Porvoon kansallisen kaupunkipuiston vuosipäivien teemat

Porvoon kansallinen kaupunkipuisto perustettiin 18 toukokuuta 2010. Sen syntymäpäivää on juhlittu vuosittain yhteistyössä alueen suurimpien maanomistajien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.

Vuosipäivän ohjelma on avoin kaikille kuntalaisille ja matkailijoille. Ohjelmaan kuuluu maksuttomia esitelmätilaisuuksia ajankohtaisista, vuosittain vaihtuvista teemoista ja opastettuja kierroksia eri kohteissa.

2018 Empire-Porvoo

12.5.2018 Borgå Gymnasium: rakennettu kulttuuriympäristö, empire-Porvoo taiteilijoiden silmin, Borgå Gymnasium ja sen kirjasto. Aluetta koskevan asukaskyselyn tulokset. Opastukset: empire-Porvoon kaupunkikävely, samalla keskustelua täydennysrakentamisesta, Runebergin kodin talousrakennukset ja Fredrikan puutarha.

2017 Taiteen maisemat

20.5.2017 Taidetehdas, Bio Rex : Albert Edelfeltin Porvoo-aiheiset teokset ja maalauspaikat, Länsirannan kaupunkitaide. Opastukset: Näsin hautausmaan taiteilijahautoja ja hautamuistomerkkejä, Stensbölen kartano, Runebergin kodin taideteokset, Haikon kartanon Edelfelt-salonki ja Albert Edelfeltin ateljeemuseo.

2016 Maisema kertoo menneisyydestä

21.6.2016 Taidetehdas, Taidehalli: Linnamäen ja Maarin alueen muinaismuistot ja kasvillisuus, kulttuurimaiseman muutokset ja hoito. Opastukset Linnamäellä ja Maarin alueella ja lintujen tunnistus äänten perusteella.

2015 Porvoonjoki – elävä kaupungin virta

16.5.2015 Taidetehdas, Taidehalli: Sadepisaran matka Porvoon läpi mereen (Porvoon vesi). Jokirannan rakentamisen historiaa ja kaavoituksen nykytilanne, keskustan kaupunkirantojen selvitykset. Työpajassa ideoitiin jokirantojen käyttöä.

2014 Höyhenten kertomaa ja lähimetsän kuulumisia

17.5.2014 Holmin kauppiastalo: luonto, alueen linnut ja metsät, luonnonsuojelualueet. Tietoa linnustokartoituksesta ja kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelman laadinnasta ja siihen osallistumisesta. Opastukset: Stensbölen kartano ja Fredrikan puutarha.

2013 Kun kukat saapuivat puutarhaan

18.5.2013 Kulttuuritalo Grand: aiheena historialliset puutarhat, vanhojen puutarhojen hoito ja Runeberginpuiston kunnostustyö. Opastukset: Fredrikan puutarha, Holmin kauppiastalon piha ja Stensbölen kartano.

2012 Puisto- ja metsäympäristö

18.5.2012 Taidetehdas: valokuvanäyttely Porvoon puistoista, Runeberginpuiston restaurointisuunnitelman luonnoksen esittely ja kaupunkipuiston metsäsuunnittelu. Keskuskoulun 1A oppilaat opastivat Kaupunginpuistossa. Opastuksia August Eklöfin puistossa ja Joonaanmäen puistometsässä. Museoissa ja Fredrikan puutarhassa avoimet ovet.

2011 Jokirannan kaavatyö

21.5.2011 Kulttuuritalo Grand: kaupunkikeskustojen olohuoneet, jokirannan asemakaavatyö, paneelikeskustelu jokirannan käytöstä. Porvoon kulttuurikoulun oppilaiden näyttely Kulttuurisuunnistus kansallisessa kaupunkipuistossa. Opastettu kävely jokirannassa.

2010 Kaupunkia ristiin rastiin

22.5.2010 Kunnantalo: kaupunkipuiston esittely, kuvia ja karttoja. Opastuksia kulttuuri- ja luontokohteissa, Vanhassa Porvoossa, museoissa, Näsin hautausmaalla, Ruskiksen lintutornissa, kulttuurikasvikierros vanhan kaupungin alueella ja Stensbölen kartanossa. Yhteisöllinen pitsitaideteos ja ohjattu ”kävellen ja kuntoillen kaupunkipuistossa”. Museoihin ja Fredrikan puutarhaan vapaa pääsy. Lapsille: Maarin rannassa vesiötökät tutuiksi ja Vanhassa Porvoossa Kevättouhut ennen vanhaan -opastus Stina-pian kanssa.