Gå till innehåll

Mini-Kultis

Mini-Kultis är en kulturutbildning för barn före grundskolan.

Mini-Kultis är kulturfostran för barn före grundskolan. Mini-Kultis plan för kulturfostran stöder småbarnspedagogiken och planen för småbarnspedagogik. Borgå stads kultur- och fritidstjänster, Borgå naturskola och Borgå museum ordnar inom småbarnspedagogiken tillsammans med flera andra samarbetspartners olika former av kulturfostran för stadens barn. För barnen är det avgiftsfritt att delta.

Förskolellärare:

 • Välj din årskurs nedan.
 • Välj en verkstad eller tjänst som tilltalar dig.
 • Anmäl dig.
 • Du kommer väl också ihåg vår Kultis-transport, 1 resa/grupp/kalenderår.

Historia

Ta en titt på vardagssysslorna i J.L. Runebergs hem på 1800-talet

Daghemsgrupper kan via två videon följa med vardagen på 1800-talet, då Fredrika Runeberg och familjens piga Mari råkar ut för överraskande situationer.

De två videorna som är ungefär fem minuter långa har filmats i maj 2020 i J.L. Runebergs hem.

Videorna finns att se på stadens YouTube-kanal Porvoo – Borgå.

Guidning i Runebergs hem

Bekanta dig med nationalskalden och hans familj i genuin 1800-talsmiljö under ledning av en guide.

Förfrågningar: runeberg@porvoo.fi, 040 489 9900.

Barndomen förr – för 3-6 åringar

Hurdant var barnens liv i Borgå förr i tiden? Svaren till dessa och många andra frågor finner ni i den gåtfulla resväskan!

Borgå museum har tillsammans med Borgå kulturtjänster sammanställt en minnesväska, som innehåller bilder och gamla föremål. Genom att tillsammans utforska resväskan får man en bild om hurdan vardagen var förr i tiden. Väskan kan lånas från huvudbiblioteket.

Museidetektiven- för förskolebarn

Kursen Museidetektiven ger dig en möjlighet att på ett trevligt och aktivt sätt bekanta dig med verksamheten i museet och upptäcka spår av det förgångna i Holmska gården. Vi bekantar oss med köpmannafamiljens hem och vardag på 1700-talet. Besöket avslutas med ett litet ”prov”, då det är avklarat kan man stolt tituleras museidetektiv!

Verkstäder enligt Borgå museums läroplan ordnas under våren främst i april-maj och under hösten oktober-november. Tid för besöket reserveras av museilektor Hannele Tenhovuori (hannele.tenhovuori@porvoonmuseo.fi eller 040-5435424).

Litteratur

Sagoveckor 3–6-åringar

Huvudbiblioteket ordnar sagoveckor med olika teman två gånger i året. Alla grupper som lyder under Borgå stads småbarnspedagogik får en inbjudan till sagoveckorna. Sagostunden räcker ca 30 min. och lämpar sig bäst för barn i åldern 3–6 år. Förhandsanmälan veckan före per tfn 019 520 2424.

Sagoveckornas tidpunkt under år 2021 är:Till oss är man alltid välkommen

 • Vecka 12 (22.–26.03.)
 • Vecka 44 (1.–5.11.)

Till oss är man alltid välkommen

Alla grupper är hjärtligt välkomna att besöka biblioteket eller bokbussen. Bokbussens tidtabell samt bibliotekens öppettider finns på bibliotekets hemsida.

Kultur

Ta en titt på vardagssysslorna i J.L. Runebergs hem på 1800-talet

Daghemsgrupper kan via två videon följa med vardagen på 1800-talet, då Fredrika Runeberg och familjens piga Mari råkar ut för överraskande situationer. 

De två videorna som är ungefär fem minuter långa har filmats i maj 2020 i J.L. Runebergs hem. 

Videona finns att se på stadens YouTube-kanal Porvoo – Borgå.

Idrott

Idrottsvagnen

Daghemmen har möjlighet att gratis låna idrottstjänsternas idrottsvagn, som är fylld med olika idrottsredskap. Innehållet varierar beroende på årstiden.

Reserverings- och transportönskemål skickas till liikunta.tilavaraus@porvoo.fi. Närmare information fås av Christian Bremer, tfn 0400 944 096.

Idrottsplatser och -lokaler i anslutning till daghem

På de idrottstjänsternas upprätthållna idrotts- och isplaner, näridrottsplatser och skidspår kan också små barn utöva motion.
Alla kan fritt använda idrottsplatser om de inte är reserverade för ordinarie turer, tävlingar eller andra evenemang.

Simhallsbesök

Förskolegrupper kan avgiftsfritt besöka Borgå simhall 1-2 ggr/år. Reserveringar bör göras på förhand.

På besöket bekantar man sig med simhallen och simningens grunder med simläraren. Undervisningen är gratis för daghem.

Kultis-transporter är möjligt att använda till besöket på läsår 2021–2022.
Förfrågningar och reserveringar: simlärare Pilvi Ryynänen, tfn 040 559 3938, pilvi.ryynanen@porvoo.fi

Undervisning i skridskoåkning och skidning för daghembarn

Idrottstjänsterna erbjuder på vintermånader (torsdagar och fredagar) idrottsinstruktörshjälp att lära barn (4–6 år) att skrinna och skida. Undervisningen pågår 30 min/gång.

Undervisning i skidning hålls på Kokon förstasnöspår eller nära daghemmet. Undervisning i skridskoåkning kan hållas på bollplan, Näse konstis, i Kokon ishallar eller på isplan som ligger nära daghemmet. Verksamheten är gratis för daghemmen.
Förfrågningar idrottsinstruktör Päivi Häkkinen, tfn 040 566 1049, paivi.hakkinen@porvoo.fi

Natur

Naturskolprogram för förskolegrupper och femåringar

Vi läser tillsammans Linda Bondestams bok Mitt bottenliv – av en ensam axolotl och leker lekar och gör uppgifter om bokens teman. Programmet sker utomhus.

Bilderboken handlar om en axolotl, ett groddjur som nuförtiden förekommer enbart i en enda sjö i Mexico. I boken har axolotlen det bra i sin pöl, där den umgås med tigersalamandrar, samlar skatter och spionerar på de tvåbenta lunsarna på stranden. Men det blir varmare, pölen blir grumligare och fulfiskar flyttar in. Och plötsligt kommer det en stor våg som sveper bort allt. Vad händer sen?

Programmet riktar sig till förskolegrupper. Även grupper med femåringar är välkomna att delta. Max 20 barn per grupp. Bokningar för höstterminen tas emot från och med 8.8 via naturskolans bokningskalender. Programmet räcker ca 2 h.

Du får gärna läsa boken för barnen innan ni deltar i programmet. Läs mer om boken här.

Tilläggsinformation: miljöpedagog Pia Lindström, pia.lindstrom@porvoo.fi, tel. 040 760 5520.

Musik

Avgiftsfri verksamhet

 • Musiklekskola för 3–5-åringar på daghem, i perioder eller som kontinuerligt verksamhet
 • gemensamma evenemang; små konserter, musiksaga, instrumentdemo
 • instrumentkarusell, främst för 5-åringar uppåt
 • verksamhet och evenemang i musikinstitutets utrymmen för barn i familjedagvården
 • på finska och/eller svenska

Avgiftsbelagd verksamhet

 • skräddarsydd utbildning för personalen – sånger, lekar och musiklekstunder, instrumentdemo och förberedande instrumentundervisning. Skolningens pris: 45 min/45 € och 60 min/60 €.
 • Kontaktuppgifter: kansliet 019 520 2549, musiikkiopisto@porvoo.fi, biträdande rektor Maire Aakko 040 4899 578, maire.aakko@porvoo.fi

Bildkonst

Bildkonstveckor för småbarn i åldern 1–6 år

Bildkonstverkstäderna fär våren 2021 är inhiberade.

Under bildkonstveckorna fördjupar vi oss i bildkonstens grundelement: färger och former. De mångfacetterade verkstäderna har sin tyngdpunkt i gestaltning, erfarenhet och experiment.

Arbetet kan planeras även från gruppens eget tema eller behov. Verkstäderna förverkligas enligt beställarens behov i daghemmet eller i konstskolans utrymmen.
Som material kan användas daghemmets eller konstskolans material. I fall vi använder daghemmets material gör vi ett idé- och konsultationsbesök i daghemmet före verkstäderna. Verkstädernas längd: 1–2 åringar ca 30 min. 3–4 åringar 45min, 5–6 åringar 60 min.

• finskspråkiga daghemmen: Information: irina.sorsa@porvoo.fi
• svenskspråkiga daghemmen: Information: kirsi.fredriksson @porvoo.fi
• Verkstädernas längd: 1–2 åringar ca 30 min. 3–4 åringar 45min, 5–6 åringar 60 min.