Seniorien matkat

Eläkkeelle siirtyminen merkitsee muutoksia kulkutottumuksiin. Työmatkat loppuvat ja tilalle tulee uusia matkakohteita ja tarpeita. Harrastuksille, mahdollisille lapsenlapsille ja tuttavien tapaamiselle on aikaa. Eläkkeelle siirtyminen on myös siirtymistä pois työaika- ja matkustusrytmistä. Yksilö saa uutta vapautta liikkumisensa suunnitteluun ja aikataulutukseen. Liikkeelle voi lähteä aikoina, joina ruuhkaa ei ole ja joukkoliikenteessä on tilaa. Liikkuminen omin voimin kannattaa ja eläkeiässä kuntoilun merkitys terveydelle korostuu.

Liikkuminen omien lihasten voimin on tehokas tapa pitää yllä kuntoa ja toimintakykyä. Pienikin päivittäinen liikkumisannos auttaa jaksamaan. Liikunnan ei tarvitse olla harrastus tai elämäntapa. Oleellisinta on matala kynnys liikkumiselle ja uskallus poiketa totutuista toimintamalleista. On hyvä totuttautua eri liikkumisvaihtoehtoihin, jos ajokortista joutuu joskus luopumaan.

Porvoolaiset seniorit tekevät lähes 70 prosenttia alle kahden kilometrin matkoistaan kävellen, pyörällä tai joukkoliikenteellä. Hieman pidemmillä kahden, viiden kilometrin matkoilla autoilun osuus nousee jo reilusti yli 70 prosentin.