Siirry sisältöön

Ihmemaa Revelation
Päivi Häkkinen ja Kati Kovács
2.9.–25.9.2022

Päivi Häkkisen ja Kati Kovácsin ensimmäinen yhteisnäyttely esittelee heidän uusimpia piirustuksia ja maalauksia. Tilan täyttävät ilmeikkäät ihmis- ja eläinhahmot, joissa on aimo annos huumoria, sarkasmia, itkua ja naurua, hourailua ja harhanäkyjä, suuria ja pieniä mielenliikutuksia, kauhuakin. Hahmot ovat maailmaan heitettyjä, kadulta ja unikuvista kerättyjä. Molemmat suosivat hybridisekasikiöitä, inhimillisiä piirteitä omaavia mielikuvitusfiguureja. Kovácsin akvarelleilla väritetyt tussipiirrokset ja akryylimaalaukset kankaalle kertovat ihmisen ja eläimen yhteiselon yllätyksellisyydestä. Hahmot eivät ole mistään pikkulasten iltasaduista. Taiteilijat vääristelevät armotta totuutta ja mittasuhteita. Mutta mikä edes on totuus? Piirtämällä voi saada kivenkin eloon. Häkkinen on tunnettu kuvanveistäjänä ja Kovács palkittuna sarjakuvantekijänä.

Päivi Häkkinen syntyi merenrantakaupungissa Kotkassa vuonna 1975. Lapsena hän piirsi usein paperinukkeja. Myöhemmin hänestä tuli taiteen ja erityisesti kuvanveiston opiskelija. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta vuonna 2002 kuvanveiston osastolta ja alkoi tehdä “oikeita nukkeja”. Siitä lähtien hän on asunut ja työskennellyt Helsingissä. Häkkinen tunnetaan parhaiten kuvanveistäjänä ja isoista ihmismäisistä hahmoista sekä installaatioista. Hän on matkustanut hahmojen kanssa ympäri Suomea, mutta myös Ruotsissa, Saksassa, Espanjassa, Portugalissa, Iso-Britanniassa ja USA:ssa. Päivi Häkkisen viimeisin yksityisnäyttely (miehensä ja muusikko Sami Nissisen kanssa) ”Oracle” pidettiin Galleri 21 Malmössä, Ruotsissa huhtikuussa 2022. Viime aikoina hänen piirroksiaan on ollut esillä myös ryhmänäyttelyissä Lontoossa, Pariisissa ja New Yorkissa. Tällä hetkellä häntä rahoittaa Koneen Säätiö.

Sukujuuriltaan unkarilainen Kati Kovács on syntynyt Helsingissä (1963), mutta asunut yli puolet elämästään Roomassa. Sarjakuvataiteilija Kovács on julkaissut 16 sarjakuvateosta, sekä pitkiä tarinoita että lyhyiden tarinoiden kokoelmia. Osa niistä on käännetty ruotsiksi, ranskaksi, saksaksi ja unkariksi. Viimeisin teos “Eläimelliset aakkoset aikuisille” ilmestyi 2021 ja valittiin viime vuoden kauneimmaksi sarjakuvakirjaksi. Useasti palkittu Kovács sai arvostetun Puupäähatun 1999.

Näyttely on avoinna 2.-25.9.2022 ti-su klo 10-16.
Galleria Vanha Kappalaisentalo, Välikatu 13, 06100 Porvoo.
Vapaa pääsy. Tervetuloa!