Hoppa till innehåll

Mentalvårds- och missbrukstjänster

Öppet må-fre kl. 8-11

Borgå stads mentalvårds- och missbrukstjänster erbjuder hjälp om du har problem med missbruk eller din mentala hälsa. Vid sidan av staden erbjuder även sjukhuset och olika föreningar mentalvårds- och missbrukstjänster. Mentalvårds- och missbrukartjänsternas telefonrådgivning hjälper dig att hitta rätt service.

Inom Borgå stad erbjuder följande enheter tjänster som stöder din mentala hälsa:

  • missbrukartjänster
  • socialarbetet
  • familjerådgivningen
  • Familjerådgivningscentralen.

Till mentalvårds- och missbrukstjänsternas verksamhet hör bland annat:

  • Låg tröskel-verksamhet, som erbjuder unga och vuxna mentalvårds- och missbrukstjänster avgiftsfritt och utan remiss
  • Missbrukarkliniken, som betjänar vuxna som oroar sig för sitt eget eller sina anhörigas bruk av rusmedel eller andra former av beroende, även spelberoende.

På hälsovårdscentralen (Askolins väg 1) vårdar vi lindriga och medelsvåra mentala störningar och bedömer behovet av fortsatt vård. Om hälsostationen är stängd kan du vid akuta mentala problem söka dig till jourpolikliniken vid Borgå sjukhus (Sjukhusvägen 2).

Öppna grupper

OBS! Grupperna är på paus vecka 51, 52 och vecka 1. Gruppverksamheten fortsätter fr.o.m. vecka 2 år 2023

Stressavlastningsgrupp fortsätter fr.o.m. vecka 3 år 2023.

Egenvårdsprogram för ångest, handledd grupp

OBS! Ingen grupp 26.1.2023

Gruppen bygger på Hälsobyn.fi-sidans egenvård med samma namn och egenvård för att tolerera oron och osäkerheten kring krigshotet. Teams-gruppen träffas på tisdagar kl 15-16. Mötet tar ca 45 minuter. Koppla upp till mötet här

Under de två gruppsessionerna går vi igenom fyra övningar, vilka hjälper dig att lindra ångest. Regelbunden träning möjliggör en förändring i tanke- och handlingsmönster, så träning spelar en viktig roll för att lindra symtomen.

Ojämn vecka Del 1: Begränsa oro och lugna kroppen

Jämn vecka Del 2: Tolerera osäkerhet och acceptera känslor

En grupp för att främja och stöda det psykiska välmående

FREDAGSPÅTTER

Diskussioner, kaffe och aktiviteter tillsammans med andra!

Fredagar kl. 12.00- ca 14.00

Plats: Borgå föreningscentral, Avoin Olohuone-kahvila, WSOY huset

(adress: Mannerheimgatan 20 K, källarvåningen)

Vi planerar programmet tillsammans och besöker aktuella evenemang samt andra ställen som väcker intresse inom gruppen. Ingen anmälan krävs!

Vi utnyttjar delvis LiiKu-passet i aktiviteterna, men det går bra att delta även utan det.

VÄLKOMMEN!

Handledare: Julia Dromberg, Ergoterapeut

Låg tröskel, Mentalvårds- och missbrukartjänster

Mera information: julia.dromberg@porvoo.fi

Stressavlastningsgrupp

Gruppen startar vecka 37.

Gruppens syfte är att avlasta spänningar från kroppen och sinnet. Vi gör övningar tillsammans för att öka kroppskontakten och vi funderar på konkreta sätt att upphäva stressen.

Erfarenhetsexperten (tillsammans med sjukskötaren) leder Teams-gruppen som samlas torsdagar kl. 1213. Mötet tar ca 45 min. Koppla upp till mötet här

Stressavlastningsgruppen är en fortgående öppen grupp, i vilken du kan delta då det passar dig och under gruppgångerna till den del det känns bra. Gruppen är konfidentiell. Deltagarna berättar om egna erfarenheter och högaktar andras egna erfarenheter..

Terapinavigatorn

Så här fungerar terapinavigatorn

Med hjälp av terapinavigatorn kan du som upplever att du har problem med din psykiska hälsa eller behöver hjälp med att orka hitta rätt behandling snabbare. Fyll i ett frågeformulär för att kartlägga symptomens och problemens natur och ditt behov av vård. Reservera cirka 30 minuter tid. Kom ihåg att skriva upp den åttasiffriga kod som terapinavigatorn ger dig.

Terapinavigatorn fungerar tillsvidare endast på finska.

Svara på terapinavigatorns frågor självständigt. Kontakta efter det mentalvårds- och missbrukartjänsternas rådgivning. Telefonnumret hittar du överst på denna sida. Den åttasiffriga koden är viktig för denna kontakt. Dina svar bildar nämligen en sammanfattnings som du går igenom med en yrkesperson.

Mer info on samprojektet hittar du på webbplatsen Terapiat etulinjaan (på finska):