Porvoon ruotsinkielissä kouluissa halutaan opiskella yhä enemmän elämänkatsomustietoa
Ruotsinkielisissä koulutuspalveluissa on luotu esitys siitä, miten uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetus sekä uskonnollisiin tapahtumiin tai vaihtoehtoiseen toimintaan osallistuminen järjestetään tulevaisuudessa.
Elämänkatsomustiedon opetusta on jo useiden vuosien ajan järjestetty Kvarnbackens skolassa luokille 1–6 ja Strömborgska skolassa luokille 7–9. Kvarnbackenin elämänkatsomustiedon tunneille osallistuu myös muiden koulujen oppilaita. Näissä tapauksissa oma koulu järjestää kuljetuksen Kvarnbackens skolaan. Koulutuspalvelut on pyrkinyt pitämään opetuksen korkeatasoisena ja ryhmien koot sekä ikäjakauman sopivina.
Elämänkatsomustietoa opiskelevien oppilaiden huoltajille tehdyssä kyselyssä ilmeni, että kodeissa ollaan hyvin tyytyväisiä opetuksen laatuun. Huoltajat ovat kuitenkin vähemmän tyytyväisiä siihen, että lapset kuljetetaan toiseen kouluun elämänkatsomustiedon tunneille. Koulutuspalveluissa harkitaan, voitaisiinko opetusta järjestää useammassa paikassa ilman, että opetuksen laatu kärsii.
Sivistyslautakunnan ruotsinkielisen osaston hyväksymässä raportissa ehdotetaan, että uskontoon liittymättömien aamunavausten määrää voitaisiin lisätä Porvoon kouluissa. Oppilaat voisivat myös olla mukana aamunavausten suunnittelussa ja toteutuksessa. Sekä uskonto että elämänkatsomustieto tulee myös merkitä lukujärjestyksiin.
– Kouluissa vietetään silloin tällöin perinteisiä juhlia, sanoo koulutusjohtaja Rikard Lindström. Näissä juhlissa saattaa olla myös uskonnollisia elementtejä, sillä tällaiset juhlaperinteet ovat osa suomalaista kulttuuria. Siksi näitä juhlia ei nähdä uskonnollisina tilaisuuksina, vaikka juhliin sisältyisi yksittäisiä virsiä.
Uskonnolliset tapahtumat ja toimitukset ovat uskonnonharjoitusta, johon kenenkään ei ole pakko osallistua vastoin omaa vakaumustaan.
– Huoltajilla on mahdollisuus valita, osallistuuko oppilas tapahtumiin ja toimituksiin, joihin kuuluu uskonnollista sisältöä, Lindström jatkaa. Vaihtoehtoinen tapahtuma järjestetään toisessa paikassa, ja tästä tiedotetaan hyvissä ajoin, jotta valinnan tekemiseen on todellinen mahdollisuus.
Ruotsinkielisten koulutuspalvelujen työ erilaisten kulttuurien ja uskontojen huomioimiseksi jatkuu.
– Olemme huomanneet, että kouluissa kaivataan ohjeistusta, Lindström toteaa. Nyt olemme päässeet tässä työssä hyvään alkuun työryhmän raportin myötä, jota varten on myös konsultoitu esimerkiksi Opetushallitusta. Mikäli huomaamme, että johonkin asiaan on palattava, olemme valmiita toimimaan.
Koulutuspalveluiden työ jatkuu muun muassa sen kartoittamisella, halutaanko vaihtoehtoiselle toiminnalle nimittää vastuuhenkilöitä. Vastuuhenkilöiden tehtävänä olisi valmiiden mallien laatiminen joulu- ja pääsiäisjumalanpalvelusten ja seurakuntien aamunavausten ajaksi järjestettävää vaihtoehtoista toimintaa varten.
Lisätietoja: Koulutusjohtaja Rikard Lindström, puh. 040 833 3789, rikard.lindstrom@porvoo.fi
20.3.2019 8:37
Tunnisteet: Opetus ja koulutus Lapsiperheet