Hoppa till innehåll

Collected Sorrow and Hope
Fanny Tavastila
1.4-24.4.2022

Sorg och hopp är evigt förbundna. Ur den största sorgen växer det starkaste hoppet. För att det måste, för att livet ska återvända.

Det underliga havet

Sällsamma fiskar glida i djupen,
okända blommor lysa på stranden;
jag har sett rött och gult och alla andra färger, –
men det granna, granna havet är farligast att se,
det gör en törstig och vaken för väntande äventyr:
vad som har hänt i sagan ska hända även mig!


– Edith Södergran

Jag är intresserad av kontraster, såväl känslomässiga som konkret materiella. Hur motsatta känslor kan mötas och existera visuellt parallellt, sida vid sida, inflätade in varandra, utan att någondera tar över. Glädje, sorg, hopp, förtvivlan, stillsamhet, brännande aktivitet, tunn och tjock målfärg. Livet. Jag är intresserad av dess skörhet och styrka, en förbigående stund och det eviga. Framför allt är jag väldigt nyfiken.

Målandet är alltid långsammare än känslor och minnen; dessa fogas på duken ihop genom fragment ur sinnesförnimmelser av känslans ursprung. Ibland funderar jag över hur en målning skulle ha blivit, om jag valt att fortsätta på den en annan dag istället. Det är fascinerande att slumpen kan inneha en så stor roll i arbetet – inte i det direkta målandet, men genom tiden man valt eller behövt välja för att fortsätta på den och den sinnesstämning man då befunnit sig i.

Min utställning Collected Sorrow and Hope består av målningar i olika teknik. Min bakgrund är i musikens värld, och musik kommer alltid att utgöra en viktig del av mitt liv. Då jag arbetar lyssnar jag ofta på samma stycke om och om igen, och många av verkens titlar härstammar från lyrik och litteratur.

Utställningen har stöttats av Centret för konstfrämjande, Svenska kulturfonden och Grönqvistska Stiftelse, mitt varmaste tack.

Galleri Gamla kaplansgården, Mellangatan 13, Borgå
1.-24.4.2022, tis-sön kl. 10-16.
Fritt inträde.