Siirry sisältöön

Kultis alakouluissa

Porvoon kaupungin kulttuurikasvatusohjelma Kultis alakouluille. Perusopetuksen Kultis-tarjonta on suunniteltu vuosiluokittain.

Ohje opettajalle

Yhdysluokkien osalta opettajan tulee valita kumman/minkä vuosiluokan tarjonnan mukaan etenee. Valintaa on noudatettava niin pitkään (riittävän monen vuoden ajan), että oppilaat ovat saaneet mahdollisuuden osallistua kaikkiin tarjolla oleviin palveluihin.

Alakoulun opettaja:

  • ­Valitse alapuolella olevasta valikosta luokkatasosi.
  • ­Valitse mieleisesi työpajavaihtoehto tai tarjolla oleva palvelu.
  • Ilmoittaudu mukaan.
  • Muistathan myös Kultis-kuljetuksemme 1 matka/luokka/kalenterivuosi.

Lisäksi kirjasto-, nuoriso­- liikunta- ja kulttuuripalvelut tarjoavat palveluitaan useammalle eri vuosiluokalle, tämän tarjonnan löydät Muu tarjonta-osiosta.

Apua ja lisätietoja saat tarvittaessa luokkakohtaiselta palveluntarjoajalta.

1. luokka

Kulttuuripalvelut

Sirkusesitys: Kuin kala puussa

Blind Gut Companyn sirkusesitykset 1.-luokkalaisille (1.-2. yhdysluokat ovat tervetulleita) Taidetehtaan Avanti-salissa 29.9.2022 klo 10.00 ja 11.30. Kesto noin 35 minuuttia.

Taataksemme lapsille mahdollisimman hyvän näkymän lavalle olemme rajanneet pois salin taaimmat rivit. Paikkoja on noin 350/esitys. Mikäli toivomanne esitys on ehtinyt täyttyä tarjoamme teille paikkoja toisesta esityksestä.

Ilmoittautuminen on päättynyt.

Veronica Svenskberg

Kulttuurituottaja

Taidekoulu

Barokin ajan kuvia

Taidekoulu osallistuu Musiikkiopiston kevään Kultiskonserttiin tekemällä ykkösluokkalaisten kanssa konsertin teemaan (vanha musiikki/barokki/ym.) liittyviä kuvia maalaten ja piirtäen. Tutustumme lasten kanssa kyseisen ajanjakson taiteen tyylisuuntiin. Taidehistoria tulee näin luontevasti osaksi Kultispajoja. Kuvat skannataan ja ne esitetään konsertissa orkesterin taustalla. Ykkösluokkalaiset ovat tervetulleita mukaan kakkosluokkalaisten Kultis-konserttiin maaliskuussa Taidetehtaan Avanti-saliin. Konsertti on kouluille maksuton.

Taidekoulun Kultistunnit pidetään ennen maaliskuuta syksyn ja alkukevään aikana joko Taidekoulun tiloissa Kissankulmassa, tai ekaluokkalaisten omissa kouluissa.

Lisätietoja: Taidekoulun apulaisrehtori Jenni Iivonen, jenni.iivonen@porvoo.fi ja 040 6127 492

2. luokka

Porvoonseudun musiikkiopisto

Sinfoniaorkesteri tutuksi Porvoon koulujen kakkosluokkalaisille

Tervetuloa konserttiin! Musiikkiopisto kutsuu kaikkien Porvoon koulujen kakkosluokkalaiset Kultis-konserttiin Taidetehtaan Avanti-saliin 14.4. klo 12, teemana vanha musiikki/barokki/ym). Konsertti toteutetaan yhteistyössä Taidekoulun kanssa ja konsertissa heijastetaan ykkösluokkalaisten Taidekoulun kultispajoissa tekemiä piirustuksia ja maalauksia konsertin taustalle. Musiikkiopiston kummiopettajat vierailevat kakkosluokissa ennen konserttia erikseen sovittavana ajankohtana. Ykkösluokkalaiset ovat tervetulleita mukaan konserttiin. Tarvittaessa konsertteja järjestetään kaksi. Konsertti ja kummivierailu ovat kouluille maksuttomia.

Ennen konserttia

Helmi-maaliskuussa luokanopettajien on mahdollista kutsua musiikkiopiston kummiopettajia luokkaansa vierailulle. Kummit kertovat orkesterista ja konserttitilanteeseen liittyvistä asioista. Vierailuun voidaan yhdistää soitinesittely ja -kokeilu.

Kultis-hankkeeseen liittyen musiikkiopistolta on mahdollista varata myös kouluille tehtäviä oppilasorkesterin konsertteja. Näihin konsertteihin ovat koko koulun oppilaat tervetulleita

Nämä vierailut varataan apulaisrehtori Maire Aakolta ja niiden tarkemmasta aikataulusta sovitaan yhdessä kakkosluokkien opettajien kanssa. Musiikkiopiston kutsukirje konserttiin lähetetään kaikille 2. luokan opettajille tammi-helmikuun aikana.

Lisätietoja:
musiikkiopiston apulaisrehtori Maire Aakko puh. 040 4899 578 tai maire.aakko@porvoo.fi (vierailujen koordinointi, ilmoittautuminen konserttiin, koulukonsertit sekä soitinesittelyt ja -kokeilut)

3. luokka

Kulttuuripalvelut

Lasten valtiopäivätanssiaiset

Vuosittaiset Lasten tanssiaiset järjestetään vuosittain 3. luokkalaisille ja 3-4. yhdysluokkien luokkalaisille.

Lähemmäs 700 henkilöä kokoontuu Porvoon urheiluhalliin kun noin 600 lasta sekä opettajia, avustajia, juhlan järjestäjiä ja esiintyjiä osallistuu tähän yhteiseen juhlaan. Ohjelmaan kuuluu vieraiden vastaanotto kättelyineen, kaupunginjohtajan puhe, musiikkia, tanssia ja pientä tarjoilua.

Teatteri Soittorasia

Tutustuminen Teatteriin!

Kurkistetaan kulisseihin sekä siihen, miten Teatteri toimii ja ketä siellä toimii. Kuullaan tarinoita teatterin tekemisestä sekä hassutellaan roolivaatteilla. Kokeillaan miltä tuntuu olla parrasvaloissa sekä missä esiintyjät valmistautuvat esitykseen. Tiedätkö miten teatteriesitys syntyy ja mitä kaikkea esityksen tekemiseen tarvitaan? Tervetuloa tutustumaan Teatteriin!

Varaukset: Sandra Rauva, sandra.rauva@teatterisoittorasia.com, p. 044 982 9882

Teatteri Soittorasia on muuttanut 1.1.2023 alkaen Porvoon Tarmolaan, osoitteeseen Teollisuustie 19 ja nyt vierailulle mahtuu useampi ryhmä yhtä aikaa!

Teatterin Taikaa! Työpaja

Työpaja tutustuttaa osallistujat teatteriesityksen valmistamiseen ja pajan kuluessa syntyy ihan omista aineksista esitys aina tarinasta puvustukseen ja rekvisiittaan. Pajassa toimitaan myös pienryhmissä ja tarvittaessa voidaan käsitellä ryhmän toivomaa aihepiiriä.

Varaukset: Sandra Rauva, sandra.rauva@teatterisoittorasia.com, p. 044 982 9882

Teatteri Soittorasia on muuttanut 1.1.2023 alkaen Porvoon Tarmolaan, osoitteeseen Teollisuustie 19 ja nyt vierailulle mahtuu useampi ryhmä yhtä aikaa!

POP UP Teatteri

Varaa Teatteri käymään koululle, vaikka ruokavälkälle! Pop up Teatterissa osallistujat pääsevät tutustumaan Teatterin osa-alueisiin sekä keksimään vaikka oman pienen esityksen. Unohtamatta hassuttelua roolivaatteilla!

Varaukset: Sandra Rauva, sandra.rauva@teatterisoittorasia.com, p. 044 982 9882

4. luokka

Porvoon luontokoulu

Ennen näkymättömiä eläimiä

Inspiroidumme ennen näkymättömistä eläimistä kertovista runoista! Miltä ne mahtavat näyttää? Rakennamme ne luonnonmateriaaleista ja keksimme niistä tarinoita.

Ohjelma sisältää myös muita tehtäviä, joissa harjoittelemme mm. luovaa kertomista, lukemista, kuuntelemista ja ymmärtämistä.

Ohjelman kesto on 3-4 h ja se on tarjolla huhtikuussa (viikoilla 14, 16 ja 17). Ohjelma pidetään kokonaan ulkona luonnossa. Varauksia otetaan vastaan 9.1.2023 alkaen luontokoulun varauskalenterin kautta.

5. luokka

Opettaja: Voit ilmoittaa luokkasi useampaan palveluun.

Porvoon museo

Museomysteeri – seikkailu 5-luokkalaisille

Tule tutustumaan Vanhan raatihuoneen salaisuuksiin! Museon uumeniin on hautautunut sarja tehtäviä, jotka perustuvat erilaisiin historian lähteisiin. Niiden ratkaisemiseksi tarvitaan kaikkia aisteja ja pelotonta mieltä! Oikeiden vastausten avulla museon vanha salaisuus ratkeaa…

Museovierailu on ilmainen kaikille Porvoon koululaisryhmille ja kestää kokonaisuudessaan 1 ½ tuntia. Vierailuaika varataan museolehtori Hannele Tenhovuorelta (hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi tai 040-5435424).

Porvoon museon kulttuurikasvatussuunnitelman mukaisia työpajoja järjestetään keväällä pääasiallisesti huhti-toukokuussa ja syksyllä loka-marraskuussa.

J. L. Runebergin koti

Selviytyjät 1860-luvulla

Runebergin kodissa oppilaat voivat testata, kuinka he selviäisivät arjen haasteista 1860-luvulla. Museovierailuun kuuluu tiivis opastus, jonka jälkeen oppilaat saavat pohdinnan, ryhmätyön ja omin käsin kokeilemisen kautta testata taitojaan.

Vierailun kesto reilun tunnin. Selviytyjät -opastuksia varattavissa keskiviikkoisin klo 10-14 sekä torstaisin ja perjantaisin pe klo 9-14. Puh. 040 489 9900 tai runeberg@porvoo.fi.

Nuorisopalvelut

Kohti murrosikää -teematunnit

5-luokkalaisille nuorisopalvelut järjestää Kohti murrosikää –teematunnin, jossa käsitellään aiheita itsetuntemus, kaveri- ja perhesuhteet, ensimmäiset ihastumisen tunteet, lasten ja vanhempien väliset neuvottelutaidot sekä ihmissuhteet digitaalisessa mediassa.

Teemapakettiin sisältyy vanhemmuutta tukeva keskusteluilta.

6. luokka

Opettaja: voit ilmoittaa luokkasi kaikkiin palveluihin.

Kirjasto

Rustaa runoja!

Kuudennen luokan Black out poetry -työpajoissa luodaan uutta runoutta vanhoista kirjoista. Tutustumme myös lyriikkaan Runebergistä räppiin. 

Lisätietoja ja työpajavaraukset: pedagoginen informaatikko Frej Feodoroff, frej.feodoroff@porvoo.fi, puh 040 578 5513 

Kulttuuripalvelut

Taidehalli ja Galleria Vanha Kappalaisentalo

Tutustu nykytaiteen vaihtuviin näyttelyihin ja taiteilijoiden työtapoihin.

Tutustu tarjontaan:
Taidehallin näyttelykalenteri
Galleria Vanhan Kappalaisentalon näyttelykalenteri

Lisätietoja ja aikavaraukset:
taidehalli@porvoo.fi tai henrik.lindqvist@porvoo.fi, 040 730 9273.
kappalainen@porvoo.fi tai sini.kallio@porvoo.fi, 040 676 3005.

Nuorisopalvelut

Choices – Sun oma valinta!

Huhtikuussa nuorisopalvelut järjestää 6-luokkalaisille ehkäisevän päihdekasvatuksen tapahtuman Choices – Sun oma valinta! Tapahtumassa kannustetaan oppilaita pohtimaan omia elämänvalintojaan ja niiden vaikutuksia. Tapahtuman tavoitteena on herättää keskustelua nuorten päihdekokeilujen taustalla olevista tekijöistä kuten valinnoista, ystävyydestä ja vanhempien huolenpidosta. Tapahtumakokonaisuuteen sisältyy vanhemmuutta tukeva keskusteluilta

Muu tarjonta alakouluille

Kulttuuripalvelut

Runebergin päivän kirjailijavieraat kouluissa

10 kirjailijaa vierailee ala- ja yläkouluissa 5. helmikuuta.
Tiedustelut: kulttuurikoordinaattori Miira Holländer, miira.hollander@porvoo.fi, 040 527 2647.

Svenska veckan – Ruotsalaisuuden viikon ohjelmaa Grandissa

Ruotsalaisuuden viikkoa vietetään vuosittain marraskuussa.
Ohjelmatietoja: www.svenskaveckan.

Tiedustelut: kulttuuriohjaaja Eva-Rita Helin, eva-rita.helin@porvoo.fi, puh. 040 489 9599.

Opastus J. L. Runebergin kodissa

Tutustu kansallisrunoilijaan ja hänen perheeseensä aidossa 1800-luvun miljöössä oppaan kanssa.
Tiedustelut: runeberg@porvoo.fi, 040 489 9900

Reittejä ja tarinoita kansallisessa kaupunkipuistossa

Porvoon kansallisen kaupunkipuiston sivuilta löydät tarinoita ja reittejä koulujen kulttuuri-, historia- ja ympäristökasvatuksen materiaaliksi.

Kirjasto

Porvoon luontokoulu

Nuorisopalvelut

Porvoon museo

Aarrearkku täynnä Porvoon seudun historiaa niin pienille kuin suurillekin.

Teatteri Soittorasia

POP UP Teatterit kouluissa

Teatteri Soittorasian #PienestäPitäen -hanke tuo teatterin koulun arkeen ja pop up Teatteriin voi osallistua vaikka pitkällä välitunnilla. Varaa koulullenne oma POP UP päivä! Vierailuja toteutetaan koko lukuvuoden ajan.

Liikuntapalvelut

Liikuntatapahtumat, loma-ajan toiminta ja ohjatut liikuntaryhmät

Alakoululaisille järjestetään kilpailuja hiihdossa, yleisurheilussa, suunnistuksessa ja uinnissa. Kilpailut järjestetään yhteistyössä urheiluseurojen kanssa.
Koulujen loma-aikana järjestetään liikuntapainotteista toimintaa, kuten retkiä, leirejä ja erilaisia liikuntatapahtumia.

Tutustu myös lapsille suunnattuihin liikuntaryhmiin

Liikuntavaunu ja liikuntavälineiden lainaus

Koulut voivat maksutta lainata liikuntapalveluiden liikuntavaunua, joka sisältää erilaisia liikuntavälineitä. Sisältö vaihtelee vuodenaikojen mukaan.
Varaustoivomukset lähetetään osoitteeseen liikunta.tilavaraus@porvoo.fi.
Lisätietoja liikuntavaunusta antaa Christian Bremer, puh. 0400 944 096.

Liikuntavaunun lisäksi kouluilla on mahdollisuus lainata erilaisia liikuntavälineitä liikuntapalveluilta. Varaukset sekä vaunun siirtopyynnöt lähetetään osoitteella liikunta.tilavaraus@porvoo.fi.

Liikuntapaikat ja -tilat koulujen yhteydessä

Koulujen läheisyydessä olevilla liikuntapalveluiden ylläpitämillä urheilukentillä, jääkentillä, lähiliikuntapaikoilla ja hiihtoladuilla voivat koululaiset harrastaa liikuntaa niin koulu- kuin vapaa-aikana.
Liikuntapaikat ovat koulujen vapaassa käytössä silloin, kun siellä ei ole harjoitusvuoroja, kilpailuja tai muita tapahtumia.
Myös Kokonniemen jäähalli, nuorisojäähalli ja Aurora-halli ja ovat maksutta koulujen käytössä.
Nämä tulee kuitenkin varata etukäteen liikuntapalveluista liikunta.tilavaraus@porvoo.fi.