Lukio

Porvoossa suomenkielistä lukiokoulutusta tarjoaa Linnankosken lukio ja ruotsinkielistä lukiokoulutusta Borgå Gymnasium. Lukiot tarjoavat opiskelijoilleen mahdollisuuden suorittaa joitakin kursseja naapurikoulussa.

Linnankosken lukio

Linnankosken lukiossa on noin 600 opiskelijaa, ja se on yksi Suomen suurimmista lukioista. Vuonna 1895 perustettu oppilaitos sijaitsee aivan Porvoon keskustassa. Lukiossa toimii myös aikuislinja.

Lukion kurssitarjonta on laaja, joten opiskelija voi laatia yksilöllisen opinto-ohjelman omien harrastustensa, taipumustensa ja urasuunnitelmiensa mukaan.

Koulussa on lisäksi mahdollisuus osallistua urheiluvalmennukseen ja kansainvälisiin projekteihin. Lukiossa voi suorittaa myös diplomin kuvataiteessa, musiikissa, liikunnassa ja draamassa.

Kaksoistutkinto aikuislinjalla

Point College (Oy Porvoo International College Ab) ja osa Porvoon Ammattiopisto-Amiston kahden tutkinnon suorittajista osallistuu Linnankosken lukion aikuislinjan järjestämään lukiokoulutukseen.

Opiskelija suorittaa yhtä aikaa omien ammattiopintojen ohessa kaikkiaan 21 lukiokurssia. Varsinaista sisäänpääsyrajaa ei kahden tutkinnon suorittamiseen ole, vaan kaikki halukkaat voivat sisällyttää lukiokurssit ammatilliseen tutkintoonsa ja osallistua ylioppilaskirjoituksiin. Kahden tutkinnon suorittajat hakevat suoraan ammatilliseen oppilaitokseen.

Borgå Gymnasium

Borgå Gymnasium on ruotsinkielinen noin 280 oppilan lukio. Opintojen kesto on yleensä kolme vuotta. Opiskelijalla on mahdollisuus painottaa haluamiaan oppiaineita ja luoda oma opinto-ohjelma, joka pohjautuu opiskelijan harrastuksiin, taipumuksiin ja ammatillisiin suunnitelmiin.  Tämän mahdollistaa lukion oppiaineiden laaja kurssitarjonta. Opiskelijat voivat lisäksi osallistua Porvoon urheiluakatemian toimintaan ja kansainvälisiin hankkeisiin.

Koulu perustettiin Viipurissa jo vuonna 1641. Porvooseen se siirrettiin vuonna 1723. Empire-kortteleissa toimiva nykyinen koulurakennus otettiin käyttöön vuonna 1850.

Toisen asteen yhteistyötä

Borgå Gymnasium tekee tiivistä yhteistyötä yhdeksän muun ruotsinkielisen lukion kanssa Gnet-verkoston puitteissa. Verkosto tarjoaa muun muassa verkkokursseja. Lisäksi koulu tekee tiivistä seudullista yhteistyötä Sipoon, Loviisan ja Kotkan lukioiden kanssa. Porvoon ammattiopistojen kanssa harjoitettava yhteistyö (Flexteam Öst) tarjoaa opistojen opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa lukion kursseja, kun tähtäimenä on ylioppilastutkinto.