Perhe Kalakoski

Muutimme noin vuosi sitten Helsingistä kerrostalosta omakotitaloon Ilolaan. Nostimme kertaheitolla hiilijalanjälkemme uusiin sfääreihin.

Meillä on 65 km ajomatkat työpaikoillemme Helsinkiin ja kuljemme kahdella autolla. Perinteiseen malliin rakennettu hirsitalomme ei todellakaan ole nollaenergiatalo.

Muuten yritämme tehdä ekologisia valintoja. Kierrätämme, ostamme ns. laputettuja elintarvikkeita, sienestämme, marjastamme, saamme polttopuut omilta mailtamme, emme omista mökkiä tai juuri lennä vapaa-ajallamme.

Nykyään voi mennä viikkokin, että lähes kaikkien aterioittemme pääraaka-aineet on kerätty tai pyydetty itse.

Vastapainona lisääntyneelle autoilulle emme enää kuluta, käy kaupassa ja syö ulkona niin huolettomasti kuin ennen. Teemme etätyöpäiviä ja mietimme jokaisen ajon tarkemmin.

Haluaisimme selvittää, mitä tavallinen perhe voisi vielä tehdä arjessa hiilijalanjäljen vähentämiseksi meidän tilanteessa. Olisiko vielä sellaisia pieniä tai isoja tekoja, joita voisimme oman elämämme lähtökohdista tehdä, niiden arvojen puitteissa mitä meidän perheellä on.

On mielenkiintoista olla osa tätä projektia ja oppia sen myötä uutta. Hiilijalanjäljen pienentämistä voi katsoa monesta suunnasta.  Ovatko ratkaisut uusia teknisiä innovaatioita vai pieneneekö hiilijalanjälki järkevämmällä kuluttamisella? Mitkä ovat toimenpiteiden todelliset vaikutukset ja mitä oikeasti mitataan ja millaisella aikavälillä, kun tutkitaan hiilijalanjälkeä? Voiko hiilijalanjäljen pienentäminen lisätä muita elinympäristöön vaikuttavia ongelmia? Ratkaisevatko teknologiat ongelman vai luovatko ne kokonaiskäytöllään suuremman ongelman? Onko esimerkiksi uuden auton ostaminen usein tekniikan aina kehittyessä ekologisempaa kuin vanhalla dieselautolla ajaminen 15 vuoden ajan?

Uskomme, että hiilijalanjäljen pienentämisessä on tärkeää löytää monenlaisia ratkaisuja, sellaisia joista jokainen löytää omaan arkeen sopivia menetelmiä, jotka on helppoa ja houkuttelevaa omaksua omaan arkeen, ei vain ekologisesta näkökulmasta, vaan omaan arkeen vaikuttavana positiivisena muutoksena.

Kalakosket


Ketkä: Palvelupäällikkö Laura, päällikkö Mika ja Kerttu, 9
Missä: Keskellä metsää Ilolassa, noin 15 km päässä Porvoon keskustasta
Koti: 1998 rakennettu n. 160 m² omakotitalo, vesikiertoinen puulämmitys


Perhe Kalakosken yhteenveto kokeilukuukaudesta

Tutustu perhe Kalakosken hiili- ja materiaalijalanjälkimittaukseen ja tavoitteeseen 2030

Tutustu kestävien elämäntapojen kiihdyttämön loppuraporttiin

Kestävien elämäntapojen kokeilukuukausi tuntui lyhyeltä ajalta, mutta oli kiva kokeilla ja huomata, että kaikki muutokset eivät vaadi paljoa, kuten ruokavalion muuttaminen.

Vaikuttavimmat muutokset – matkustaminen ja kodin energia-asiat – vaativatkin enemmän aikaa ja rahaa toteutuakseen.

Kaasuauto paljon ajavalle hyvä vaihtoehto

Kokeilukuukauden aikana söimme enemmän kasvis- ja vegaaniruokaa, testasimme kaasuautoa ja yhdistelimme kulkemisiamme yhdistämällä kauppareissuja ja lajitellun jätteen kuljetuksia.

Kaasuautolla ajamisella olisi merkittävä vaikutus hiilijalanjälkeemme, sillä ajamme paljon työ- ja vapaa-ajallamme. Laskimme, että pääsisimme kaasuautolla vuodessa yli tuhannen euron säästöihin.

Kaasuauto on suuri hankinta ja tulee ajankohtaiseksi vasta, kun auton vaihto on muutenkin edessä.

Sen sijaan kasvisruokaa aiomme syödä tästä lähtien enemmän.

Elämänlaatu parani

Huomasimme, että pienilläkin teoilla on merkitystä. Suurempiin tekoihin olisi tarvittu enemmän aikaa. Monien asioiden muuttaminen ei ollutkaan niin vaativaa, eikä elämänlaatu kärsinyt vaan jopa parani.