Hoppa till innehåll

Lasse Lecklin: Svart hål & Interventions
5.10.2022 – 8.1.2023
Äppelbackens servicecenter

Lasse Lecklins bildserie Svart hål videoverket Interventions finns att se i Äppelbackens servicecenter.

Fotoserien Svart hål visar gruvor och stenbrott som människan byggt och drar paralleller mellan dem och geologiska, naturliga processer. Fotografierna på utställningen visar olika följder och resultat av jordbearbetning i Finland, Sverige, Spanien och Island. Fotoserien visar provbrytningar, brutna berg och gruvtunnlar, stängda gruvor, flyttade städer, historiska lämningar och vardagliga platser där arbeten ännu pågår, och reflekterar över deras konsekvenser för miljön.

Människan bearbetar och flyttar uppskattningsvis 80 miljarder ton material på vår planet varje år, största delen på grund av utvinning av mineraler och metaller. Geologer bedömer att 95 procent av jordens yta har omformats av människan på något sätt.

På bilderna på utställningen jämförs olika spår av gruvverksamhet med geologiska processer. I Las Médulas finns en gammal guldgruva där romarna för över tvåtusen år sedan utvann guld ur malm med hjälp av vatten. Numera finns området med kluvna berg med på Unescos lista över världsarv. Talvivaara gruva i Sotkamo är bekant för alla finländare som förra årtiondets största miljökatastrof. Talvivaara nickelgruva kan jämföras med den nationella gruvsagan i Sverige, järnmalmgruvan i Kiruna. Centrum för Kiruna stad flyttas för att gruvan breder ut sig under det och hotar hela stadens existens. Den misslyckade gruvverksamheten i Talvivaara utgör en fara för naturen och därmed slutligen för människans existens, gruvverksamheten i Kiruna har lyckats bättre men utgör ett direkt hot mot bosättningen. För att kunna fortsätta med gruvverksamheten flyttas staden, så att den inte dras in i ett svart hål.

Hur påverkar människans verksamhet naturen och blir till slut ett hot också mot människan själv?

Interventions, 2017

Videoverket Interventions behandlar förändringar och ingrepp i landskapet som förorsakas av både människan och naturen. Den abstrakta videon som filmar jorden från luften visar ett annorlunda perspektiv och fördunklar skalan, där människan verkar i naturen. Den vulkaniska jordmånen går igenom en långsam geologisk utveckling, men den är också särskilt känslig för förändringar som orsakas av mänsklig verksamhet. (Video, 9 min 44 sek., inget ljud). Videoverket visas må-sö kl. 12.30-13.30.

Lasse Lecklin är en fotograf från Helsingfors. Han är särskilt intresserad av platsens identitet, den byggda miljön och människans kontakt till naturen. Lecklin använder både fotografier och videor, och arbetar ofta i gränslandet mellan dokumentär konst och begreppskonst.

Verken på utställningen är till salu, förfrågningar direkt till konstnären.