Perhe Nilsson

Kestävät valinnat ovat intohimomme, se on meille ainoa tapa elää. Haluamme nähdä, mitä vielä voisimme tehdä ekologisemman elämän eteen.

Olemme molemmat suunnittelijoita, joten joudumme pohtimaan jatkuvasti, miten asioita voi tehdä toisin ja miten suunnittelemalla voi parantaa ympäristöä. Haluamme oppia vielä enemmän ja kuulla ulkopuolisen suusta, teemmekö oikeita asioita.

Me vanhemmat olemme kasvissyöjiä, mutta täysiveganismiin emme ole valmiita ryhtymään. Haastavinta tulee olemaan auton käytön vähentäminen. Kun tulee syksy, sateet ja kylmä, on helppo vain istuutua auton kyytiin.

Muutimme kesällä Porvooseen Ranskasta, jossa asuimme osan vuodesta melkein 5 vuotta. Siellä puhuttiin paljon ympäristönsuojelusta kouluissa ja koululaiset tekivät luokkaretkiä rannalle roskia keräämään. Näimme, kuinka lapsista kasvaa fiksumpi sukupolvi. Lapset imevät kaiken tiedon ja omaksuvat uusia elämäntapoja nopeammin, he myös osaavat myydä ideologioita vanhemmilleen.

Täällä Porvoossakin lapsilla on mahdollisuus valita kasvisruokavaihtoehto, ja pian tulee vegaanipäiväkin. Lapset oppivat, että on erilaisia normaaleja.

Tämä on hieno projekti, ja on ilo olla ensimmäisten joukossa mukana kokeilemassa kestävämpää arkea – ja luomassa uusia normaaleja.

Jenni Nilsson


Ketkä: Vaatesuunnittelija Jenni ja graafikko Mikko ja kolme poikaa 7, 11 ja 12 vuotta
Missä: Vanha Porvoo
Koti: 1771 rakennettu hirsitalo, 70 m²


Perhe Nilssonin kuulumisia

Meillä on ilo ja kunnia olla mukana kansainvälisessä hankkeessa, jossa tutkitaan yksilön mahdollisuutta elää luontoa kunnioittaen yhden maapallon mukaista elämää.

Osaltamme hanke alkoi lokakuun alussa 2018, jolloin mitattiin perheemme materiaali- ja hiilijalanjälki. Näiden mittausten pohjalta pääsimme laatimaan asiantuntijoiden opastuksella kartan, jonka avulla saavuttaisimme vuoteen 2030 mennessä kestävän kehityksen mukaisen elämän. 

Tiesimme tehneemme jo paljon asioita oikeansuuntaisesti, mutta tulosten saaminen nostatti silti kysymyksiä ja epäilyksiä. Olemmeko tehneet laisinkaan oikeita asioita? Onko lapsiperheen mitenkään mahdollista päästä tavoitteisiin? Pitääkö meidän lopettaa kokonaan autoilu? Täysvegaaniuskin vähän tuntuu hankalalta. Hetkittäinen ilmastoahdistus meinasi nostaa päätään.

Ilmastonmuutos on esillä mediassa päivittäin. Uutiset, mielipiteet ja asiantuntijalausunnot saavat pään pyörälle kuin tornado Meksikonlahdella. Helposti syntyy negatiivinen kierre, joka lamauttaa, juuri kun pitäisi aktivoitua. Nyt käynnissä oleva hanke, jossa olemme mukana, toi kaivattua selkeyttä ja viitoitti eteenpäin kestävän kehityksen polulla.

Pari viikkoa sitten saimme meidän talouden tulokset. Hiilijalanjälkemme oli 5,4 tonnia/hlö/vuosi ja materiaalijalanjälkemme 26,8 tonnia/hlö/vuosi, mitkä kuulostavat massiivisen suurilta luvuilta. Nämä ovat molemmat noin puolet keskivertosuomalaisen vastaavista ja toisaalta tuplat siihen nähden, mitä niiden pitäisi olla. Paljon on siis tehty, mutta vielä on monia muutoksia edessäkin. 

Yhteinen suunnitteluaamupäivä alan asiantuntijoiden kanssa oli silmiä avaava ja täynnä positiivisia yllätyksiä. Saimme kukin eteemme "palapelin" lukuisista pienistä ja vähän suuremmista asioista, joilla oikeasti on merkitystä ilmaston lämpenemisen suhteen. Ei pakkoa, ei tasapäistämistä, ei syyllistämistä tai saarnaamista. Ainoastaan monia mahdollisuuksia ja vapautta valita kuhunkin elämäntilanteeseen ja hetkeen sopivia ratkaisuja. Kysynkin, miksi tätä puolta ei yleensä korosteta? Parempi maailma on jo nyt meidän saavutettavissa – yllättävän vaivattomasti.

Yllättävää oli, kuinka mitättömän pieniltä tuntuvilla asioilla saattoi olla iso vaikutus. Esimerkiksi vaihtamalla riisin ohraryyneihin, juomalla kupin kahvia vähemmän päivässä, syömällä järvikalaa lihan sijaan tai pitämällä muutaman kasvis- tai vegaanipäivän viikossa, ollaan jo pienennetty kuormaa merkittävästi. Puhumattakaan sähkön vaihtamisesta ekosähköön, jolloin saavutaan jo lähes maaliin!

Tästä harjoituksesta oppineena sanoisin hyvästi pakot ja kiellot, ja tervetuloa positiiviset mahdollisuudet parempaan elämään.


Perhe Nilssonin yhteenveto kokeilukuukaudesta

Tutustu perhe Nilssonin hiili- ja materiaalijalanjälkimittaukseen ja tavoitteeseen 2030

Tutustu kestävien elämäntapojen kiihdyttämön loppuraporttiin

Oli yllättävää nähdä, miten älyttömän pienillä jutuilla kaikki voisivat elää luontoystävällisemmin. Pitäisi vain lisätä tietoa!

Kokeilukuukaudessa oli mielestämme keskeistä se, ettei mistään pitänyt luopua eikä hyvinvointia nakerrettu. Päinvastoin koimme, että kokeilukuukausi antoi meille jotain ja elämänlaatumme lisääntyi.

Kokeilukuukausi tarjosi myös hyvän mahdollisuuden keskustella kestävistä ratkaisuista lasten, ystävien ja sukulaisten kanssa. Se antoi sykäyksen perehtyä näihin asioihin syvällisemmin.

Kasvisruokapäiviä ja vegaanisia vaihtoehtoja

Kokeilukuukautena me aikuiset siirryimme vegaanisempaan ruokavalioon ja lapset pitivät kasvisruokapäiviä. Korvasimme punaisen lihan mm. kanajauhelihalla. Vähensimme leikkeleitten käyttöä ja vaihdoimme kinkut kalkkunaksi ja kanaksi.

Vähensimme myös kahvinjuontia noin puoleen.

Korvasimme automatkoja sähköpyörällä, joka on hauska ja mukava menopeli. Se on kätevä pienessä kaupungissa, jossa palvelut ovat muutaman kilometrin säteellä. Huomasimme, että alle viiden kilometrin matkat pääsee monesti nopeammin sähköpyörällä kuin autolla. Sähköpyörä madaltaa kynnystä liikkua esim. töihin pyörällä, kun hiki jää veke. Töihin pääsee ilman hikoilua ja paluumatkan voi ottaa kuntoiluna ilman sähköä.

Monilokerokeräys havainnollistaa, millaista roskaa kotona syntyy

Monilokerokeräys oli silmiä avaava. Hahmotimme, millaista roskaa perheemme tuottaa. Oli yllättävää, miten suuri osa jätteestä on muovia. Muovilokero täyttyi nopeasti, lasi-, metalli- ja pahvilokerot hitaasti. Sekajätettä syntyi pussillinen viikossa. Jos meillä olisi komposti, ei syntyisi sitäkään!

Monilokerokeräys sai miettimään yhä tarkemmin sitä, miten voimme ostopäätöksillämme vaikuttaa roskan määrään.

Valitettavasti meillä ei ole mahdollisuutta jatkaa monilokerokeräystä. Toivottavasti hinnoittelulla voitaisiin tulevaisuudessa ohjata kierrättämistä paremmin.  

Ruokavalion muutos – jatkoon!

Kokeilukuukautena aloitettu ruokavalion muutos jää ehdottomasti osaksi arkeamme. Koetamme jatkossakin vähentää maitotuotteiden ja punaisen lihan määrää ja lisätä ruokavalioon kasviksia.

Sen lisäksi aiomme kävellä enemmän auton sijasta.

Olemme alun perinkin eläneet tietyllä tavalla askeettisesti ja sitä kautta parantaneet elintasoamme. Kampanjan tiimoilta olemme selkiyttäneet elämäämme yhä enemmän.

Oli yllättävää nähdä tulos: pystyimme pienentämään hiilijalanjälkeämme pienillä valinnoilla ilman että työmäärä olisi lisääntynyt!