Hoppa till innehåll

70–79-åriga Borgåbor som hör till riskgrupp får en fjärde dos coronavaccin

Nu kan även Borgåbor i åldern 70–79 år som hör till riskgrupp 1 eller 2 få en fjärde dos av coronavaccinet. Även i Borgå har man observerat coronavarianten omikron 5, som smittar lättare än tidigare omikronvarianter.

Kuvateksti Korona Covid-19.

Utvidgandet av målgruppen för den fjärde dosen grundar sig på Institutet för hälsa och välfärds (THL) rekommendation. Institutet rekommenderar en fjärde dos för personer i åldern 70–79 som hör till en riskgrupp då det har gått minst tre månader sedan föregående dos. Den elektroniska tidsbeställningen på tjänsten coronavaccinbokning.fi öppnas den här veckan.

Coronavaccin delas ut till alla Borgåbor hela sommaren vid Näse hälsovårdscentral. Det finns gott om vaccintider och mer läggs till vid behov.

Följande walk in-vaccintillställningar:

  • 13.6 klockan 16–19
  • 21.6 klockan 16–19

Omikron 5 finns även i Borgå – smittar lätt

Coronavirusets omikronvariant BA.5 har hittats även i Borgå. I början av juni orsakades cirka 12 procent av alla positiva testresultat av den nya varianten. Omikron 5 smittar lättare än tidigare omikronvarianter. Därför är det fortfarande viktigt att hålla tryggt avstånd till andra, använda handdesinficeringsmedel samt använda munskydd vid behov.

THL:s instruktioner för dig som vill friska upp minnet om hur du skyddar dig mot viruset och hur du undviker att smitta ner andra:

Luftvägsinfektionsmottagningen stängd

Den skilda mottagningen för patienter med luftvägsinfektioner införlivats med den brådskande mottagningen vid Näse hälsovårdscentral. Om du har symptom på luftvägsinfektion och behöver brådskande vård tar vi emot dig vid den brådskande mottagningen. Du kan anlända till hälsovårdscentralen via huvudingången (trappa A) och anmäla dig till bedömning av vårdbehov vid anmälningsautomaten. För det här behöver du ett identitetsbevis med streckkod, till exempel ditt körkort eller FPA-kort.

Vi rekommenderar starkt att du använder munskydd vid hälsovårdscentralen. Desinficera händerna och håll avstånd till andra.