Hoppa till innehåll

Anbudsförfarandet för nya egnahemstomter inleds

Drömmer du om en egen gård och ett hus i ett nytt bostadsområde? Anbudsförfarandet för nya egnahemstomter inleds den 26 oktober. Tomter bjuds ut i bland annat i Smultronängen, Vallstens och Västra Haiko.

Drömmer du om en egen gård och ett hus i ett nytt bostadsområde? Anbudsförfarandet för nya egnahemstomter inleds den 26 oktober. Tomter bjuds ut i bland annat i Smultronängen, Vallstens och Västra Haiko.

Information om egnahemstomter ges den 26 oktober  

Alla som är intresserade av Borgå stads tomter har möjlighet att delta i ett informationsmöte och ställa frågor. Om det känns svårt att förstå planbeteckningarna eller byggbestämmelserna, är detta ett ypperligt tillfälle att få klarhet i dem. På informationsmötet kan du bekanta dig med detaljplanebeteckningarna och bygganvisningarna för tomterna och med de övriga uppgifterna om dem. 
 
Borgå stad ordnar ett för alla öppet informationsmöte om tomterna elektroniskt som ett Teams-möte måndagen den 26 oktober klockan 16. Mötet fortsätter så länge som deltagarna har frågor och vill diskutera, men avslutas senast klockan 18. På mötet deltar experter i byggnadstillsynen, stadsplaneringen och tomtöverlåtelsen.
 
Anmäl dig i förväg per e-post till adressen kiinteisto.mittaus@porvoo.fi. En länk till Teams-mötet skickas till alla som anmält sig. 

Det finns 84 lediga egnahemstomter 

Borgå stad bjuder ut över 80 egnahemstomter runt om i staden. Tomter överlåts i tätorter med goda förbindelser i Smultronängen, Vallstens, Västra Haiko, Majberget och Vårdalen. Det finns   tomter också i Kerko och Hindhår byar i en lantlig idyll, omgivna av ett aktivt bysamhälle.
 
30 tomter överlåts på basis av anbud. Dessa tomter ligger till största delen i nya egnahemsområden och är sådana tomter som bjuds ut för fösta gången. 
 
–Nu finns det tomter för envåningshus i Smultronängen och i Vallstens. Det har funnits en stor efterfrågan på sådana tomter under de senaste åren, eftersom byggarna har börjat föredra tomter för envåningshus. Största delen av de tomter som är med i anbudsförfarandet är nu tomter på vilka man kan bygga ett envåningshus, berättar markanvändningsingenjör Karin Kolis.
 
En tomt i Vårdalen överlåts genom auktion på webbplatsen huutokaupat.com. På webbplatsen kan de intresserade se vad andra har bjudit för tomten och bjuda mera.
 
De övriga tomterna överlåts till fast pris. Dessa tomter kan också arrenderas. Egnahemstomter överlåts både till privatpersoner och till byggföretag. 

Ansökningar och ytterligare information

Ansökningarna om och anbuden på tomterna ska lämnas in skriftligt. Anbuden ska lämnas senast fredagen den 13 november 2020. Tomter till fast pris kan sökas kontinuerligt och de överlåts i den ordning som ansökningarna kommer in.
 
Mera information om tomterna, deras storlekar, priser, anvisningarna om ansökan, bygganvisningarna och detaljplanen för området finns på Borgå stads webbplats på adressen www.borga.fi/tomter.
 
Ytterligare information: 
lantmäteriingenjör Mervi Fors,
tfn 040 489 5760,
mervi.fors@porvoo.fi