Perhe Simola

Olemme kiinnostuneita kestävistä elämäntavoista, lajittelemme jätteet, olemme korvanneet automatkoja sähköpyörillä ja nykyistä taloa rakentaessamme otimme vahvasti ympäristönäkökulman huomioon. Nyt kunnostamme rintamamiestaloa ja suunnitelmissa on yksikerroksisen kodin rakentaminen.

Haluaisimme rakentaa mahdollisimman ekologisesti. Olemme miettineet maalämpöä ja tiilikattoa, joka kerää aurinkosähköä – ehkäpä pientä talokohtaista tuulivoimalaa.

Haluaisimme tarkempaa tietoa, miten voisimme muuttaa arkeamme vieläkin ekologisemmaksi ja lisätietämys ekologiseen rakentamiseen olisi tervetullutta.

Toivomme myös, että saisimme innostettua muutkin tähän mukaan! Ehkä saan projektista myös tietoa, jota voin viedä mukanani koulun arkeen. 

On kaikkien asia, että maapallo on elinkelpoinen tulevaisuudessakin – jokaisen pitäisi tehdä jotain, kyseessä on niin iso asia. Kun me länsimaalaiset käytämme enemmän, meidän pitäisi myös tehdä enemmän näiden asioiden eteen!

Piritta Simola

Perhe Simola


Ketkä: Rehtori Piritta ja Muovi-Simola oy:n yrittäjä Juha sekä lapset Maija, 15, Tommi, 13 ja Fanny 4
Missä: Kerkkoossa maaseudulla, noin 12 km päässä Porvoon keskustasta
Koti: 2003 rakennettu sähkö- ja takkalämmitteinen omakotitalo 


Perhe Simolan kuulumisia

Kokosimme syys-lokakuun vaihteessa sähkölaskuista perheemme energiankulutustiedot, kirjasimme omistamamme tavarat ja seurasimme viikon ajan perheemme arkiliikennettä ja syömistä hiili- ja materiaalijalanjäljen laskentaa varten. Oli jännittävää ja mielenkiintoista odottaa ja lopulta saada tulokset. 

Keskimäärin suomalaisen hiilijalanjälki on 10 tonnia vuodessa. Meitä ilahdutti kovasti tuloksemme, joka oli noin puolet keskimääräisestä. Olimme tyytyväisiä siihen, että olemme tehneet paljon oikeita valintoja! 

Tuloksiin oli kirjattu myös tavoite vuodelle 2030. Se on edelleen puolet meidän tämänhetkisestä tuloksestamme ja siis noin neljäsosa keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä. Tämä sai mietteliääksi ja pohtimaan edessä olevan työn haasteellisuutta sekä oman perheen että muiden kannalta. Paljon pitää tehdä, että siihen päästään.

Me saimme kokeilukuukauden haasteeksi kasvisruuan ja arkiliikenteen. Kasvisruoka kiinnostaa ja pidämme sitä maukkaana. Mieluisten reseptien etsiminen ja kokeilu tuntuvat hieman työläältä tuttujen ja maistuvien arkiruokien laittamisen sijaan.

Arkiliikennehaasteessa pääsemme kokeilemaan sähköautoa. Sen hankintaa olemme harkinneet muutenkin, niin on mukava päästä katsomaan sen vaikutukset hiilijalanjälkeemme.


Perhe Simolan yhteenveto kokeilukuukaudesta

Tutustu perhe Simolan hiili- ja materiaalijalanjälkimittaukseen ja tavoitteeseen 2030

Tutustu kestävien elämäntapojen kiihdyttämön loppuraporttiin

Kestävästä arjesta tuli koko perheemme yhteinen innostuksen kohde tämän kampanjan aikana. Kaikki lapsemme osallistuivat keskusteluun, mikä oli kivaa. Oli mielenkiintoista nähdä konkreettisesti, mistä hiilijalanjälkemme muodostuu ja miten eri kokeilut vaikuttivat siihen.

Liharuokavalion hiilijalanjälki kolminkertainen

Suurin haasteemme oli ruoan hiilijalanjäljen pienentäminen. Kokeilimme kasvisruokahaastetta. Punaisesta lihasta luopuminen ei ollut meille vaikeaa, mutta maitotuotteista ja juustosta luopuminen oli. Kokeilimme erilaisia tapoja korvata juustoja, mutta jotkut eivät toimineet ollenkaan. Juusto on edelleen haasteemme! Ainakin voimme lohduttautua sillä, että se on eettisempää kuin punainen liha.

Tyttäremme teki koulussa hanketta liippaavan tutkimuksen, jossa hän vertaili normaalia lihapitoista viikkoruokalistaamme kasvisruokaversioon. Hän löysi netistä hyvän laskurin, jonka avulla näimme heti, mikä minkäkin ruoan hiilijalanjälki on. Oli yllättävää, miten tavallisen viikkoruokalistamme hiilijalanjälki oli kolminkertainen kasvisruokaviikkoomme verrattuna!

Päätimme tämän tutkimuksen jälkeen ottaa pitkästä aikaa kesäksi lampaita omalle pihalle, sillä niiden lihan syöminen vähentää naudanlihan kulutustamme reippaasti.

Sähköauto toivelistalla

Kokeilimme kampanjan tiimoilta myös KonMaritusta, mutta olisimme kaivanneet siihen ammattilaisen auttavaa kättä.

Sähköpyörät meillä olikin jo, mutta saimme kokeilla nyt myös sähköautoa. Ihastuimme siihen! Aiemmin sähköautojen kilometrit eivät ole riittäneet meille, mutta nyt Hyundain edustaja kertoi, että on tulossa uusi malli, jossa on isommat kilometrit ja hintakin on alkanut laskea. Emme silti ihan vielä voi hankkia sähköautoa, se on kuitenkin toiveissa ja seuraamme tilannetta.

Etsimme kampanjasta vinkkejä myös kodinrakentamiseen, mutta ikävä kyllä kampanjan tiimoilta emme niitä vielä saaneet. Sen sijaan Porvoon kaupungin yhdyskuntasuunnittelija kutsui meidät kylään kotiinsa ja opimme heiltä paljon.  

Kokeilimme myös monilokerolajittelua, mutta olemme kierrättäneet ahkerasti ennenkin, joten se ei muuttanut tapojamme. Aloimme sen sijaan suunnitella kyläläisten kanssa yhteistä muovinkeräystä.

Vielä puolet pudotettavana

Hiilijalanjälkemme ei pienentynyt tarpeeksi kokeilemillamme toimenpiteillä, tämä ei riittänyt. Puolet pitäisi vielä nipistää pois. Se on haasteellinen tehtävä, ja meidän pitää jatkaa miettimistä.

Toivoisin Porvoolta sovellusta, jonka avulla näkisimme suoraan omien valintojemme ympäristövaikutukset.

On hyvä, että kaupunki tekee konkreettisia tekoja, että asukkaiden olisi oikeasti helpompi elää kestävää arkea. Tämä kampanja oli osoitus, että nämä asiat eivät ole jääneet vain juhlapuheiksi.