Hoppa till innehåll

Tove Janssons och Albert Edelfelts gemensamma utställning i Villa Albert

  • 25.06.2024 - 29.09.2024
  • 10:00 - 16:00
  • Villa Albert, Haiko
  • 10 €/aikuiset, 7 €/eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät. Lapset (alle 16v.) vanhempien seurassa ilmaiseksi

År 2024 firas 170-årsjubileum sedan födseln av konstnären Albert Edelfelt. Jubileumsåret till ära gästas Edelfelts utställning av Tove Jansson.

För Albert Edelfelt var skärgården en outtömlig källa av motiv. För att fira jubileumsåret får Edelfelts utställning sällskap av verk av en annan stor och älskad konstnär från Borgå skärgård, bildkonstnären Tove Jansson. Tove, som är mångas favorit, firar också sitt jubileumsår 2024, då det är 110 år sedan hon föddes.

Tove Jansson var en finlandssvensk målare, illustratör och författare. Hon är kanske mest känd för att ha skapat Mumin, en serie böcker som skildrar en fiktiv familj av trollliknande varelser. Som bildkonstnär var Jansson en mångbegåvning som kunde använda många olika tekniker och följa olika stilströmningar.

Sommarutställningarnas tema är “Skärgårdens dolda paradis”. På Villa Albert firas jubileumsåret med utställningar som utforskar konstnärernas förhållande till naturen och skärgården.

Tove Janssons och Albert Edelfelts verk visas på Villa Albert, i Haiko, Borgå den 7.5-29.9.2024. Tove Janssons 15 verk kommer från Moomin Characters Oy Ltd:s och familjens privata samlingar. Albert Edelfelts 7 originalverk är från Albert Edelfelt stiftelsens samling och privata samlingar.  I ateljéns bestående utställning visas teckningar, heliogravyrer och fotografier samt föremål som tillhört konstnären.

I den första sommarutställningen från den 7 maj till den 4 augusti kompletteras Janssons och Edelfelts verk av skärgårdsinspirerade verk av Carolina von Schantz och Netta Tiitinen. I den andra sommarutställningen får Jansson och Edelfelt sällskap av konstnären Lennart Segerstråle och Terttu Schroderus-Gustafsson, som bor i Borgå skärgård. Båda konstnärerna har inspirerats av skärgården. Utställningen pågår till den 29 september.

Sommarprogrammet innehåller också föreläsningar om Albert Edelfelt och Tove Jansson samt konserter.

10 €/vuxen
7 €/pensionärer, studerande och arbetslösa
Barn (under 16 år) gratis i sällskap med föräldrar

OBS! På måndagar och under midsommaren (21.-23.6) är utställningen stängt. 

Andra liknande evenemang