Hoppa till innehåll

Även elever i åk 4 och 5 börjar använda munskydd

Stadens ledningsgrupp konstaterade vid sitt möte den 15 april att rekommendationen att använda munskydd i grundskolan utvidgas så, att den fr.o.m. måndagen den 19 april även gäller elever i åk 4 och 5.

Stadens ledningsgrupp konstaterade vid sitt möte den 15 april att rekommendationen att använda munskydd i grundskolan utvidgas så, att den fr.o.m. måndagen den 19 april även gäller elever i åk 4 och 5.

I skolor där det finns sammansatta klasser eller gemensam undervisning för åk 3 och 4 gäller munskyddsrekommendationen också elever i åk 3.

Staden står för munskydden men egna munskydd får också användas. I lågstadieskolorna används både engångsmunskydd och munskydd av tyg. Närmare information ges från skolorna via Wilma.

– Smittläget i Borgå har inte blivit märkbart bättre under de senaste veckorna, och även den här veckan har det upptäckts flera smittor i skolorna. Hos skolelever som fått smittan har symptomen huvudsakligen varit lindriga eller till och med obefintliga. Smittsamhetstiden börjar två dagar före symptomen, så bruket av munskydd minskar smittrisken i skolan märkbart, berättar biträdande överläkare för smittsamma sjukdomar Jeff Westerlund.

I skolorna hålls undervisningsgrupperna skilda från varandra, vilket vid smittor avgränsar de exponerade till den aktuella gruppen. När eleverna börjar använda munskydd blir hela gruppen inte exponerad för smittan. Exponeringar kan ändå ske t.ex. i bespisningar eller andra specialsituationer även om man också i dem försöker beakta säkerhetsavstånden.

– Med hjälp av munskydden tryggar vi alltså närundervisningen och behöver inte plötsligt övergå till distansundervisning. Distansundervisningsperioderna som har föranletts av karantän har fungerat bra men de försvårar både undervisningsarbetet och familjernas vardag. Dessutom minskar oron för att man kan få smittan, när exponeringar inte längre sker, berättar bildningsdirektör Sari Gustafsson.

När ett barn under 16 år försätts i karantän eller isolering är den ena föräldern berättigad till dagpenning vid smittsam sjukdom. Massexponeringarna orsakar alltså kostnader också till staten. Dessutom orsakar massexponeringarna rusning i smittspårningsarbetet.

– Erfarenheterna av munskydd hos elever i åk 6 är positiva. Eleverna har förstått fint att de skyddar sig själva och andra när de använder munskydd, och användningen av munskydd under skoltiden har fungerat bra. Rum för bättring finns under skolresor och på fritiden. Institutet för hälsa och välfärd rekommenderar att alla över 12 år använder munskydd, påminner bildningsdirektör Gustafsson.

Munskyddsrekommendationen gäller också i grundläggande konstundervisningen alla som är födda 2010 eller tidigare. I grundläggande konstundervisningen använder man egna munskydd som sätts på redan innan man går in i byggnaden. Staden rekommenderar att även privata konstskolor följer samma praxis.