Hoppa till innehåll

Avanti! ljudkonstverken vid Västra åstranden

Som en del av konstprogrammet på Västra åstranden i Borgå pulicerar staden sex ljudkonstverk den 30 juni kl. 12.00. 2022 i samarbete med kammarorkestern Avanti! De några minuter långa ljudkonstverken spelas upp dagligen vid jämna klockslag från klockan 12–20.

Verken i spelad ordning

Minna Leinonen och Jussi Suonikko: Tondikt med Söderskär

Verket Tondikt med Söderskär av tonsättaren Minna Leinonen och ljuddesignern Jussi Suonikko fick sin inspiration från Söderskärs karga vackra natur och fyr. Gisslans höga vissel, båtens förtöjningar, havets och vindens ljud samt fyrlampans gungning har kombinerats med ett diktfragment ur dikten Söderskär av Arvo Turtiainen och bildat en tondikt.

Vokalist: Kielo Kärkkärinen
De finskspråkiga dikterna har översatts till svenska av Henrika Ringbom.
Tondikt med Söderskär, vers från Arvo Turtiainen dikt Söderskär.

Därute skären utmattade av solen
och grynnornas heta pannor
därute vågornas ändlösa gång
och dyningarna tryckta mot revens bröstkorg

Jennah Vainio: The Old Rugged Bridge

En flyktig stund som fångad ur en tidsmaskin vid Borgå gamla bro. Vardagens ljud, arbetets och livets nyanser och stämningar betraktade från bron. – Jennah Vainio (2022)
Material: Dikt (Våren Flyktar Hastigt (fragment) – Johan Ludvig Runeberg, inspelning och tolkning Jennah Vainio, 22.3.2022); Melodi (instrumenten dulcimer, marxophone , komposition och arrangemang Jennah Vainio); Foley effekter och andra sampler (Computer Music Magazine /Free samples; Sound Bible /Free samples).

Maija Hynninen: Ska jag dansa för dig?

Maija Hynninen, komposition, inspelning, redigering och mixning
Jussi Lehtonen, mansröst
Niko Kumpuvaara, dragspel
Ljud från naturen nerladdade från hemsidan med Rundradions arkiv för ljudeffekter freesound.org. Verket har skapats i IRCAM-centrumet och i Musikteknologiavdelningens utrymmen i Musikhuset.

Sommarkänslan i Ska jag dansa för dig? lyfts fram med läten av sällsynta flyttfåglar som häckar i Borgå, mot dikten Den blå trädgården (1924) av Katri Vala i verkets mitt. I dikten har berättaren precis badat i strömmen och hens fötter känns lätta: ”Ska jag dansa för dig under det här blommande trädet?”. På 1800-talet nynnades en melodi vid namnet Vandrarevalsen i Borgå som transformerades av J. Alfred Tanner i början på 1900-talet till Kulkurinvalssi. Den här stämningsfulla valsen kallar nu vandrare vid Borgå åstrand med i dansens svängar.

Då jag tonsatte verket funderade jag även över den föränderliga naturen och landskapet under det här verkets 15-årgia livslängd. Jag grubblade bland annat över hur områdets fågelliv kommer förändras, då vissa fågelarter förblir bosatta i Borgå året runt. Kommer en del fågelarter att bli ännu mer sällsynta än vad de är just nu?

Minna Leinonen och Jussi Suonikko: Jag blev till natten

Jag blev till natten är tonsatt till dikten av borgåbördiga Paperi T:s verk post-alfa. Diktens teman är kärlek och havet. Den rytmiskt fascinerande dikten böjer sig i ljudverket till lyrisk vokalmusik.

Tonsättare: Minna Leinonen och ljuddesigner Jussi Suonikko
Vokalist: Kielo Kärkkäinen
De finskspråkiga dikterna har översatts till svenska av Henrika Ringbom.
Jag blev till natten, Paperi T, översättning Henrika Ringbom

jag blev till natten
att bli morgon igen gick inte längre
när mitt ansikte rann ner i lavuaren
sa du att du alltid behövt bo vid havet
fast du föddes i inlandet
eller kanske just därför
under oss kilometrar av svart vatten

Maija Hynninen: Till fots fick jag gå genom solsystemen

Maija Hynninen, tonsättning, inspelning, redigering och mixning
Jussi Lehtonen, mansröst
Verket har skapats i IRCAM-centrumet och i Musikteknologiavdelningens utrymmen i Musikhuset.

En inre värld, ett vinterlandskap, rymden. Jag söker ett par till dikten Den blå trädgården av Katri Vala, som skulle tillföra en annorlunda stämning, med på något sätt på samma våglängd. I Södergrans dikt Till fots fick jag gå genom solsystemen eftersöks det egna jaget och själskamrater. På färden genom solsystemen har redan strimlor av det innersta jaget hittats, men hjärtat söker ännu någon sig lik. Det flyger gnistor mot andra stora hjärtan – kanske den ett årtionde yngre Katri Vala skulle ha varit en sådan själskamrat?

Verkets ljudmiljö skapades då jag i smyg provade olika ljudkällors inspelningar i Paris IRCAM-centrums inspelningsstudio utan eko. I utrymmet resonerar endast det spelade föremålet, och inget annat kan höras än resonansen och den egna kroppens ljud. I ett sånt här extraordinärt utrymme, söker också tankarna nya spår och öronen spetsas för att höra ljudets minsta nyanser. En resa med öronen som navigerar genom ljudens universum.

Jennah Vainio: Celestrial City

I det dualistiska verket Kristinusko, där kristendomen symboliseras av Borgå domkyrkas klockor, orgelmusik och en bysantinsk manskör med sina medeltida ändlösa toner av harmoni möter böneropen från minareterna i Mellanöstern. -Jennah Vainio (2022)

Material: Borgå domkyrkas klockor (inspelning 28.2.1987, YLE): DX7 synthesizer (tonsättning, inspelning och spelning 2.3.2022 Jennah Vainio); brasans sprakande (inspelning Jennah Vainio).