Hoppa till innehåll

Terhi Ketolainen: Iakttagelser från fönsterbrädet och andra världrar
28.6 – 25.9.2022
Svalåkerns servicehem

Det vi ser och tolkar färgas av vår uppfattningsförmåga. När jag skapade utställningens verk såg jag på det som fanns nära: vardagselement, vardagliga föremål och konstellationer omkring en, ur vilka man kan hitta alla slags bra konstigheter om man granskar dem på nytt och som stannar i den här stunden. Samtidigt kan man hitta andra världar. Dynamiken mellan ständig förändring och flyktighet är närvarande.

Ljuset skapar färger och former. När ljuset filtreras genom exempelvis ett fönster eller annat element är det som om det saktar ner. Det känns som om tiden också saktar ner. Ändå rör sig allt, krukväxten skjuter nya skott, ett vissnat löv faller.

För mig är konst att skapa, men också att på ett övergripande sätt få grepp om något som man annars inte kan uttrycka. Vanligtvis ger jag mig själv friheten att pröva olika saker och vara inkonsekvent. Samma frihet tillåter också en trygg redundans och ett seriellt tillvägagångssätt. Utställningens verk är huvudsakligen nya eller tämligen nya olje- och akrylmålningar.


Terhi Ketolainen utexaminerades som bildkonstnär från Taidekoulu MAA år 2016. Under de senaste 10 åren har hennes verk visats på 10 separatutställningar och 15 gemensamma och grupputställningar samt videogranskningar. I sitt arbete koncentrerar hon sig på att måla, men olika intressen för henne ibland även till andra tekniker. När hon arbetar strävar hon efter att även inkludera element ur sin bakgrund som arkeolog och vetenskaplig reporter i innehållet och framställningen av sin konst. Ketolainen är medlem i Konstnärsgillet i Helsingfors och medlemsaspirant i Målarförbundet.