Reseptiikan kehittäminen jatkuu

Porvoolaisten koulujen ja päiväkotien ruokalistoja käydään läpi, koska ruoanvalmistuksen tapa on muuttunut. Ruoka kypsennetään nyt vasta syöjien lähellä palvelukeittiöissä, eikä enää vain lämmitetä uudelleen.

Yksi keskeisimpiä tavoitteita uuden reseptiikan suunnittelussa on karsia lisäaineet mahdollisimman vähiin. Jokainen annos ja jokainen raaka-aine käy läpi pohdinnan, voisiko sitä muuttaa tästä näkökulmasta. 

“Esimerkiksi liemikuutioita voidaan vaihtaa yrtteihin tai ruuanvalmistuskermat vähemmän lisäaineita sisältäviin vaihtoehtoihin. Aidon kerman käyttö ei vielä kaada ravitsemussuosituksia, vaikka tällöin kasvirasvapohjaiset sekoitteet vaihtuisivatkin maitopohjaisiksi tuotteiksi,” kuvaa ruokapalvelupäällikkö Leila Korhonen.

Hänen tavoitteensa on löytää raaka-ainevalinnoissa kultainen keskitie. Eläinperäinen kerma ruuanvalmistuksen osana ei vielä romuta ajatusta siitä, että valtaosa rasvoista tulisi olla kasviperäisiä rasvoja. Kokonaisravitsemuksen kannalta merkityksellinen on kuuden viikon keskiarvo, ei yksittäinen ateria.

Lähiruoka kiinnostaa edelleen

Kolmas iso teema tuotekehityksessä on lähiruuan käyttö. Siihen ollaan halukkaita, mikäli vain sopivia toimittajia löytyy. Pakkauskokojen ja käyttöominaisuuksien on kuitenkin sovittava tuhansien annoksien käyttötarpeisiin.

Porvoo on tehnyt hankintasopimuksen Kuntahankinnan kanssa, jonka asiakkaita ovat lukuisat kuntayhtymät ja esimerkiksi seurakunnat. Toimittajakumppanina on tällöin Kespro, jonka monipuolisiin valikoimiin ollaan hyvin tyytyväisiä. Lisäksi kustannussäästöt ovat merkittävät. Keskuskeittiön käyttöönoton yhteydessä on luvattu ruokakuluihin vähintään puolen miljoonan säästöt.

Suorahankintoja ei sopimusten takia voida tehdä kuin poikkeustapauksessa. Tällainen erityinen päivä on tulossa itsenäisyyspäivän alla, jolloin Porvoossa syödään juhla-ateria. Sen tärkein raaka-aine on Sannaisten lähellä sijaitsevan Bosgårdin luomutilan tuottama charolais-naudan liha.