Hoppa till innehåll

Ändringar i väjningsplikt på Hammarsvägen och Adlercreutzgatan

Väjningsplikterna ändras hösten 2020 på Hammarsvägen, gatuavsnittet mellan SEO i Hammars och Trappasvägen samt på Adlercreutzgatan, gatuavsnittet mellan Mannerheimgatan och Alexandersgatan.

Väjningsplikterna ändras hösten 2020 på Hammarsvägen, gatuavsnittet mellan SEO i Hammars och Trappasvägen samt på Adlercreutzgatan, gatuavsnittet mellan Mannerheimgatan och Alexandersgatan.

På Hammarsvägen ändras korsningarna till Stockflötarvägen, Talkovägen, Hyvlarvägen, Davidsvägen och Bagarns backe till likvärdiga korsningar. Syftet med ändringen är att lugna hastigheterna i trafiken på Hammarsvägen. Väjningsplikten på Trappasvägen förblir tills vidare oförändrad. 

Hastighetsbegränsningen på Hammarsvägen är 20 km/t som beror på Hammarsvägens småskalighet samt den dåliga sikten i korsningar. Fotgängare och cyklister använder samma körbana som motorfordon och därför är det speciellt viktigt att följa den låga hastighetsnivån. Utöver att korsningarna blir likvärdiga har Hammarsvägen fått vägmarkeringar för hastighetsbegränsning och en tillfällig flyttbar hastighetsvisare för att påminna om hastighetsbegränsningen. 

Åtgärderna på Hammarsvägen startade av att aktiva invånare tog kontakt. Vi strävar efter med mjuka sätt att påminna om den lämpliga hastighetsnivån på Hammarsvägen så att det ska vara tryggt att färdas på alla sätt, motiverar trafikingenjör Antti Rahiala från Borgå stad. 

Säkerheten på skolvägar prioriteras 

På Adlercreutzgatan ändras väjningsplikter på gatuavsnittet mellan Mannerheimgatan och Adlercreutzgatan när det vid Tullportsgatan, Idrottsgatan och Vegagatan blir väjningsplikt i förhållande till Adlercreutzgatan. Genom ändringarna vill man i synnerhet förbättra säkerheten på Adlercreutzgatan för skolelever som använder cykelvägar och trottoarer.  

Genom ändringarna i väjningsplikten prioriteras i synnerhet skolelevernas säkerhet. När det nu blir väjningsplikt för sidogatorna har motorfordonen vid övergångsställen eller fortsättningen på en cykelbana alltid väjningsplikt, berättar Rahiala. 

I korsningarna av Tullportsgatan och Vegagatan för trafiken från öster uppsätts märken för väjningsplikt. I korsningarna av Tullportsgatan och Idrottsgatan uppsätts stoppmärken för trafiken från väst mot Adlercreutzgatan. I synnerhet när man kör från väst mot Adlercreuzgatan är sikten mycket dålig på vissa ställen.  

Användningen av stoppmärken har utökats i korsningar med särskilt dålig sikt. Om en säker ankomst från en väjningspliktig riktning till korsningsområdet på grund av dålig sikt kräver att fordonet måste stanna, informerar man naturligtvis också genom trafikreglering om detta, berättar Rahiala. 

I anslutning till alla ovan nämnda märken som anger väjningsplikt uppsätts också tilläggsskyltar som påminner om en dubbelriktad cykelbana i enlighet med den nya vägtrafiklag som trädde i kraft i juni 2020. På Adlercreutzgatan kan väjningsplikten vid behov framhävas med hjälp av vägmarkeringar och färgad naturstenbeläggning. 

Mer information:

trafikingenjör Antti Rahiala
040 193 1426
antti.rahiala@porvoo.fi