Hoppa till innehåll

Ordnings- och trivselregler för Lyceiparkens skola

Gäller från 1.11.2021

Skolans ordningsregler gäller på alla andra platser som undervisningen sker, t.ex. på utfärder, klassbesök och teaterbesök.

Ordningsreglernas syfte är att skapa förutsättningar för inlärning i en trygg och trivsam studiemiljö.

Borgå stads gemensamma ordningsregler är:

  1. Vi deltar i undervisningen, följer instruktioner och utför uppgifter samvetsgrant.
  2. Vi ger varandra arbetsro.
  3. Vi tar hand om vår egen, andras och skolans egendom samt miljön.
  4. Vi uppför oss väl, tar hänsyn till varandra och behandlar andra elever och skolans personal med respekt.
  5. Vi motarbetar mobbning.
  6. Vi håller oss innanför skolans område under skoldagen ifall man inte fått tillstånd att lämna det.
  7. Vi använder telefoner så att de inte stör undervisningen.
  8. Vi beaktar upphovsrätten när vi använder elektroniska apparater, t.ex. smarttelefoner och anger källa när vi kopierar text eller bilder.
  9. Vi fotograferar och filmar endast personer som har gett tillstånd till det och publicerar endast innehåll som vi har upphovsrätt och behövliga tillstånd till.
  10. Vi har inte med oss och använder inte föremål eller ämnen som är förbjudna i lag, är farliga eller kan förorsaka skada. Förbjudna är t.ex. alkohol, tobak, narkotika, egg- och skjutvapen.

Reglerna gäller, förutom i skolan, även i skolans verksamhet utanför skolans område.

Trivselregler för Lyceiparkens skola

  • Vi är artiga och bemöter varandra vänligt.
  • Vi respekterar och hjälper varandra.
  • Vi använder ett gott språk.
  • Vi är ärliga och fuskar inte.
  • Vi springer och knuffas inte i korridorerna.
  • Vi tar av oss ytterkläder och skor när vi vistas inomhus. I matsalen har vi inte mössor och kepsar

Syftet med ordningsreglerna och tillämpningen av dem

Ordnings- och trivselreglerna finns för att främja den interna ordningen i skolan, ostörda studier samt trygghet och trivsel i skolan

Ordningsreglerna bygger på Finlands lag och hänvisningar till lagar och förordningar finns i dessa regler.

Dessa regler gäller under skoltid och på skolans område som är skolgården mellan Biskopsgatan, Skepparegatan, Fredsgatan och Ånäsgatan. Ordningsreglerna gäller också vid förflyttning, t.ex. vid gymnastiklektioner, där undervisningen kan ske utanför skolans område.

Skoltid är enligt elevernas schema men normalt från kl. 8.00/8.15 till 14.30/14.45 om inget annat angivits.

Gäller från och med 1.11.2021.

Elevernas rättigheter och skyldigheter

Elevernas rätt till likabehandling och jämlikhet samt andra rättigheter

Elevens kulturella grundläggande och mänskliga rättigheter, såsom rätt till avgiftsfri
grundläggande utbildning, rätt till likabehandling och jämlikhet, rätt till personlig
frihet och integritet samt rätt till skydd för privatlivet garanteras1.

Elevens jämlika ställning samt jämställdheten mellan könen samt de språkliga,
kulturella och religiösa minoriteternas rättigheter betonas2. Vi är måna om
sexuella minoriteter och könsminoriteter och deras jämlika ställning samt främjandet av en
kulturellt mångfaldig atmosfär och förståelse mellan kulturer i skolan.

Eleven har rätt att få undervisning under alla skolans arbetsdagar, har rätt till en trygg
studiemiljö samt andra förmåner och tjänster som lagstiftningen föreskriver3.

Ordningsreglerna innehåller regler och föreskrifter som skyddar eleverna mot våld, mobbning och trakasserier.

Elevens skyldigheter

En elev i läropliktsålder är skyldig att delta i undervisningen tills läroplikten är genomförd.

Eleven är skyldig att utföra sina uppgifter samvetsgrant och uppträda korrekt.

Eleven är skyldig att delta i undervisningen om eleven inte har fått tillstånd till frånvaro.

Trygghet, trivsel och ostörda studier

Ett gott uppförande

Vi håller överenskomna tider och är punktliga.

Vi betonar vikten av korrekt klädsel. Till korrekt klädsel hör att klä sig ändamålsenligt och så att klädseln inte sårar andra eller strider mot god sed.6

Plagiat av texter och bilder, utan tillstånd eller utan att ange källan, leder till underkänt/obedömt vitsord.

Fusk vid prov, förhör, muntliga presentationer och uppsatser leder till underkänt vitsord och eleven har inte rätt att ta om ett prov, förhör eller skriva om en uppsats som en gång blivit underkänt pga. fusk eller plagiat.

Det är förbjudet att kopiera text eller bilder utan tillstånd eller utan att ange källan. Ett fotografi eller ett videoklipp av en annan person inte får publiceras utan tillstånd på internet, i sociala medier eller på andra offentliga platser.8

Vi använder inte energidrycker under skoldagen. Ifall eleven har dessa, konfiskeras de och eleven får den tillbaka när dagen enligt schema är slut eller på annan överenskommen tid.9

Att vistas och röra sig utanför skolan

Eleverna får vistas inomhus på rasterna, även om vi uppmuntrar dem att gå ut på skolområdet för att få frisk luft och röra på sig.

Eleverna får inte avlägsna sig från skolans område om inte undervisningen kräver det (t.ex. i samband med gymnastikundervisningen eller utfärder) eller om det inte finns något annat legitimt skäl för det.

För skolresor gäller att uppföra sig korrekt och respektera medpassagerare. För utfärdsresor och dylika gäller skolans ordningsregler som här bestäms.

Ordning och renlighet samt miljöhänsyn

Eleverna är skyldiga att ta hand om sitt skolmaterial, läromedel och häften. Tappar de bort en lärobok är eleven skyldig att ersätta en ny bok.

Ifall eleverna skräpar ner ska eleverna städa upp efter sig.

Vid skadegörelse är eleven skyldig att ersätta skadan till den mån det anses vara skäligt samt återställa skolans egendom som de smutsat ner eller skapat oreda.

Säkerhet

Om någon elev lägger märke till någon skada eller någon som förorsakar skada åt egendom ska eleven meddela detta till en i personalen.

Cyklar ska ställas i cykelställningen och inte användas under raster.

Mopeder parkeras på utmärkta parkeringsplatser på gatan. Mopeder används inte under skoldagen.

Snöbollskastning är förbjudet.

Alla elever är skyldiga att uppträda korrekt och ska främja en trygg lärmiljö.

Inspelande kameraövervakning finns på skolans område.11

Användning av dator, mobiltelefon och andra mobila enheter

Skolan har ett antal datorer till elevernas förfogande som används i undervisningen.

Lärarna har rätt att förbjuda användningen av mobiltelefoner om de stör undervisningen, läraren har även rätt att samla upp mobiltelefonerna i början av lektionen eller under lektionen, om läraren anser att de stör undervisningen. Eleven har rätt att få tillbaka sin mobiltelefon efter lektionen.12-13

Användning av mobiltelefoner under lektionstid ger lärarna närmare instruktioner om i respektive ämne

Skolan ansvarar inte för elevens egendom men ifall eleven inte vill använda sin egen mobiltelefon ska hen ha möjlighet att göra samma uppgift eller motsvarande uppgift med hjälp av skolans dator.

Berusningsmedel och farliga föremål

Det är förbjudet att ha med sig föremål eller ämnen som är förbjudna i lag, som är farliga eller som är avsedda att skada egendom14. Det gäller bland annat alkohol, tobak och tobaksprodukter som avses i tobakslagen15, narkotika som regleras i narkotikalagen16, knivar, skjutvapen och kraftiga laserpekare17, samt motsvarande föremål och ämnen.

Under arbetsdagen kan rektor eller lärare överta en tobaksprodukt från en elev (t.ex. tobak, snus), nikotinlösning eller en cigarett som innehåller nikotinlösning. Även andra ämnen som eleven stör undervisningen eller lärandet eller är skadliga kan tas i besittning.18

Vid innehav av tobak eller tobaksliknande produkter ska vårdnadshavarna alltid kontaktas. Vid försäljning av dessa kontaktas polis.

Vid innehav och användning av berusningsmedel kontaktas vårdnadshavarna och en barnskyddsanmälan görs och uppförandevitsordet sänks.

Lagar

1 Finlands grundlag (731/1999) 16 § kulturella rättigheter, 6 § likabehandling, 7 § rätt till liv, personlig frihet och integritet och 10 § skydd för privatlivet samt artikel 28 och 29 i FN:s konvention om barnets rättigheter.
2 Enligt 6 § i grundlagen är alla lika inför lagen. Ingen får utan godtagbart skäl särbehandlas på grund av kön, ålder, ursprung, språk, religion, övertygelse, åsikt, hälsotillstånd eller handikapp eller av någon annan orsak som gäller hans eller hennes person. Barn ska bemötas som jämlika individer och de ska ha rätt till medinflytande enligt sin utvecklingsnivå i frågor som gäller dem själva. Dessutom finns bestämmelser om att främja likabehandling och jämlikhet i diskrimineringslagen och i lagen om jämställdhet mellan kvinnor och män.
4 Till de rättigheter som nämns i lagen om grundläggande utbildning hör exempelvis rätten till undervisning 30 §, avgiftsfri undervisning 31 §, rätten till en trygg studiemiljö 29 §, skolresor 32 §, inkvartering 33 §, hälsovård och vård vid olycksfall 34 §, avgiftsfri måltid 31 §, stöd för skolgång och inlärning (stödundervisning och specialundervisning på deltid 16 §, intensifierat stöd 16a §, särskilt stöd 17 § och en individuell plan för anordnande av undervisning 17a §) samt elevvård 31a §. Kapitel 7 i lagen om grundläggande utbildning innehåller bestämmelser om läroplikten och elevens rättigheter och skyldigheter http://www.finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1998/19980628. L 10.8.2018/714
5 Lagen om grundläggande utbildning 35 §.
6 Om behörigheten att bevilja tillstånd till frånvaro bestäms i förvaltningsstadgan eller instruktionen.
7 Av hygien- och säkerhetsskäl kan eleverna till exempel ges instruktioner om hur det är ändamålsenligt att klä sig för lektioner i gymnastik eller tekniskt arbete. Sårande klädsel och klädsel som strider mot god sed kan vara till exempel klädsel med rasistiska uttryck som riktar sig mot någon viss folkgrupp. Då man bedömer om klädseln är korrekt ska man beakta elevernas grundläggande rättigheter, såsom självbestämmanderätten och integritetsskyddet.
8 Om en elev kommer för sent kan man begränsa tillträdet till lektionen, men man kan inte förhindra det helt och hållet. Det kan vara motiverat att till exempel förhindra en elev som kommer för sent att delta i morgonsamlingen.
9 Rekommendationen kan gälla till exempel att eleverna inte får ta med värdeföremål, sötsaker och energidrycker till skolan.
10 Enligt 2 kap. 2 § i skadeståndslagen (412/1974) är även personer som inte fyllt aderton år skyldiga att ersätta skador. Förorsakar någon som ej fyllt 18 år skada, skall han ersätta skadan i den mån det prövas skäligt med hänsyn till hans ålder och utveckling, handlingens beskaffenhet, skadevållarens och den skadelidandes ekonomiska förhållanden samt övriga omständigheter. Se följande avgöranden i skadeståndsärenden: biträdande justitieombudsmannens avgörande (EOAK 3327/4/10) och biträdande justitiekanslerns avgörande (OKV/15/50/2012).
11 Dataskyddslagen 5.12.2018/1050.
12 Till mobila enheter räknas till exempel smarttelefoner, surfplattor och smartklockor. Enligt grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen (s. 30) kan elevernas egna digitala verktyg användas som stöd för lärandet enligt vad man kommer överens med vårdnadshavarna. Samtidigt säkerställer man att alla elever har möjlighet att använda digitala verktyg.
13 I skolans ordningsregler kan man till exempel inte helt förbjuda eleverna att ta med mobila enheter till skolan, men man kan begränsa användningen av dem under pågående undervisning. Skolan kan kräva att de mobila enheterna är i ett icke-distraherande läge under undervisningen. Förbudet gäller då också att sända ljud och bild som direktuppspelning (sk. livestream) från lektionen om den inte har något samband med undervisningen. Man kan inte helt förbjuda användningen av mobila enheter under raster eller motsvarande tider då undervisning inte ges. I enskilda fall kan man dock ingripa i användningen av mobila enheter under raster, ifall enheten används till exempel i syfte att mobba eller trakassera. Se även t.ex. OKV 166/1/2008.
14 Lagen om grundläggande utbildning 29 § och 80 § och ordningslagen (612/2003) 9 §. Till läroanstalten får inte medföras och under arbetsdagen får inte innehas sådana föremål eller ämnen som enligt någon annan lag inte får innehas eller med vilka den egna eller någon annans säkerhet kan äventyras eller som särskilt lämpar sig för att skada egendom och i fråga om vilka det inte finns någon godtagbar orsak för att de ska få innehas.
15 118 § personer under 18 år får inte inneha tobaksprodukter eller nikotinvätska.
16 Strafflagen 50 kap § 1. Se även statsrådets förordning om ämnen, preparat och växter som anses som narkotika (543/2008).
17 Lagen om grundläggande utbildning 36 §
18 Lagen om grundläggande utbildning 36 §
19 Lagen om grundläggande utbildning 36 e §
20 Lagen om grundläggande utbildning 29 § 7 mom.
21 Utbildningsanordnaren ska planera hur ordningsreglerna ska publiceras och hur den ska behandlas med eleverna, vårdnadshavarna och skolans personal. Samtidigt ska man planera var ordningsreglerna ska finnas tillgängliga för eleverna, vårdnadshavarna och personalen.

Disciplin

För elever som inte uppträder korrekt eller utför sina uppgifter samvetsgrant kan följande disciplinära åtgärder verkställas:

  • Fostrande samtal (RP 66/2013)
  • Kvarsittning, för högst två timmar efter varandra
  • Skriftlig varning
  • Avstängning från undervisning för viss tid
  • Städning (RP 66/2013)
  • Utförande av försummade hemuppgifter

Disciplinära straff är en skriftlig varning (ges av rektor) och avstängning för viss tid ges av rektor och hur utbildningsanordnaren har bestämt).19

Lärare och rektor har rätt att granska saker som eleven har med sig.20

Rektorn eller lärarna kan vid behov omhänderta störande eller farliga föremål.21

Skolans lärare och rektor är skyldiga att meddela om trakasserier, mobbning eller våld som skett i skolan eller under skolvägen och som kommit till hans eller hennes kännedom till vårdnadshavaren eller någon annan laglig företrädare för den elev som gjort sig skyldig till detta och för den elev som utsatts för detta.

Uppföljning och granskning

Vid varje läsårsstart informeras elever och vårdnadshavare om ordningsreglerna i samband med klassföreståndarinfo och föräldramöte. Ordnings- och trivselreglerna finns också på skolans hemsida.23

Rektor är ansvarig att ordnings- och trivselreglerna är uppdaterade.