Sivistysverkkoselvitys nykytilasta valmistui
Sivistysverkkoselvitystä on valmisteltu loppuvuodesta 2015 ja ensimmäinen ehdotus toimenpiteiksi esiteltiin sivistyslautakunnalle lokakuussa 2016. Asia palautettiin kuitenkin uuteen valmisteluun ja lopulta kaupunginhallitus päätti keskeyttää asian valmistelun saman vuoden joulukuussa. Syyskuussa 2017 kaupunginhallitus palautti verkkoselvityksen sivistystoimelle valmisteltavaksi. Joulukuussa 2017 sivistyslautakunta päätti, että ensimmäisessä vaiheessa tehdään selvitys siitä miltä verkko ja palvelut tehtyjen päätösten mukaisesti näyttää ja mitkä kustannukset ovat vuonna 2020.
Tämä ensimmäinen vaihe on nyt valmistunut ja sivistyslautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan 14.6.2018.
Kevään aikana on tehty useampi asiakaskysely ja ne osoittavat, että asiakkaat ja huoltajat ovat hyvin tyytyväisiä sekä koulutus- että varhaiskasvatuspalveluihin. Tämä on hyvä lähtökohta myös silloin kun mietitään sivistysverkkoa.
Sivistystoimelle rakennetaan ja peruskorjataan tällä hetkellä paljon uusia tiloja. Uudet tilat merkitsevät kuitenkin korkeampia vuokrakustannuksia. Selvityksen mukaan sivistystoimen vuokrat olisivat vuonna 2020 noin 3,5 miljoonaa euroa korkeammat kuin tilinpäätöksessä 2017, toteaa sivistysjohtaja Hilding Mattsson. Mittavasta rakentamisesta huolimatta erot myös vuonna 2020 eri kiinteistöjen kunnossa ovat suuret. Eli sivistystoimella on monta uutta kohdetta mutta myös monta jotka ovat tulossa peruskorjausikään. Tätä on tarkasteltu niin että on määritelty rakennusten kuntoluokka.
Selvityksessä on myös laskettu koulutilojen riittävyyttä. Tämän mukaan koululuokkatiloihin vuonna 2020 mahtuisi huomattavasti enemmän oppilaita kuin mikä odotettavissa oleva oppilasmäärä olisi. Tämä on laskettu sen mukaan että keskimääräinen luokkakoko olisi 20 oppilasta. Tämä ei aina koulu arjessa ole mahdollista järjestää näin mutta laskelma kuitenkin kertoo, että kouluissa keskimäärin on hyvinkin tilaa. Oppilasennusteiden mukaan oppilasmäärä olisi myös hiukan laskussa tulevina vuosina.
Porvoon kaupungin strategiatyö on loppusuoralla ja tarkoitus on, että päättäjät strategian hyväksymisen jälkeen ottavat kantaa sivistysverkkotyön jatkoon, toteaa sivistysjohtaja Hilding Mattsson.
Liitteet:
Porvoon kaupungin kaavoituksen tilannekatsaus
Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen talouden kehitys: Vertikal Oy:n selvitys
Koulujen kapasiteettilaskenta ja oppilasennuste: Vertikal Oy:n selvitys
Lisätietoja:Sivistysjohtaja Hilding Mattsson, puh. 040 833 4495, hilding.mattsson@porvoo.fi
8.6.2018 15:20
Tunnisteet: Opetus ja koulutus Hallinto