettä covid-19-tautiin. Jos kuulut potilasryhmään, joka voi saada lääkettä, mutta et ole erikoissairaanhoidon potilaana riskitautisi vuoksi, soita terveyskeskuksen koronapuhelinlinjalle ma-pe klo 8-11, puh. 040 547 7764 tai 040 481 0344.

Ohjeet koronavirukselle altistuneelle

Jos olet altistunut koronavirukselle, Porvoon kaupunki ohjeistaa sinua välttämään kontakteja muihin ihmisiin kuuden päivän ajan altistumistilanteen jälkeen. Tämä ohje perustuu tutkimustuloksiin, joiden mukaan koronaviruksen omikronvarianttien itämisaika voi olla jopa kuuden päivän mittainen.. Altistumispäivä on päivä 0. Jos altistava henkilö on samassa taloudessa asuva henkilö, tämä varovaisuusaika alkaa koronapositiivisen henkilön ensioireista, tai jos henkilö on oireeton, positiivisen testin päivämäärästä. Jos kotona on useampia koronatautiin sairastuneita, varovaisuusaika lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.

Jos olet työelämässä, tee ensisijaisesti etätöitä varovaisuusajan aikana. Jos tämä ei onnistu, voit mennä töihin hyvin suojattuna (FFP2-hengityssuojain, sosiaalisten kontaktien välttäminen, ruokailu yksin).

Jos sinulle tulee oireita varovaisuusaikana, tee kotitesti tai käy testissä ja jää kotiin. Katso yllä olevia ohjeita (Milloin koronatestiin?)

Peru tai siirrä aikasi, jos altistut

Jos olet varannut ajan johonkin Porvoon kaupungin sosiaali- tai terveyspalveluun ja oletkin altistunut covid-19-taudille, peru tai siirrä aikasi. Peruutusohjeet löydät kulloisen palvelun verkkosivulta.

Voit asioida meillä jälleen, kun varovaisuusaika on ohi.

Jos sinulla on veritulppariski, soita terveyskeskukseen

Koronavirusinfektioon liittyy jonkin verran kohonnut riski saada verisuonitukoksia. Osa sairastuneista hyötyy pistettävästä tukoksenestolääkityksestä, jonka saa terveysasemalta.

Jos olet lieväoireinen ja kuumeeton, tarvetta tukoksenestolääkitykseen ei yleensä ole.Jos sinulla on kuumetta (38°C tai yli), yleisvointia heikentävää yskää tai hengenahdistusta, olet raskaana tai joudut olemaan sairauden takia jatkuvasti vuodelevossa, tutustu alla olevaan riskitekijöiden listaan.

Jos kriteerit täyttyvät, soita Porvoon terveyskeskukseen koronaoireisten neuvontapuhelimeen puh. 040 547 7764 tai 040 481 0344. Numerot palvelevat ma–pe klo 8–11.

Soita terveysasemalle lääkitystarpeen arvioimiseksi, jos sinulla on

Vähintään yksi näistä riskitekijöistä:

 • aikaisempi veritulppa
 • tukosalttius (APC-resistenssi, FV Leiden geenivirhe, protrombiinin geenivirhe G20210A, antitrombiinin, proteiini C:n tai S:n vajaus, fosfolipidivasta
 • aineoireyhtymä, essentielli trombosytoosi, polysytemia vera, myelooma, PNH-tauti)
 • aktiivi syöpäsairaus
 • monivamma tai hiljattainen selkäydinvamma
 • suuri leikkaus <1 kk kuluessa ja/tai ajankohtainen vuodelepo sen vuoksi
 • raskaus, sektio tai lapsivuodeaika (6 viikkoa synnytyksestä)

tai vähintään kolme näistä riskitekijöistä:

 • olet huonon voinnin takia jatkuvasti vuodelevossa
 • sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta
 • autoimmuunisairaus (mm. Crohnin tauti, haavainen paksusuolitulehdus, vaskuliitti)
 • olet pyörätuolissa tai halvaantunut
 • suljettu alaraajakipsi
 • hiljattainen leikkaus (kuuden viikon kuluessa)
 • diabetes (mikä tahansa diabetestyyppi)
 • rasvamaksa
 • ikä vähintään 60 vuotta
 • painoindeksi (BMI) yli 30
 • tupakointi
 • yhdistelmäehkäisypillerit (EI koske pelkkää keltarauhashormoniehkäisyä, mm. desogestreeli, drospirenoni)
 • käytät estrogeenikorvaushoitoa (suun tai ihon kautta)
 • nefroottinen oireyhtymä
 • laskimoiden vajaatoiminta
 • keskuslaskimokatetri

Määritelmiä ja terminologiaa

Koronaoireet = flunssaoireita tai oksentelua/ripulia

Altistunut = viimeisten 6 vuorokaudenaikana tilanne, jossa henkilö on ollut yli 15 minuuttia alle 2 metrin etäisyydellä sisätiloissa tartuttavasta henkilöstä, kummallakaan henkilöllä ei maskia, tai paljaan ihon kosketus tartuttavan henkilön ylävartaloon/yläraajoihin/päähän sisällä tai ulkona (käsikosketuksessa ilman käsidesin käyttöä).

Rokotettu = henkilö on saanut kaksi (tai useamman) rokotuksen, toisesta vähintään 7 päivää tai on sairastanut covid-19 -taudin alle 6 kk sitten tai on sairastanut covid-19 -taudin yli 6 kk sitten ja on saanut yhden rokoteannoksen vähintään 7 päivää sitten

Riskipotilas = potilas, jonka ikä on yli 70 vuotta eikä ole saanut vielä kolmatta koronarokotusta tai potilas, joka on hoiva- tai hoitolaitoksessa tai potilas, joka kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, ks. Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

Riskityöntekijä = henkilö, joka tekee asiakas/potilastyötä sosiaali- ja terveydenhuollossa tai henkilö, joka on missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa

Voimakkaat oireet = yleistila heikentynyt, hengenahdistusta tms.