Porvoon kaupungin sisäilmatyöskentelyä kehitetään
Kevään aikana sisäilmaepäilyilmoituskäytäntöä on kehitetty ja nyt uusi kaksijakoinen ilmoitusjärjestelmä on otettu käyttöön.
Porvoon kaupungin monialainen sisäilmaryhmä kokoontui 25. toukokuuta keskustelemaan ajankohtaisista sisäilma-aiheista.
Seminaarin vieraana oli sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola, joka kertoi Terveet tilat 2028 -toimenpideohjelmasta. Kunnat tulevat hyötymään ohjelmasta erityisesti hyvien käytäntöjen ja toimenpidemallien jakamisen kautta – kyseessä on koko maata koskevat haasteet.
Kaupunki on keväällä teettänyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sisäilmakyselyn kaikille oppilaille kaikissa Porvoon koulussa. THL on ilmoittanut, että kehitteillä oleva raportointityökalu on vielä kesken ja tulokset tulevat kesän jälkeen. Tulosten saamisen epävarma aikataulu oli tiedossa silloin, kun kysely tilattiin, ja THL on huomioinut sen kyselyn hinnoittelussa.
Uusi käytäntö sisäilmaepäilyilmoituksissa
Kaupungin sisäilmatyöskentelyä kehitetään jatkuvasti ja kaupungin eri yksiköiden välillä on hyvä keskusteluyhteys ja ratkaisukeskeinen ilmapiiri. Kevään aikana sisäilmaepäilyilmoituskäytäntöä on kehitetty ja nyt uusi kaksijakoinen ilmoitusjärjestelmä on otettu käyttöön. Sisäilmaepäilyilmoituksia tehdään jatkossa kahdella eri lomakkeella: käyttäjien olosuhdeilmoitus ja terveydenhuollon sisäilmaepäilyilmoitus.
– Tällä muutoksella päästään tilanteeseen, jossa terveydellistä arviointia tekee ainoastaan terveydenhuollon ammattilaiset, kertoo kaupunginarkkitehti Markku Partanen, joka toimi sisäilmaseminaarin puheenjohtajana.
– Olosuhdeilmoituksia voi nyt tehdä kaikki rakennuksen käyttäjät ja kynnys saakin olla matala. Kaikki käyttäjien huomiot esimerkiksi sadeveden valumasuunnista, sisäilman pölyisyydestä tai lämpötilasta vievät meitä koko ajan ennaltaehkäisevämpään suuntaan.
Olosuhdeilmoitus
Kaikki rakennuksen käyttäjät voivat tehdä olosuhdeilmoituksen, kun havaitsevat jotain, joka voi vaikuttaa sisäilman laatuun. Havainto voi olla esimerkiksi tunkkainen ilma, kosteusjälkiä tai liian korkea tai matala lämpötila. Olosuhdeilmoituksissa ilmoitetaan rakennukseen liittyviä havaintoja, ei terveydellisiä asioita.
Sisäilmaepäilyilmoitus
Terveydenhuollon ammattilaiset (esimerkiksi työterveys tai kouluterveydenhuolto) tekevät sisäilmaepäilyilmoituksen, kun oireiden voidaan olettaa johtuvan sisäilmastosta. Ilmoitukseen ei kirjata tietoja, joiden pohjalta oireileva henkilö olisi tunnistettavissa.
Ilmoitukset tulevat toimitilajohtoon ja niistä menee tieto ilmoitusta koskevan kohteen esimiehelle. Olosuhdeilmoitukset menevät eteenpäin Porvoon tilapalveluille toimenpiteitä varten. Kaikki ilmoitukset otetaan huomioon sisäilmaryhmien työskentelyssä.
Lisätiedot:
- kaupunginarkkitehti Markku Partanen, puh. 040 489 1650
- projektipäällikkö Pekka Koskimies, puh. 040 489 1865
25.6.2018 8:48
Tunnisteet: Sisäilma