Hoppa till innehåll

Mini-Kultis

Mini-Kultis är en kulturutbildning för barn före grundskolan.

Mini-Kultis är kulturfostran för barn före grundskolan. Mini-Kultis plan för kulturfostran stöder småbarnspedagogiken och planen för småbarnspedagogik. Borgå stads fritidstjänster, Borgå naturskola och Borgå museum ordnar inom småbarnspedagogiken tillsammans med flera andra samarbetspartners olika former av kulturfostran för stadens barn. För barnen är det avgiftsfritt att delta.

Förskolellärare:

  • Välj din årskurs nedan.
  • Välj en verkstad eller tjänst som tilltalar dig.
  • Anmäl dig.
  • Du kommer väl också ihåg vår Kultis-transport, 1 resa/grupp/kalenderår.

Historia

Ta en titt på vardagssysslorna i J.L. Runebergs hem på 1800-talet

Daghemsgrupper kan via två videon följa med vardagen på 1800-talet, då Fredrika Runeberg och familjens piga Mari råkar ut för överraskande situationer.

De två videorna som är ungefär fem minuter långa har filmats i maj 2020 i J.L. Runebergs hem.

Videorna finns att se på stadens YouTube-kanal Porvoo – Borgå.

Jakten på den försvunna Vårt Land

Med en aktiverande guidning kan gruppen tillsammans med guiden lösa mysteriet med den försvunna sången skriven av Runeberg. Under besöket blir Runebergs liv under 1800-talet i Borgå mera bekant på ett sätt som passar små barn.

Programmet tar ca. ½ timme. För Borgå dagisgrupper är guidningen gratis. Guidningen kan beställas under januari-mars. Boka besöket på nummer : 040 489 9900 eller runeberg@porvoo.fi

På kommande: Lek och lär

Utrymmet för Lek och lär i Runebergs hems gårdsbyggnad öppnas igen efter att ha varit stängt en tid. Vi informerar närmare om programmet senare på våren.

Barndomen förr – för 3-6 åringar

Hurdant var barnens liv i Borgå förr i tiden? Svaren till dessa och många andra frågor finner ni i den gåtfulla resväskan!

Borgå museum har tillsammans med Borgå kulturtjänster sammanställt en minnesväska, som innehåller bilder och gamla föremål. Genom att tillsammans utforska resväskan får man en bild om hurdan vardagen var förr i tiden. Väskan kan lånas från huvudbiblioteket.

Museidetektiven- för förskolebarn

Kursen Museidetektiven ger dig en möjlighet att på ett trevligt och aktivt sätt bekanta dig med verksamheten i museet och upptäcka spår av det förgångna i Holmska gården. Vi bekantar oss med köpmannafamiljens hem och vardag på 1700-talet. Besöket avslutas med ett litet ”prov”, då det är avklarat kan man stolt tituleras museidetektiv!

Verkstäder enligt Borgå museums läroplan ordnas under våren främst i april-maj och under hösten oktober-november. Tid för besöket reserveras av museilektor Hannele Tenhovuori (hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi eller 040-5435424).

Litteratur

Sagoveckor 3–6-åringar

Huvudbiblioteket ordnar sagoveckor med olika teman två gånger i året. Alla grupper som lyder under Borgå stads småbarnspedagogik får en inbjudan till sagoveckorna. Sagostunden räcker ca 30 min. och lämpar sig bäst för barn i åldern 3–6 år. Förhandsanmälan veckan före per tfn 019 520 2424.

Sagoveckornas tidpunkt under år 2022-2023 är:

  • Vecka 44 (01.–05.11.)
  • Vecka 12 (20.–24.03.)

Till oss är man alltid välkommen

Alla grupper är hjärtligt välkomna att besöka biblioteket eller bokbussen. Bokbussens tidtabell samt bibliotekens öppettider finns på bibliotekets hemsida.

Kultur

Ta en titt på vardagssysslorna i J.L. Runebergs hem på 1800-talet

Daghemsgrupper kan via två videon följa med vardagen på 1800-talet, då Fredrika Runeberg och familjens piga Mari råkar ut för överraskande situationer. 

De två videorna som är ungefär fem minuter långa har filmats i maj 2020 i J.L. Runebergs hem. 

Videona finns att se på stadens YouTube-kanal Porvoo – Borgå.

Idrott

Idrottsvagnen

Daghemmen har möjlighet att gratis låna idrottstjänsternas idrottsvagn, som är fylld med olika idrottsredskap. Innehållet varierar beroende på årstiden.

Reserverings- och transportönskemål skickas till liikunta.tilavaraus@porvoo.fi. Närmare information fås av Christian Bremer, tfn 0400 944 096.

Idrottsplatser och -lokaler i anslutning till daghem

På de idrottstjänsternas upprätthållna idrotts- och isplaner, näridrottsplatser och skidspår kan också små barn utöva motion.
Alla kan fritt använda idrottsplatser om de inte är reserverade för ordinarie turer, tävlingar eller andra evenemang.

Simhallsbesök

Förskolegrupper kan avgiftsfritt besöka Borgå simhall 1-2 ggr/år. Reserveringar bör göras på förhand.

På besöket bekantar man sig med simhallen och simningens grunder med simläraren. Undervisningen är gratis för daghem.

Kultis-transporter är möjligt att använda till besöket på läsår 2021–2022.
Förfrågningar och reserveringar: simlärare Pilvi Ryynänen, tfn 040 559 3938, pilvi.ryynanen@porvoo.fi

Undervisning i skridskoåkning och skidning för daghembarn

Idrottstjänsterna erbjuder på vintermånader (torsdagar och fredagar) idrottsinstruktörshjälp att lära barn (4–6 år) att skrinna och skida. Undervisningen pågår 30 min/gång.

Undervisning i skidning hålls på Kokon förstasnöspår eller nära daghemmet. Undervisning i skridskoåkning kan hållas på bollplan, Näse konstis, i Kokon ishallar eller på isplan som ligger nära daghemmet. Verksamheten är gratis för daghemmen.
Förfrågningar idrottsinstruktör Päivi Häkkinen, tfn 040 566 1049, paivi.hakkinen@porvoo.fi

Natur

Naturskolprogram för förskolegrupper

Naturskolan håller program för förskolan under perioden 1-31.3. Vi får låna professor Tank S. Pridds och forskningsassistent Vimmel K. Antigs väska, som innehåller utrustning för olika undersökningar. Forskarna behöver barnens hjälp att undersöka skogen i förskolans närhet, eftersom de inte hinner besöka alla skogar i Borgå.

Programmet riktar sig till de förskolegrupper, som inte ännu deltagit i naturskolans Mini-Kultisverksamhet detta läsår. Programmet räcker ca 2 h och hålls i förskolans närmiljö. Max 20 barn per grupp.

Bokningar för vårterminen tas emot från och med 9.1.2023 via naturskolans bokningskalender.

Tilläggsinformation: miljöpedagog Pia Lindström, pia.lindstrom@porvoo.fi, tel. 040 760 5520.

Musik

Avgiftsfri verksamhet

  • Musiklekskola för 3–5-åringar på daghem, i perioder eller som kontinuerligt verksamhet
  • gemensamma evenemang; små konserter, musiksaga, instrumentdemo
  • instrumentkarusell, främst för 5-åringar uppåt
  • verksamhet och evenemang i musikinstitutets utrymmen för barn i familjedagvården
  • på finska och/eller svenska

Avgiftsbelagd verksamhet

  • skräddarsydd utbildning för personalen – sånger, lekar och musiklekstunder, instrumentdemo och förberedande instrumentundervisning. Skolningens pris: 45 min/45 € och 60 min/60 €.
  • Kontaktuppgifter: kansliet 019 520 2549, musiikkiopisto@porvoo.fi, biträdande rektor Maire Aakko 040 4899 578, maire.aakko@porvoo.fi

Bildkonst

Bildkonstveckor för småbarn i åldern 1–6 år

Bildkonstverkstäderna fär våren 2021 är inhiberade.

Under bildkonstveckorna fördjupar vi oss i bildkonstens grundelement: färger och former. De mångfacetterade verkstäderna har sin tyngdpunkt i gestaltning, erfarenhet och experiment.

Arbetet kan planeras även från gruppens eget tema eller behov. Verkstäderna förverkligas enligt beställarens behov i daghemmet eller i konstskolans utrymmen.
Som material kan användas daghemmets eller konstskolans material. I fall vi använder daghemmets material gör vi ett idé- och konsultationsbesök i daghemmet före verkstäderna. Verkstädernas längd: 1–2 åringar ca 30 min. 3–4 åringar 45min, 5–6 åringar 60 min.

• finskspråkiga daghemmen: Information: irina.sorsa@porvoo.fi
• svenskspråkiga daghemmen: Information: jenni.iivonen@porvoo.fi
• Verkstädernas längd: 1–2 åringar ca 30 min. 3–4 åringar 45min, 5–6 åringar 60 min.

Teaterkonst

Teatteri Soittorasias Mini-Kultis-program också på svenska i februari-mars!

Bekanta er med teatern!

Vi tittar in bakom kulisserna och ser hur teatern fungerar. Vi hör berättelser om hur man gör teater och har roligt med rollkläder. Vi prövar hur det känns att stå i rampljuset och ser var skådespelarna förbereder sig för föreställningen. Hur kommer en teaterföreställning till och vad allt behövs för en föreställning? Välkommen att bekanta er mer teatern!

Teatteri Soittorasia har 1.1.2023 flyttat till Östermalm i Borgå (Industrivägen 19) och nu kan flera grupper komma på besök samtidigt!

Verkstäder för daghemsgrupper

För grupper som besöker teatern erbjuder vi avgiftsfritt en 30–45 minuter lång verkstad med ett tema som passar för årstiden. Teman bland annat Höst – Peikkonotko ja Peikkojen metsä, Jul – Tonttuilua Tonttupajassa, Vår – Noitamaista menoa och Velhojen taikoja.

Teatteri Soittorasia har 1.1.2023 flyttat till Östermalm i Borgå (Industrivägen 19) och nu kan flera grupper komma på besök samtidigt!

Reserveringar: Sanna Karjalainen, sanna.karjalainen@teatterisoittorasia.com, p. 044 533 2185

Teatermusiklekskola och äventyrsteater

Vi ordnar i era lokaler, vid en tidpunkt som passar er, teatermusiklekskola med musik och berättelser eller äventyrsteater med dramaäventyr i sagornas och berättelsernas förunderliga värld. Också Sirkus Soittorasias fantastiska figurer är med!

Reserveringar: Sanna Karjalainen, sanna.karjalainen@teatterisoittorasia.com, p. 044 533 2185