Porvoo myöntää koulukuljetuksia useammin kuin Koululiitu edellyttää
Lukuvuosi on päättymässä ja seuraavaa lukuvuotta suunnitellaan parhaillaan. Suunnittelutyöhön on kuulunut myös esi- ja perusopetuksen koulukuljetusperiaatteiden päivitys. Perusopetuslakiin perustuvat kuljetusperiaatteet määrittelevät lakia tarkemmin koulukuljetuksen anomis-, myöntämis- ja järjestämiskäytännöt.
– Perusopetusta, lisäopetusta tai esiopetusta saavalla oppilaalla on perusopetuslain mukaan oikeus maksuttomaan kuljetukseen, jos koulumatka on viittä kilometriä pitempi, kertoo koulutusjohtaja Jari Kettunen.
Oppilaalla on oikeus maksuttomaan kuljetukseen myös silloin, kun matka oppilaan ikä ja muut olosuhteet huomioon ottaen muodostuu oppilaalle liian vaikeaksi, rasittavaksi tai vaaralliseksi. Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehtona on oppilaan kuljettamista tai saattamista varten myönnettävä riittävä avustus. Yleensä avustus maksetaan joukkoliikenteen matkakortin muodossa, Porvoossa yli 1000 kappaletta lukuvuotta kohti.
Perusopetuslain mukaan koulukuljetukseen oikeutetun oppilaan koulumatkaan voi kuulua myös itse kuljettava osuus. Huoltaja vastaa silloin tästä matkasta samalla tavalla kuin ne huoltajat, joiden lapsilla ei ole oikeutta koulukuljetukseen.
Koululiitu on käytössä yli 170 kunnassa
Kouluteiden luokitukseen käytetään yleisesti Suomessa Koululiitu-ohjelmaa.
– Koulumatkan vaikeus tai rasittavuus tulkitaan varmasti monella eri tavalla, toteaa koulutusjohtaja Rikard Lindström. Koululiitu on objektiivinen laskentamenetelmä, jota käytetään valtion teiden luokituksiin, kun päätetään kenelle tulisi myöntää koulukuljetusoikeus koulumatkan vaarallisuuden perusteella, Lindström jatkaa.
Ohjelman tiedot tulevat Uudenmaan ELY-keskuksen tierekisteristä, jota päivitetään jatkuvasti. Jos tiedoista löytyy huomautettavaa, siitä voi ilmoittaa Uudenmaan ELY-keskukselle. Rekisteritiedoissa ei näy sesonkiluonteista liikennettä tai tien osia, joissa näkyvyys on poikkeuksellisen huono.
– Koululiitu-ohjelmaa käytetään laajasti, yli 170 kunnassa, kertoo sivistysjohtaja Hilding Mattsson. Porvoossa kuljetusperiaatteiden toimivuutta tarkastellaan lisäksi jatkuvasti, ja tarvittaessa niihin tehdään muutoksia. Päivittämisen valmisteluun on käytetty jo kolme kertaa liikenne- ja yhdyskuntasuunnittelualan asiantuntijaa, Linea Konsultit Oy:n palveluita. Päätökset on tehty virkamiesten ja lautakunnan jäsenten tarkan työn perusteella, Mattsson selventää.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Porvoossa oikeus koulukuljetukseen tien luokituksen perusteella, myönnetään huomattavasti useammalle lapselle kuin Koululiitun riskiluvut edellyttäisivät.
Huoli lasten turvallisuudesta on yhteinen
Myös hallinto-oikeuden ratkaisuissa sivistyslautakunnan päätökset teiden luokituksista on vahvistettu oikeiksi. Niissä on muun muassa todettu, että ottaen huomioon oppilaan ikä, käveltävän matkan pituus ja muu selvitys koulureitistä, matkaa ei ole pidettävä liian vaikeana, rasittavana tai vaarallisena.
– Huoli lasten liikenneturvallisuudesta on todellinen ja yhteinen, toteaa Mattsson. Sekä adresseja että oikaisuvaatimuksia koskien kouluteiden vaarallisuusluokituksia on toimitettu sivistystoimelle, ja ne käsitellään sivistyslautakunnan seuraavassa kokouksessa 11. kesäkuuta.
Esi- ja perusopetuksen koulukuljetusperiaatteet perustuvat perusopetuslakiin ja ne ovat Porvoon kaupungin sivistyslautakunnan hyväksymät. Yksittäisen lapsen koulukuljetuksiin liittyvät ratkaisut tehdään koulukuljetusperiaatteita noudattaen.
Jos huoltajat ovat tyytymättömiä yksittäisen oppilaan koulukuljetuspäätökseen, he voivat olla yhteydessä sivistystoimen viranhaltijoihin. Viranhaltijapäätökseen tyytymättömät huoltajat voivat myös valittaa päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen.
Lisätietoja:
Hilding Mattsson, sivistysjohtaja
puh. 040 833 4495
hilding.mattsson@porvoo.fi
Jari Kettunen, koulutusjohtaja, suomenkieliset koulutuspalvelut
puh. 040 514 1133
jari.kettunen@porvoo.fi
Rikard Lindström, koulutusjohtaja, ruotsinkieliset koulutuspalvelut
puh. 040 833 3789
rikard.lindstrom@porvoo.fi
24.5.2019 10:52
Tunnisteet: Opetus ja koulutus Lapsiperheet