Hoppa till innehåll

Senja Vellonen
Akvarellmålningar
4.3-27.3.2022

“Det som är viktigt för mig med akvarell – oberoende av temat – är växlingen mellan ljus och skugga, som erbjuder oändligt med möjligheter’, konstaterar Senja Vellonen och fortsätter: ’Samma tema i ett annat ljus och på en annan tid på dygnet är helt olikt till sin stämning”.

Detta förklarar för sin del varför Vellonen ofta arbetar med verkserier. Hon målar samma tema och söker olika tolkningar av det tills hon i något skede märker att temat är slutbehandlat.

De tunna skikten av färger på papper är inte bara spår av konstnärens arbete och inte heller bara tecken på hens intentioner eftersom akvarelltekniken alltid påverkas av vissa osäkerhetsfaktorer: inte ens en erfaren konstnär kan veta exakt hur slutresultatet kommer att se ut när målningen har torkat. En del av akvarellteknikens charm har att göra med denna lilla slumpmässighet.

Senja Vellonens nya utställning på Galleri Gamla Kaplansgården består av olika helheter av verk som målats mellan åren 2019 och 2022. De nattliga broarna och interiörerna som har målats i Paris påminner oss om att tystnaden kan mötas även i en stad. Även akvarellerna som har målats av en gamla trävilla på höstkvällar utstrålar samma Tjechoviska stämning. Huset som har stått stilla i ett århundrade får åskådaren att fundera på dess historia, människorna som bott i det och på deras liv. Villan som väntar på att bli riven fungerar också som ett melankoliskt dokument över det förflutna, den lugna världen. De tre konstnärböckerna som finns framlagda behandlar också dessa teman. Böckerna som består av flera akvareller berättar en historia men förutsätter aktivt deltagande av åskådaren: bläddrande och ’läsning’.

En nästan motsatt, färggrann och glad stämning finns i rummet vars väggar Vellonen har fyllt med blomster som har målats i trädgården vid Lallukka Konstnärshem. Konstnärens konstfärdiga teknik kommer till sin rätt i blomstren som har målats i morgonljus, och slutresultatet är små känsliga akvareller.

Målningarna av päron och druvor i utställningslokalens största rum binds starkt till den klassiska traditionen av stillebenmålning. Samtidigt finns det något läckert erotiskt med två saftiga frukter som lutar sig mot varandra, något som påminner oss om den ädla konsten att fånga dagen och leva i stunden. På så sätt fungerar målningarna i utställningen som en övergång mellan verken som avbildar stilla rum och färgglada blomster.

Text: Timo Surojegin

Galleri Gamla Kaplansgården
4.3-27.3.2022 tis-sön kl. 10-16
Fritt inträde