Perhe Forsman

Ilmasto muuttuu, niin pitää meidänkin tehdä. Kestävän kehityksen kiihdyttämö on meidän mielestämme erittäin jännittävä mahdollisuus kurkistaa tulevaisuuden arkeen ja selvittää, millainen meidän hiilijalanjälkemme oikeasti on.

Ajattelemme ekologisesti, mutta toimimmeko niin? Millaisen matkan meidän perheemme pitäisi tehdä, jotta elämäntapamme oli kestävällä tolalla.

Meitä kiehtoo projektissa se, ettei tässä ole tarkoitus kituutella tai palata ikään kuin ajassa taaksepäin vaan kokeilla tulevaisuuden elämisen keinoja.

Perheemme arki on muuttunut vähitellen ekologisemmaksi, kun olemme vähentäneet eläinperäisten tuotteiden käyttämistä ja kun Jan siirtyi alkuvuodesta Porvooseen töihin, päivittäiset ajamiset Helsinkiin jäivät, myimme molemmat automme ja otimme tilalle käytetyn hybridin. Nyt pyöräilemme ja kävelemme usein paikasta toiseen. Voisimmeko jopa pärjätä ilman omaa autoa?

Suurimpana haasteena tulee varmasti olemaan asumiseen liittyvät kysymykset. Taloamme lämmitetään öljyllä – mikä on nähdäksemme suurin ongelmamme. Aiomme tämän projektin aikana vaihtaa lämmitysmuotoa ja harkitsemme myös aurinkopaneeleja.

Olemme valmiita tekemään suuriakin muutoksia. Jos me emme ole itse valmiita muuttumaan, miten voimme olettaa kenenkään muunkaan muuttuvan?

Merja Forsman


Ketkä: Media-alan yrittäjä Merja, Porvoon markkinointisuunnittelija Jan-Christian ja lapset 4 ja 6

Missä: Pappilanpelto, noin 2 km Porvoon keskustasta

Koti: 1969 rakennettu omakotitalo, laajennettu 2012, yhteensä n. 125/160 m²


Perhe Forsmanin yhteenveto kokeilukuukaudesta

Tutustu perhe Forsmanin hiili- ja materiaalijalanjälkimittaukseen ja tavoitteeseen 2030

Tutustu kestävien elämäntapojen kiihdyttämön loppuraporttiin

Osallistuminen Kestävien Elämäntapojen Kiihdyttämöön oli silmiä avaava ja kannustava kokemus.

Hiilijalanjälkemme oli lähtötilanteessa 3,8 tonnia / v / hlö, mikä on hyvin lähellä Pariisin Ilmastosopimuksen vuoden 2030 tavoitetta, 3 tn / v / hlö.

Suurin tekomme kuukauden aikana oli öljylämmityksen vaihtaminen uusiutuvaan vaihtoehtoon. Saimme tarjouksia ilmanlämpöpumpusta, ilmavesilämpöpumpusta ja biokaasusta, johon todennäköisesti päädymme. Harkitsemme myös aurinkopaneeleja.

Asumisen hiilijalanjälkeä pienensimme heti laskemalla kodin lämpötilaa 20–22 asteesta 18–19 asteeseen. Säästämme tällä noin 300 € vuodessa! Kodissamme tullaan tekemään myös hukkalämpömittauksia. Saa nähdä, voimmeko silläkin säästää rahaa ja pienentää hiilijalanjälkeämme.

Liikkumiseen enemmän luovuutta

Liikkumisen hiilijalanjälkeä pienensimme vähentämällä autoilua. Olemme kulkeneet Helsinkiin välillä linja-autolla ja pienet matkat olemme taittaneet pyörällä, sähköpyörällä tai kävellen. Huomasimme, että se on usein yhtä nopeaa kuin autolla liikkuminen. Kuntokin on kasvanut.

Linja-autolla liikkuessa olemme toisinaan jättäneet auton liitäntäpysäkeille, sillä usein juuri bussiasemalle kävely/pyöräily on ollut suurin este julkisten käyttämiselle. Linja-autolla liikkuminen on ollut lapsille jonkinlainen elämys – ja hermot ovat kiittäneet, kun Helsingissä ei tarvitse etsiä parkkipaikkaa.

Rekisteröimme automme vertaisvuokrauspalveluun, sillä se seisoo suurimmaksi osaksi käyttämättömänä pihallamme. Jos joku päivä vertaisvuokraus yleistyy Porvoossa, olemme valmiita luopumaan omasta autosta.

Ruoka kotiinkuljetuksella

Olemme kokeilun aikana ja sen jälkeen tilanneet ruokaa kotiinkuljetuksella, mikä on auttanut pienentämään ruokahävikkiä sekä kaupan että kodin päässä. Samalla säästämme aikaa (1–2 h/vko), bensaa ja rahaa, kun emme tee turhia heräteostoksia.

Ruoan hiilijalanjälkeä pienensimme myös pelastamalla hukkalounaita, vähentämällä juuston- ja kahvinkulutusta ja siirtymällä yhä vegaanisempaan ruokavalioon.

On ollut ilo huomata, että ne teot, joilla pienennämme hiilijalanjälkeämme, ovat myös tekoja, joilla ruokavaliomme tulee terveellisemmäksi ja ruokalaskumme pienemmäksi!

Laatikoittain turhaa tavaraa

Vaikka kukaan perheestämme ei ole kova shoppailija, sai KonMaritus uuden tavaran hankkimisen tuntumaan entistä turhemmalta. Saimme kerättyä 10 laatikollista turhaa tavaraa, kun kävimme kotimme ihan vain pintapuolisesti läpi. Vanhasta tavarasta ei ole helppoa päästä eroon, sillä kirpputorille vieminen vaatii hinnoittelua ja järjestelemistä. Kirpputorit ovat täynnä hyvää tavaraa, joten edullinen hintakaan ei auta!

Miten tästä eteenpäin?

Hiilijalanjälkemme on lämmitysmuodon vaihtamisen jälkeen reippaasti alle 3 tonnia / henkilö / vuosi. En usko, että palaamme vanhoihin tapoihimme, vaikka joulu saattaa tuoda omia haasteitaan.

Uskon tämän elämäntavan kestävän, koska tässä ei ole ollut kyse luopumisesta tai niukkuudessa elämisestä vaan valinnoista, joilla olemme helpottaneet elämäämme ja säästäneet rahaa. Näitä valintoja tekemällä meillä on vuosittain satoja euroja enemmän rahaa kaikkeen kivaan, kuten kotimaanmatkaan, sähköpyörään ja kulttuuriin.