Hoppa till innehåll

Användningen av AstraZenecas coronavirusvaccin avbryts tills vidare

Borgå avbryter tills vidare enligt THL:s anvisningar att ge AstraZenecas coronavirusvaccin.

Borgå avbryter tills vidare enligt THL:s anvisningar att ge AstraZenecas coronavirusvaccin.

Institutet för hälsa och välfärd meddelade på fredag 19.3.2021 eftermiddag att institutet avbryter att ge AstraZenecas vaccin i Finland och avbrytandet träder i kraft omedelbart.

Borgå stad kontaktar de kunder vars vaccintid avbokas. Vaccineringarna med andra coronavaccin fortsätter normalt.

I Borgå har AstraZenecas vaccin getts till personer som hör till riskgrupp 1 och 2. Vaccineringarna med AstraZeneca avbröts på fredagseftermiddagen.

För nästa vecka hade det beställts cirka 430 tider för vaccinering med AstraZeneca, och alla dessa tider avbokas. Kunderna informeras om avbokningarna med ett SMS.

Säkerheten av AstraZenecas vaccin utvärderas mer

I THL:s meddelande sägs det att det i Finland enligt Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea har anmälts två fall av ventrombos i hjärnan 4-10 dagar efter vaccinering med AstraZenecas coronavirusvaccin. De båda insjuknade har medicinska riskfaktorer för blodproppar och patienternas undersökningar är ännu på hälft. Enligt försiktighetsprincipen har THL beslutat att tillfälligt avbryta användningen av AstraZenecas vaccin i Finland, tills det finns mera information om fallen och ett möjligt orsakssamband kan evalueras.

Anvisningar till dem som har fått AstraZenecas vaccin

Enligt THL:s meddelande är de symtom som uppdagats mycket sällsynta och för tillfället kan man inte säga om störningarna i blodets koagulation hör ihop med vaccinationen.

De som fått coronavirusvaccinet ombeds följa med starka avvikande symtom, som kan börja först över tre dagar efter vaccinationen. Man bör omedelbart söka sig till vård, om man får hård huvudvärk som hela tiden förvärras eller får blåmärken på huden eller slemhinnorna i högre grad.

Borgå stad informerar mer om ärendet nästa vecka. 

Ytterligare information: THL:s meddelande 19.3.2021